Karas sugriovė retos profesijos atstovo gyvenimą

Rashidas Hallakas buvo garsiausias iš nedaugelio dar likusių Sirijos „hakavačių“ – tradicinių senųjų arabų legendų – skaitovų. Šiandien jis yra palūžęs 70-metis – jo gyvenimą sugriovė karas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 14, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:12 PM

Damasko pasakotojas daugiau kaip 20 metų linksmino publiką kelių šimtmečių senumo Sirijos sostinės kavinėje savo ilgomis poetiškomis istorijomis apie arabų karius ir įsimylėjėlius, pasakojimus sustiprindavo mostais kumščiais ir trankymu į stalą kardu, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Rytai-Vakarai".

„Aš esu pasakotojas iš Damasko, – nepertraukiamai rūkydamas sakė R.Hallakas. – Šie įvykiai pakenkė daugeliui žmonių.“

Karas, besitęsiantis jau 4 metus, jam kainavo darbą ir namus, kurie buvo sugriauti per bombardavimą.

R.Hallakas yra iš tų daugiau kaip 9 mln. žmonių, kuriuos karas, nusinešęs per 160 tūkst. gyvybių, paliko be pastogės. O kovoms tarp sukilėlių ir prezidento Basharo al-Assado pajėgų galo dar nematyti.

Pasakas sekė nuo vaikystės

Per 300 gyvavimo metų Damasko senamiestyje stovinčioje „Al-Nofara“ kavinėje akmeninėmis sienomis vakarais būdavo pasakojamos „hakavačių“ istorijos.

Šis menas ėmė merdėti, kai sirų pramogų industrija persikėlė į televiziją. 1990 m. kavinei jau buvo sudėtinga surasti pasakotojų.

Buvo pasirinktas R.Hallakas, nes dar vaikystėje „Al-Nofara“ kavinėje, kurios nuolatinis klientas buvo jo tėvas, skaitydavo „hakavačių“ knygas. Nedaug žmonių geba suprasti, kas rašoma senose storose knygose sujaukta arabų tarme, atskiesta turkų kalbos elementais.

Kai jo paprašė padirbėti, R.Hallakas nustebo: „Tai įmanoma? Ar žmonėms reikia „hakavačių“ šiame amžiuje, kai mes skraidome į Mėnulį?“

Vis dėlto jis apsivilko „hakavačių“ skaitovo aprangą – apsmukusias kelnes, susijuosė liemenį diržu, užsidėjo skrybėlę be atbrailų ir atsisėdo į aukštą pasakotojo kėdę, nužvelgdamas lankytojus mažytėje prirūkytoje kavinėje aukštomis lubomis.

Vietos gyventojai buvo sužavėti jo teatrinių sugebėjimų.

Pasakotojo vakarus pamėgo ir turistai, jis pradėjo rodytis ir televizijoje bei teatruose.

Palaužė mergaitės žūtis

Bet sėkmė nuo kavinės nusisuko, kai turistus ir klientus sirus išvijo karas. 2012 m. pradžioje R.Hallako pasirodymų skaičius sumažėjo iki dviejų per savaitę.

Jo gyvenamame Gutos miestelyje vyko mūšiai tarp maištininkų ir karių, o chaosu naudojosi ir nusikaltėliai. R.Hallako namai buvo apiplėšti, kaukėti vyrai bandė pagrobti jo sūnų Shady dėl išpirkos. Shady pabėgo į Libaną.

R.Hallakas pats gyveno tarsi tarp dviejų ugnių. Maištininkai įtarinėjo, nes Sirijos kultūros įžymybė nepareiškė paramos sukilimui. Pats R.Hallakas sako remiantis opozicijos reikalavimus valdžiai.

Jis liovėsi važinėti į Damaską, todėl užbaigė jau ir taip žlungančią savo karjerą. Kai pernai buvo apšaudytas jo namas, jis pats buvo savo bakalėjos krautuvėlėje pirmame aukšte – taip šeima prisidurdavo pajamų. R.Hallako namas buvo sugriautas, žuvo jo parduotuvėje buvusi mergaitė ir netoliese buvęs jaunas vyras. Tai pasakotoją palaužė.

„Kai matai, kad nuo skeveldros miršta maža mergaitė, nes ji kažką pirko tavo parduotuvėje, kas lieka iš tavo sveikatos?“ – klausė R.Hallakas.

„Viskas, ką turėjau, sugriuvo“, – sakė jis. Jo šeima pabėgo, jis neįsivaizduoja, kas nutiko jo turtui, knygoms, tarp kurių ir retas 30 tomų „Antaro legendų“ rinkinys.

Nusamdė naują pasakotoją

R.Hallakas su žmona nuvyko pas sūnų į Libaną. Sausio mėnesį visi sugrįžo ir įsikėlė į butą Damasko centre – Sirijos televizija jam pasiūlė pasakoti istorijas.

Bet jos turėjo būti sutrumpintos iki 15 minučių.

„Niekas jau neturi kantrybės klausytis po valandą“, – kalbėjo pasakotojas.

Lyg mažai būtų smūgių, R.Hallakas sužinojo, kad „Al-Nofara“ kavinėje jį pakeitė naujas „hakavačių“ skaitovas – 55 metų Ahmadas Lahamas.

A.Lahamo pasirodymą pustuštėje kavinėje stebėjo aštuoni vyrai ir moterys, rūkydami kaljaną. Kažkada buvęs aktyvus ikikarinis Damasko naktinis gyvenimas tapo praeitimi. Į „Al-Nofara“ užsuka vos po keletą klientų, kavinė uždaroma anksti.

Kavinės savininkas naujuoju pasakotoju ne itin patenkintas – pasak jo, jis yra tiesiog vidutiniškas. R.Hallakas įsižeidęs, kad kavinė, atnaujindama pasirodymus, nesikreipė į jį.

Dabar R.Hallakas sako ieškosiąs kitos vietos, kur galėtų pasakoti savo istorijas. Tačiau ir pats nežino, ar norėtų. „Norėčiau pasakoti istorijas, kurios yra tiesa“, – prisipažino jis. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.