Abortus uždraudusioje Lenkijoje vaikžudystės nieko nebestebina

Vieną griežčiausių abortų draudimo įstatymų visoje Europos Sąjungoje įsivedusioje Lenkijoje pranešimai apie naujagimius nužudžiusių moterų teismus tapo kone kasdienybe. Šalis klausia, ar nereikėtų keisti teisės aktų.

Demaskuotos vaikžudės, tarp jų – ir Beata Z., naujagimių atsikratydavo juos paskandindamos ar uždusindamos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Demaskuotos vaikžudės, tarp jų – ir Beata Z., naujagimių atsikratydavo juos paskandindamos ar uždusindamos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2014-06-02 00:32, atnaujinta 2018-02-13 07:17

Prieš 22 metus Lenkijos Seimas pakluso Katalikų bažnyčios spaudimui ir nusprendė abortus leisti daryti tik išprievartavimo aukoms bei vaisiaus išsigimimo atveju, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“. 

Nuo to laiko per metus oficialiai atliekama tik apie pusę tūkstančio abortų. Bet kasmet mažiausiai 100 tūkstančių lenkių tokia procedūra atliekama nelegaliai arba liberalesnėse kaimyninėse valstybėse.

Vis dėlto tokia išeitis yra neprieinama vargingoms moterims.

Tad dalis jų slapta gimdo namuose, po to naujagimius uždusina arba nuskandina.

Situacija netgi tokia, kad pranešimai apie motinos nužudytą vieną naujagimį lenkų jau nestebina – didesnes diskusijas sukelia tik vaikžudžių maniakių teismo procesai.

Šį mėnesį tokie ginčai ypač paaštrėjo – mėnesio pradžioje buvo paskelbtas nuosprendis 5 vaikus nužudžiusiai moteriai, o prieš savaitę policija suėmė greičiausiai net septyniems naujagimiams gyvybę atėmusią motiną.

Jeigu pasitvirtins įtarimai, kad 42 metų Beata K. nužudė septynis vaikus, ši Strešovo kaimelio gyventoja taps didžiausia vaikžude Lenkijos istorijoje.

Anyta žinojo, bet tylėjo

Lenkijos visuomenė negali patikėti, kad Vakarų Pamario vaivadijoje esančiame vos 200 gyventojų turinčiame Strešovo kaimelyje niekas tiek metų net neįtarė, jog Beata K. atsikrato naujagimių.

Policijos ir žurnalistų klausinėjami kaimelio gyventojai sutartinai teigia nieko nematę ir negirdėję – sociologai tai vadina Lenkijos provincijai būdingu viduramžišku „tylėjimo sąmokslu“.

Šitokia nerašyta nesikišimo į kaimynų gyvenimą taisyklė anksčiau esą buvo paplitusi visose kaimo bendruomenėse, o dabar tai pasitaiko tik labai atokiose vietovėse.

Kad kaimynai turėjo ką nors nujausti, netyčia paliudijo Beatos K. anyta. Moteris televizijos reporterei prasitarė žinojusi apie marčios nėštumus, bet neklausinėjo apie dingusius naujagimius, nes esą nemėgsta „kištis į kitų reikalus“.

Tokiu savo tylėjimu anyta prisidėjo prie to, kad marti gali būti nuteista kalėti iki gyvos galvos.

Spėjama, kad uošvių name viename kambaryje su vyru ir trimis dukterimis vargingai gyvenusi Beata K. daugiau vaikų nenorėjo bijodama dar labiau nuskursti. Pagimdytų ir nužudytų kūdikių palaikus moteris įdėdavo į celofaninį maišelį ir naktį užkasdavo kieme už lauko tualeto.

Teismo ekspertizė paliudijo, kad penki maišeliuose rasti palaikai yra Beatos K. vaikų. Dėl dar dviejų maišelių, užkastų visai neseniai, turinio buvo užsakyta papildoma ekspertizė.

Pirmojo kūdikio lavonėlį policininkai toje sodyboje iškasė prieš tris mėnesius, kai atvyko daryti kratos gavę anoniminį pranešimą apie nužudytą naujagimį.

Beata K. tada pati parodė vietą, kur sode užkasė naujagimį, bet pareiškė, kad vaikas gimė negyvas ir ji jį palaidojo būdama šoko būsenos.

Moteris neišsidavė, kad tokiu būdu atsikratė dar kelių kūdikių. Tačiau policija, sulaukusi antro anoniminio pranešimo, iškasė visą sodą ir lauko tualeto prieigose rado dar šešis maišus su kūnelių liekanomis.

