Nematyti vaizdai iš Šiaurės Korėjos kasdienio gyvenimo

Kaip ir kuo gyvena jaunojo diktatoriaus Kim Jong-uno valdoma Šiaurės Korėja? Į šį klausimą užsieniečiams atsakyti nelengva, mat uždara komunistinė šalis akylai saugosi nuo pašalinių akių ir svetimtaučių paprastai neįsileidžia. O pasauliui dažniausiai pateikia tik nupudruotą vaizdą, kuriame matyti, kokie laimingi šalies žmonės ir dėkingi jos lyderiui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2014, 6:54 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:45 PM

Tiesa, vis prasprūsta keistų žinių, pavyzdžiui, kaip nesenai nuskambėjusi istorija, jog Šiaurės Korėjoje priimta taisyklė, kad vyrų šukuosenos turi atitikti tik šalies lyderio kirpimo stilių. Tačiau kartais režimas atleidžia vadžias. Nuo praėjusių metų šalyje dirbantiems ar besisvečiuojantiems užsieniečiams leidžiama prisijungti prie interneto iš savo mobiliųjų telefonų.

Tokia galimybe pasinaudojo visą pasaulį išmaišęs agentūros „Associated Press“ fotografas Davidas Guttenfelderis, kuris fiksavo įvairius gyvenimiškus momentus Šiaurės Korėjoje – nuo niūrių provincijos vaizdų iki kasdienio gyvenimo sostinėje Pchenjane.

Pasak D.Guttenfelderio, gyvenimas Šiaurės Korėjoje atrodo taip, lyg laikas būtų sustojęs praėjusio amžiaus viduryje. Žmonės čia naujienas vis dar sužino iš laikraščių ir ne bet kur, o pakabintų skelbimų lentose, viešosiose vietose.

Pavyzdžiui, metro, kur fotografas mobiliuoju telefonu užfiksavo korėjiečius, skaitančius naujienas apie Kim Jong-uno sprendimą mirties bausme nubausti savo dėdę Jang Song-thaeką.

Panašiomis bausmėmis buvo nubausti ir dar keli Kim Jong-uno aplinkos žmonės, manoma, kad taip jaunasis šalies lyderis atsikratė nepatikimų ar jo režimui grėsmę galimai kėlusių įtakingų žmonių.

Tuo pat metu, kai vyko valymai, diktatorius į šalį dar kartą pasikvietė draugą – buvusį garsų krepšininką Dennisą Rodmaną. Daug už Šiaurės Korėjos režimo liaupsinimą kritikuotas krepšininkas Pchenjane surengė varžybas, o vėliau Amerikoje turėjo teisintis dėl abejingo požiūrio į tai, kas iš tikrųjų vyksta Šiaurės Korėjoje.

Nors gavo leidimą fotografuoti laisviau, D.Guttenfelderis pastebėjo, kad jis visą laiką buvo sekamas. Jam stengtasi parodyti kuo gražesnį šalies vaizdą. Tačiau netrūko ir kuriozų.

Pavyzdžiui, pagal santykį vienam gyventojui didžiausią kariuomenę pasaulyje turinti Šiaurės Korėja (1 mln. karių ir dar 9 mln. rezerve iš 24,5 mln. šalies gyventojų) tiesiog trykšta militarizmu visose gyvenimo srityse. Net vaikai nuo mažens pratinami prie karinių objektų.

Vienoje žaidimų aikštelių fotografas aptiko neįprastą atrakcioną vaikams. Jis atrodo kaip pasaulį gąsdinanti ilgojo nuotolio raketa „Unha“. Dėl tokių raketų bandymų Šiaurės Korėjai įvestos tarptautinės sankcijos, o kaimyninės šalys jaučia grėsmę, bet vaikams tokia karinė galia pateikiama tik kaip žaidimas.

Suaugusiesiems dėl Šiaurės Korėjos ginklavimosi vis dažniau tenka sukti galvą, kaip išmaitinti šeimas. JTO duomenimis, šalyje vėl atsinaujino badas. Nors trūksta maisto produktų, užsieniečių stebinti korėjiečiai nevengia. Antai D.Guttenfelderis, minint Kim Jong-ilo mirties metines, buvo perspėtas – jokio alkoholio. Bet tuo pat metu jis paslapčia buvo vaišinamas įspūdingai atrodančiu ryžių vynu su nuodingomis angimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.