Peru pareigūnai susprogdino technikos už 20 mln. JAV dolerių

Daug naudingųjų iškasenų turinti Peru paskelbė karą nelegalioms kasykloms. Vyriausybė įrodė, kad užsimojo rimtai, – viename regione susprogdinta 20 mln. JAV dolerių vertės kalnakasybos technikos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:53 AM

Apie 1,5 tūkst. policininkų ir karių į Madre de Dioso regioną suplūdo pirmadienį. Aukso klodais garsėjanti vietovė pareigūnų antplūdžio sulaukė po to, kai balandžio 19-ąją įsigaliojo nelegalių kasyklų draudimas, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis AP.

Naudodamos sprogmenis saugumo pajėgos sunaikino 15 ekskavatorių, 45 didelius generatorius ir 9 žemsiurbes.

Nuo sprogimų užsidegė keletas netoliese esančių pastatų, bet žmonės nenukentėjo.

„Mes naudojame specialius metodus ir strategijas, kad išvengtume smurto. Nė vienas žmogus nebuvo sužeistas“, – gyrėsi operacijai vadovavęs buvęs armijos generolas Danielis Urresti.

Madre de Diose, kurio kasyklose dirba apie 40 tūkst. nelegalių kalnakasių, gamtai padaryta didžiulė žala. Iškasamam auksui surišti naudojamos tonos gyvsidabrio, kuris užteršė žemę ir upes.

Nepaisant to, vietos gyventojai atvykėlius pasitiko su įtūžiu. Jie teigia, kad žlugdydama nelegalius auksakasius, kurie eksportuoja 20 proc. Peru aukso, valdžia žaidžia su parako statine.

Pasak nelegalių kalnakasių atstovo Luiso Otzukos, darbininkai, kurių dauguma – neturtingi migrantai iš Andų kalnų, tuojau pradės badauti. „Tai diktatoriška, autoritarinė vyriausybė“, – pyko L.Otzuka.

Jam pritarė kalnakasys Joelis Macedo: „Kur aš dabar dirbsiu? Ar jie nori, kad tapčiau nusikaltėliu?“

Tačiau pareigūnams vadovavęs D.Urresti ramino, kad niekas nenori numarinti kalnakasių. Esą Madre de Diose į žemės ūkio, ekologinio turizmo ir kitas sritis vyriausybė netrukus investuos 35 mln. JAV dolerių ir žmonėms darbo netrūks.

„Mes suprantame, kad neišguisime nelegalios kalnakasybos neišsprendę socialinių problemų, – tikino D.Urresti ir pridūrė, jog vyriausybė – kalnakasių pusėje. – Nelegalais mes laikome tuos 50 asmenų, kurie visa tai finansuoja, o ne darbininkus, kurie turi sunkiai dirbti pavojingomis sąlygomis ir yra apsinuodiję gyvsidabriu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.