Įdomu tai, kad prieš 18 metų Beata K. į šiukšliadėžę kaimo pakraštyje buvo išmetusi savo pirmagimę Klaudiją. Tiesa, tąsyk mažylės verksmą išgirdo kelios netoliese žaidusios mergaitės – laiku suteikus pagalbą, Klaudija liko gyva, o prokuratūra grąžino dukrą motinai.

Kūnelius slėpė tvarte ir palėpėje

Savo ruožtu prieš tris savaites Lomžos teismas už penkių naujagimių nužudymą 25 metus kalėti nuteisė Palenkės regiono Hipolitovo kaimelio 43 metų gyventoją Beatą Z.

Tiesa, iš karto po gimimo mirė net šeši iš aštuonių Beatos Z. vaikų, tačiau dėl vieno nužudymo prokurorams pritrūko įrodymų.

Alkoholiu piktnaudžiaujanti Beata Z. augino tik pirmąsias dvi savo dukras, kurias valstybė vėliau vis dėlto iš jos atėmė ir perkėlė į vaikų namus.

Prieš 16 metų moteris pagimdė berniuką, tačiau tardytojams nepavyko nustatyti, ar jis buvo nužudytas. Beata Z. teigia, kad gimdymą namuose priėmusi jos tuomečio vyro motina naujagimį kažkur pradangino, nes jis buvo nuo kito vyriškio.

Tuo metu vyras iš karto po gimdymo ją esą sumušė ir išprievartavo. Pabėgusi gyventi pas kitą, 12 metų vyresnį vyrą, Beata Z. pagimdė dar penkis vaikus ir visus juos nužudė.

Du naujagimiai buvo užkasti po grindimis tvarte, o dar du paslėpti namo palėpėje – suvynioti į laikraščius ir skudurus. Penktą vaiką moteris teigia nuskandinusi tvenkinyje, bet jo palaikų kriminalistams aptikti nepavyko.

Beata Z. teisme teigė, jog vaikus žudyti ryžosi todėl, kad jais jokio susidomėjimo nerodė sugyventinis.

Moteris esą bijojo, kad sugyventinis nepadės auginti vaikų arba ją paliks, todėl nusprendė naujagimių atsikratyti.

Ji vaikų nežudydavo, bet palikdavo sušalti ir nukraujuoti, nes neužrišdavo virkštelės.

Ekspertai nustatė, kad vienas vaikas mirė tiktai po trijų dienų kančių – beširdė motina nereagavo į jo verksmą ir dejones.

Per teismo procesą surengus nužudytų vaikų laidotuves, Beata Z. netgi atsisakė jose dalyvauti, nors kalėjimo vadovybė ir suteikė jai tokią galimybę.

Policijai apie tai, kad Beata Z. pradangino paskutinį savo vaiką, pranešė anonimas. Moteris bandė apgauti tardytojus – esą ji kūdikį atidavė sudraskyti šunims ir jo palaikų nebėra.

Bet teisėsaugininkai ja nepatikėjo. Jie surengė paieškas visoje sodyboje ir surado ne vieną, o keturis lavonėlius.

Nužudyti mažyliai – šaldytuve

Pernai Lenkiją labiausiai sukrėtė pranešimas apie vaikžudę nedideliame Varmijos Mozūrų regiono miestelyje Liubavoje.

Policija iš pradžių spėjo, kad 41 metų Lucina D. kartu su bendraamžiu savo vyru Januszu naujagimius pardavinėja.

Mat anonimas pranešė, kad moteris per pastaruosius penkerius metus tris kartus buvo nėščia, tačiau vaikų šeimoje nepadaugėjo.

Kratą atlikusius tardytojus sukrėtė virtuvėje išvystas reginys – kūdikių lavonėliai buvo paslėpti šaldytuve po sušalusia mėsa ir žuvimi.

Tardytojai ir kaimynai iki šiol negali patikėti, kad tokiu vaizdu nesibaisėjo nei patys sutuoktiniai, nei vyresni jų vaikai, nei kartu gyvenantys moters tėvai.

Psichologai tvirtino, kad vaikus žudančios moterys su lavonėliais kartais nepajėgia ilgai išsiskirti ir juos visokiais būdais saugo.

Manoma, kad Luciną D. įskundė baldų fabriko bendradarbės, pastebėjusios jos didėjantį pilvą. Moteris neigdavo nėštumą ir sakydavo, kad jos svoris didėja dėl sveikatos sutrikimų. Tačiau tuo patikėjo ne visi.

Per tardymą paaiškėjo, kad keturis vaikus auginantys ir sunkiai besiverčiantys sutuoktiniai daugiau palikuonių nepageidavo.

Sutuoktiniai neigia naujagimius žudę, tvirtina, kad jie gimė negyvi. Tačiau jie negali paaiškinti, kodėl Lucina D. per penkerius pastaruosius metus nė karto nesilankė pas ginekologą.

