Bostono maratono sprogdinimas: prieš metus ir šiandien

Trys žuvę ir daugiau kaip 260 sužeistų. Tokia žinia lygiai prieš metus atskriejo iš JAV, kur per Bostono maratoną teroristai susprogdino dvi savadarbes bombas. Prabėgus vieneriems metams mieste beveik neliko tragedijos ženklų. Taip pat ir įtemptos čečėnų Džocharo Carnajevo ir jo vyresniojo brolio Tamerlano medžioklės.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 15, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:03 PM

Po sprogimo kilusį chaosą ir skausmą pakeitė kasdienės rutinos vaizdai, bombų suniokotos įstaigos sutvarkytos ir toliau veikia. Šią savaitę pradėta ruoštis šių metų maratonui, kuris įvyks pirmadienį.

Antradienį, balandžio 15-ąją, praėjus lygiai metams po nelaimės bus iškilmingai pagerbtos šalį sukrėtusios atakos aukos.

Atminimo ceremonijos vyks toje pačioje vietoje, kur per vieną iš didžiausių šalyje ir pasaulyje masinių bėgimų, pačioje miesto širdyje esančioje Boilstono gatvėje nugriaudėjo du sprogimai.

Bažnyčių varpai pradės skambėti 14 val. 49 min. vietos (21 val. 49 min. Lietuvos) laiku. Būtent tą akimirką pirmoji bomba detonavo netoli finišo linijos.

Per atminimo renginį kalbas sakys JAV viceprezidentas Joe Bidenas, Masačusetso gubernatorius Devalis Patrickas, Bostono meras Martinas Walshas ir jo pirmtakas Tomas Menino, tuo metu vadovavęs miesto valdžiai. Renginys vyks Hyneso suvažiavimų centre, į jį pakviesti išpuolių liudininkai.

Prie maratono finišo linijos vyks vėliavos pakėlimo ceremonija, o aukos bus pagerbtos tylos minute.

Dž.Carnajevas, kuriam dabar 20 metų, ir jo 26 metų brolis Tamerlanas buvo atpažinti pagal nuotraukas ir vaizdo įrašus, o galiausiai užspeisti policijos po keturias dienas trukusių gaudynių, kurios paralyžiavo gyvenimą mieste, turinčiame beveik milijoną gyventojų.

Tamerlanas žuvo per susišaudymą su policija, o Džocharas buvo sužeistas ir galiausiai sučiuptas. Jaunesnio iš brolių Carnajevų teismas prasidės lapkritį.

Dž.Carnajevas nepripažįsta savo kaltės. Jis pateikta net 30 federalinių kaltinimų, susijusių su sprogdinimais – įskaitant 17 kaltinimų dėl sunkių nusikaltimų, už kuriuos gali būti skirta mirties bausmė arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Tarp tokių kaltinimų įvardijamas masinio naikinimo ginklo panaudojimas, sukėlęs žmonių mirtį, sąmokslas įvykdyti sprogdinimą ir sprogdinimas viešoje vietoje, sukėlęs žmonių mirtį, taip pat automobilio nuvarymas.

Dž.Carnajevas taip pat kaltinamas dėl incidento, įvykusio per brolių gaudynes, kai buvo nušautas vienas Masačusetso technologijų instituto policininkas.

Šiemet Bostono maratono, kuris yra rengiamas nuo 1897 metų, organizatoriai leido užsiregistruoti daugiau šio bėgimo dalyvių: kelis pastaruosius metus jų bėgdavo apie 27 tūkst., o šiemet dalyvių bus 36 tūkst. Rekordinis dalyvių skaičius (38 708) buvo užregistruotas 1996 metais, minint šio renginio 100-ąsias metines.

Kad sutalpintų visus papildomus bėgikus, organizatoriai surengs keturis papildomus startus.

Po išpuolių Bostono maratono saugumo priemonės sustiprintos: gatvėse budės daugiau policininkų, o renginių vietose nebus leidžiama neštis krepšių ir stiklinių butelių. Ten taip pat negalės būti jokių didelių konteinerių.

Žiūrovai bus tikrinami metalo ieškikliais, o renginių vietos bus stebimos per šimtus vaizdo kamerų.

„Jokių krepšių nebus leidžiama turėti tam tikrose zonose prie starto linijos Hopkintone arba netoli finišo linijos Bostone, taip pat palei trasą“, – pažymėjo organizatoriai, pridūrę, kad krepšių taip pat nebus leidžiama įsinešti į autobusus.

Manoma, kad broliai Carnajevai bombas atsinešė paslėpę kuprinėse.

Masačusetso krizių valdymo agentūra suteikė galimybę nemokamai įsidiegti išmaniuosiuose įrenginiuose programėlę, pranešančią apie orų sąlygas ir skelbiančią saugumo informaciją bėgikams bei žiūrovams.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.