Po ginčijamų rinkimų prisaikdintas naujasis Malavio prezidentas

Teisinė neliečiamybė

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 31, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:56 AM

P.Mutharika, kuris yra velionio prezidento Bingu wa Mutharikos, mirusio šalies vadovo poste 2012 metais, brolis kreipėsi į 11 kitų buvusių kandidatų, ragindamas „prisidėti prie manęs atstatant šalį“, nors kai kurie iš jų, taip pat ir J.Banda, ginčijo balsavimo rezultatus.

Duodamas priesaiką kartu su viceprezidentu Saulosu Chilima vyriausiojo teisėjo akivaizdoje, P.Mutharika sakė, kad jaučiasi „labai nuolankus“, tapęs šios neturtingos pietų Afrikos šalies 5-uoju prezidentu.

„Akivaizdu, kad savo šalyje susiduriame su rimtomis problemomis. Visi kartu atstatykime šalį, kuri yra atsidūrusi beveik ant žlugimo ribos“, – P.Mutharika sakė per savo pirmąją kalbą po penktadienio vakaro, kai buvo paskelbtas prezidentu.

J.Banda anksčiau šeštadienį pripažino savo pralaimėjimą ir pasveikino P.Muthariką su „pergale labai įtemptuose rinkimuose“, sakoma jos pranešime.

Gegužės 20-ąją vykusio balsavimo rezultatai buvo paskelbti penktadienį, kai tik aukštasis teismas atmetė paskutinį mėginimą užblokuoti jų paviešinimą ir suteikti laiko perskaičiuoti balsus.

Rinkimų komisija nurodė, kad P.Mutharika surinko 36,4 proc., o J.Banda – 20,2 proc. balsų. Komisijos pirmininkas Maxonas Mbendera paskelbė jį išrinktuoju prezidentu.

Rezultatai rodo, kad J.Banda liko trečioje vietoje po Lazaruso Chakweros, Malavio kongreso partijos (MKP) kandidato, pelniusio 27.8 proc. balsų.

Partijos atstovė Jessie Kabwila sakė naujienų agentūrai AFP, kad MKP užginčys rezultatus teisme.

J.Banda, kuri 2012 metų tapo pirmąja Malio prezidento postą užėmusia moterimi, siekė, kad rinkimų rezultatai būtų anuliuoti dėl „didelių pažeidimų“.

Tačiau ji neminėjo jokių pažeidimų savo pranešime, kuriame pripažino pralaimėjusi ir paragino šalies žmones palaikyti P.Muthariką.

Ji sakė norinti „paraginti visus malaviečius palaikyti naujai išrinktą prezidentą profesorių Muthariką ir jo vyriausybę, kai jie pažangos pamatu pasiryžę plėtoti toliau Malavį“.

J.Banda sakė, kad rinkimai buvo „įtempti“, taip pat minėjo „pavienius trikdymo atvejus“. Vienas žmogus žuvo, policijai panaudojus ašarines dujas ir gumines kulkas į protestuotojus, reikalavusius perskaičiuoti balsus pietrytiniame Mangočio mieste.

Tačiau ji pridūrė, kad malaviečiai turi eiti į priekį „kaip viena tauta, išlikti vieningi, laikytis įstatymų viršenybės ir išlikti taikūs bei ramūs, mums žengiant į būsimus 50 Malavio metų“.

Teisinė neliečiamybė

P.Mutharika perima šalies vairą, temdomas kaltinimų dėl valstybės išdavystės.

74 metų lyderis kaltinamas mėginęs prieš dvejus metus nuslėpti savo brolio mirtį, kad J.Banda, kuri tuomet buvo viceprezidentė, negalėtų perimti valdžios.

J.Banda galiausiai perėmė postą, kaip numato konstitucija, ir pašalino iš administracijos buvusį užsienio reikalų ministrą.

Buvęs ministras ir teisės profesorius P.Mutharika taip pat kaltinamas kurstęs maištą ir rezgęs sąmokslą įvykdyti nusikaltimą kartu su kitais pareigūnais.

Ta byla dar nebaigta nagrinėti, tačiau analitikai prognozuoja, kad ji veikiausiai bus padėta į stalčių, nes pareigas einantis Malavio prezidentas turi teisinę neliečiamybę.

Spėliojama, kad perėmęs valdžią P.Mutharika gali atsigręžti prieš J.Bandą ir pasirūpinti, kad jai būtų pateikti kaltinimai dėl korupcijos, susiję su daugiau nei 30 mln. JAV dolerių kyšių ėmimo skandalu, praminto „Kešgeitu“.

J.Banda prisiėmė nuopelnus dėl tos sukčiavimo schemos, pagal kurią humanitarinės pagalbos lėšos būdavo nukreipiamos į aukštų valstybės pareigūnų kišenes, išaiškinimo. Tačiau kritikai, tarp jų P.Mutharika teigia, jog tos lėšos nutekėdavo į J.Bandos partijos rinkimų fondą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.