Jeigu teisme bus įrodyta, kad sutuoktiniai vaikus nužudydavo, jiems grės kalėjimas iki gyvos galvos.

Lavonai – kopūstų statinėje

Didžiausias skandalas dėl naujagimių žudymo buvo kilęs prieš 11 metų. Didžiosios Lenkijos regiono gyvenvietėje Černejeve, netoli Liublino, kopūstų statinėse tada buvo rasti penkių naujagimių lavonai.

Tokia žinia sukėlė gandus, kad tokiu būdu nelegalių abortų mafija atsikrato naujagimių lavonų. Be to, paaiškėjo, kad buvo dingusi sodybos šeimininkė – keturių vaikų motina 38 metų Jolanta K.

Policija paskelbė Jolantos K. paiešką visoje šalyje – po mėnesio ji buvo sulaikyta pas sugyventinį.

Per tardymą Jolanta K. pareiškė naujagimius žudžiusi todėl, kad bijojo žiauraus sutuoktinio Andrzejaus, kuris nenorėjo daugiau vaikų.

Jolanta K. penkis kartus gimdė prisileidusi į vonią vandens ir vaikus nužudė panardindama juos į vandenį. Moteris vaikų palaikų vis dėlto esą neįstengė išmesti ir laikė juos šaldytuve.

Kai šaldytuve lavonėliams ėmė trūkti vietos, Jolanta K. juos paslėpė raugintų kopūstų statinėje. Nusikaltimai buvo atskleisti po to, kai į svečius atvykusi Jolantos K. motina liepė anūkėms į dirvą iškratyti labai keistai smirdinčią statinę, ir naujagimių palaikus pamatė kaimynas.

Kaimiečiai niekaip negalėjo patikėti šiais nusikaltimais, mat Jolantos K. šeima buvo laikoma pasiturinčia ir pavyzdine – jie gyveno dideliame name, turėjo maisto parduotuvę, visi sekmadieniais vaikščiojo į bažnyčią.

Teismo procesas didelio atgarsio sulaukė dar ir todėl, kad Jolantą K. užstojo net 20 įvairių moterų teisių gynėjų organizacijų.

Mat teismas vyrą išteisino kaip nieko nežinojusį apie žudomus vaikus, o dėl nusikaltimų apkaltino žmoną, ją nuteisdamas kalėti iki gyvos galvos.

Dėl visuomenės protestų bausmė Jolantai K. buvo sumažinta iki 25 metų, o vyras Andrzejus K. buvo nuteistas kalėti 12 metų.

Kaltina vyriausybę ir Bažnyčią

Beatą Z. gynusi advokatė Edyta Tawrel teisme reikalavo moterį išteisinti – esą po tiek laiko neįmanoma visiškai tiksliai įrodyti, ar vaikai gimė mirę, ar buvo nužudyti.

Be to, advokatė teigė, kad labai vargingai gyvenanti Beata Z. buvo patekusi į valstybės ir Bažnyčios paspęstus spąstus. Moteris esą paisė Bažnyčios nurodymo nenaudoti prezervatyvų ir kitokių kontraceptinių priemonių, o jau pastojus jai nebuvo leidžiama legaliai pasidaryti aborto.

Savo ruožtu valstybė neva nepasirūpino tuo, kad mokykloje būtų dėstomas lytinis švietimas, o visuomenė turėtų pakankamai informacijos apie lytinius santykius ir jų pasekmes.

Užuot švietus visuomenę, mokyklose vyksta vadinamojo gyvenimo šeimoje pamokos, per kurias kunigai arba katechetės postringauja vien apie lytinio susilaikymo svarbą.

Tokiems advokatės teiginiams pritaria ir nemažai sociologų. Jie tvirtina, kad draudimai abortų skaičiaus nesumažino – jie tiesiog atsidūrė pogrindyje.

Raginimus vėl legalizuoti abortus vis dėlto palaiko vien kairiosios partijos.

Dešinieji nenori užsitraukti Bažnyčios nemalonės ir nežada nieko keisti, o katalikiškos partijos pataikauja Bažnyčios hierarchams ir reikalauja abortus uždrausti visiškai – kad jų darytis negalėtų net išprievartautos ir išsigimusį vaisių nešiojančios moterys.

Lenkijos Seimo vicepirmininkė, garsi moterų teisių gynėja Wanda Nowicka teigia, kad vaikžudysčių šalyje nemažės, kol nebus panaikintas abortų draudimas.

Politikė pasiūlė imti pavyzdį iš Skandinavijos šalių, kuriose abortai yra legalūs, bet jų padaroma labai mažai.

Mat Šiaurės Europos valstybėse ypač daug dėmesio skiriama lytiniam švietimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.