Barackas Obama: „Lietuva niekada nebus viena“

JAV prezidentas B.Obama kaip pavyzdį Ukrainai pateikė 25-erius demokratijos Lenkijoje metus ir įspėjo Rusiją, kad laisvasis pasaulis susivienijęs stebi, kaip Maskva pažeidinėja Ukrainos suverenitetą.

B.Obama Varšuvoje pasakė emocingą kalbą.<br>AP nuotr.
B.Obama Varšuvoje pasakė emocingą kalbą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 4, 2014, 1:25 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:57 AM

JAV prezidentas B.Obama kaip pavyzdį Ukrainai pateikė 25-erius demokratijos Lenkijoje metus ir įspėjo Rusiją, kad laisvasis pasaulis susivienijęs stebi, kaip Maskva pažeidinėja Ukrainos suverenitetą.

„Esame vieningi, nes tikime, kad tautos ir valstybės turi teisę pačios nuspręsti savo likimą – tarp jų ir žmonės Ukrainoje. Mūsų laisvos tautos ir toliau liks vieningos, o tolesnės Rusijos provokacijos Rusijai kainuos dar daugiau. Atsisakome tamsiems XX amžiaus metodams apibrėžti XXI amžių“, – kalbėjo B.Obama.

„Imperijų ir įtakų zonų dienos baigėsi. Didesnės šalims turi būti neleidžiama skriausti mažųjų, pasitelkiant ginklus ar kaukėtus vyrus, kurie užima pastatus. O parašas rašikliu niekada nelegitimizuos kaimynų žemės vagystės. Todėl mes niekada nepripažinsime okupuoto Krymo Rusijos dalimi“, – pridūrė JAV prezidentas.

Prieš Rusiją susivienijusiems Vakarų lyderiams nesutariant dėl diplomatinės prieigos, B.Obama Varšuvoje tarėsi su milijardieriumi, šokolado magnatu P.Porošenka, kuris prieš 10 dienų laimėjo Ukrainos prezidento rinkimus ir tapo pirmuoju išrinktu šios šalies lyderiu po prorusiško prezidento pabėgimo ir Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

„Ukrainos žmonės išmintingai pasirinko žmogų, kuris vadovautų jiems šiuo periodu“, – sakė B.Obama po susitikimo su P.Porošenka. 

JAV taip pat paskelbė, kad papildomai nusiųs Kijevui 5 mln. dolerių vertės įrangos, Ukrainos kariškiams toliau patiriant nuostolių dėl konfrontacijos su prorusiškais sukilėliais, ypač – šalies rytuose. 

Už išraišką doleriais yra svarbesnis naujos pagalbos pobūdis. Baltieji rūmai pirmą kartą nurodė, kad šioje siuntoje bus taktinių liemenių ir naktinio matymo prietaisų – priemonių, kurios gali tiesiogiai padėti ukrainiečių kariams, kovojantiems su separatistais. Iki šiol JAV teikdavo tik kitokią neletalinę pagalbą, pavyzdžiui, drabužius, maistą ir radijo prietaisus. 

B.Obama, pirmą kartą asmeniškai susitikęs su P.Porošenka, gyrė šį šokolado magnatą už pastangas užmegzti ryšį su Rytų Ukraina. JAV lyderis sakė, jog P.Porošenkos išrinkimas rodo, kad ukrainiečiai atmetė smurtą bei korupciją ir pasirinko demokratiją. 

„Man didelį įspūdį padarė jo vizija, iš dalies dėl jo, kaip verslininko, patirties“, – sakė B.Obama. 

Anksčiau už B.Obamą su P.Porošenka viešbutyje „Marriott“, kur apsistojo amerikiečių delegacija, susitiko JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. Jis sakė, kad JAV laukia P.Porošenkos inauguracijos šį šeštadienį.

„Jis laimėjo visur ir aiškiai gavo mandatą bandyti vesti šalį į naują erą“, – sakė J.Kerry.

P.Porošenka savo ruožtu padėkojo Amerikos žmonėms už demokratijos ir laisvės rėmimą Ukrainoje.

Jo teigimu, bendri JAV ir Europos Sąjungos veiksmai dėl Ukrainos atveria šiai šaliai plėtros ir modernizavimo galimybes.

„Šiandien gerai koordinuoti Vašingtono ir Briuselio veiksmai suteikia mums plėtros ir modernizacijos šansą“, – sakė jis per trečiadienio susitikimą Varšuvoje su J.Kerry. 

Kaip nurodė P.Porošenkos spaudos tarnyba, jis padėkojo Amerikos žmonėms ir vyriausybei už tai, kad „JAV parėmė Ukrainos kovą už laisvę ir demokratinį pasirinkimą“. Pasak jo, ta parama yra „itin svarbi Ukrainai“. 

B.Obama atvyko į Varšuvą dalyvauti 25-osiose pirmųjų pusiau laisvų Lenkijos rinkimų metinėse. Tie rinkimai yra demokratinės pažangos pavyzdys, kurį prezidentas ketina pateikti trečiadienio kalboje kaip pavyzdį Ukrainai.

„Ką išmokome iš savo istorijos – ir niekas nesupranta to geriau už lenkus, – yra tai, kad pagrindiniai teritorinio vientisumo, suvereniteto ir laisvės, žmonių galėjimo patiems spręsti dėl savo šalies ateities principai yra taikos ir saugumo, kuriuos matėme Europoje pastaruosius kelis dešimtmečius, kertinis akmuo“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė B.Obama.

„Tam kelia pavojų Rusijos veiksmai Kryme ir, dabar, Rusijos veikla Rytų Ukrainoje“, – pridūrė prezidentas.

Konfrontacijai dėl Ukrainos vėl įžiebus senus pasaulinius nesutarimus, B.Obama perspėjo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nekurstyti skilimo Ukrainoje ir paragino vietoje to pripažinti P.Porošenkos išrinkimą ir pradėti atkurti pasitikėjimą Vakaruose.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.
Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.