Lenkiją vis šiurpina vaikus tvirkinantys mokytojai

Lietuvoje, kaip ir Lenkijoje, vis daugiau tėvų moka už papildomas pamokas savo atžaloms ir nė neįtaria, kad apsilankymas pedagogo namuose vaikams gali baigtis lytiniu priekabiavimu ar net tvirkinimu.

Net ir po kelių garsių skandalų ir paskirtų kalėjimo bausmių pedofilams prie moksleivių priekabiaujantys pedagogai Lenkijoje – vis dar rimta problema.<br>123rf nuotr.
Net ir po kelių garsių skandalų ir paskirtų kalėjimo bausmių pedofilams prie moksleivių priekabiaujantys pedagogai Lenkijoje – vis dar rimta problema.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jun 14, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:12 PM

Varšuva šiuo metu vis dar šokiruota dėl policijos pranešimo, kad vieniša šešiasdešimtmetė lenkų kalbos ir literatūros mokytoja Wilga H. išprievartavo alkoholiu ir narkotikais apsvaigintą penkiolikametę mokinę, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Rytai-Vakarai".

Nusikaltimas visiškai netikėtas dėl to, kad Varšuvos universitete anksčiau dėsčiusi ir mokyklinius vadovėlius rašiusi Wilga H. buvo laikoma autoritetinga pedagoge.

Dvidešimt kilometrų nuo sostinės esančiame Legionovo mieste gyvenusi, vietos gimnazijoje mokiusi, o vėliau savo namuose privatų švietimo centrą įrengusi Wilga H. kažkodėl nenoriai papildomai mokydavo vaikinus.

Tačiau pedagogė mielai padėdavo merginoms. Viena jų dabar ir pasiskundė tapusi prievartos auka. Paauglė tikina, jog mokytoja nugirdė ją alkoholiu, o vėliau lytiškai išnaudojo. Ir ne vieną, o tris sykius.

Per kratą policininkai pedagogės namuose rado narkotikų, kuriais ji greičiausiai irgi svaigino savo auką.

Jei kaltinimai pasitvirtins, pedagogei grės dvylika metų kalėjimo. Tokia didžiausia bausme paauglius suvedžiojantys pedagogai Lenkijoje nubaudžiami labai retai, nors skandalai dėl neleistinų pedagogų lytinių ryšių su savo auklėtiniais iškyla nuolat.

Nuteisė matematiką pedofilą

Prieš kelis mėnesius kito Varšuvos apylinkių miesto Piasečno teismas nuteisė šešerius metus kalėti 55 metų matematikos mokytoją Cezarą S.

Ši bausmė pedagogui buvo skirta už tai, kad išprievartavo 14-metį Przemeką, atvykusį į jo namus mokytis algebros.

Varšuvos Sadybos mikrorajono mokykloje besimokančiam paaugliui sunkiai sekėsi matematika, tad per tėvų susirinkimą jo mokytojas Cezaras S. pasisiūlė padėti.

Po kelių apsilankymų paauglys tėvams prisipažino, jog mokytojas jį prievartauja ir šantažuoja.

Esą pasiskundęs vaikinas rizikuoja, kad apie tai sužinos visa mokykla.

Įdomu, kad Cezaras S. anksčiau dirbo policininku – Nepilnamečių reikalų skyriuje, o vėliau buvo įsidarbinęs vaikų namuose. Pareigūnai dabar aiškinasi, ar Cezaras S. netvirkino vaikų namų auklėtinių.

Mokytoja pastojo nuo mokinio

Šią žiemą šalį taip pat pribloškė žinia iš Kališo vaivadijos, kur 36 metų matematikos ir fizikos mokytoja Agnieszka K. pagimdė vaiką nuo keturiolikmečio moksleivio Patryko.

Policininkus iškvietė medikai, įtarę, kad gimdyvę atlydėjęs vaikinas yra nepilnametis. Teisėsaugininkų apklausiama mokytoja visiškai nesigraužė dėl savo poelgio ir tvirtino, kad tai vienintelis tikras jos gyvenime sutiktas vyras, nepabijojęs prisiimti tėvystės naštos.

Vėliau mokytoja gynėsi, kad su Patryku sugulė netyčia, išgyvendama dėl mamos mirties. Minėtos mokyklos mokiniai teigė, jog pedagogė nuolat elgdavosi provokuojamai, gundomai.

Agnieszka K. į pamokas ateidavo visada ryškiai apsirengusi, prisidažiusi, pasikvepinusi, avėdavo tik aukštakulnius batus.

Be to, mokytoja esą noriai lankydavo mokinių diskotekas ir kartu su visais linksmindavosi, bičiuliaudavosi.

Kaltos jaunystės traumos?

Šalies žiniasklaida išsiaiškino, kad Agnieszka K. paauglystėje buvo tvirkinama dukart vyresnio vyriškio.

Būdama keturiolikos metų ši mergina įsimylėjo 30-metį kaimyną ir net gyveno kartu su juo.

Studijuodama universitete Agnieszka K. vėl įsimylėjo gerokai vyresnį vyriškį, tačiau vėliau labai nusivylė sužinojusi, jog jis yra vedęs ir net neketina su ja kurti šeimos.

Agnieszkos K. draugės tvirtina, kad ji atsigavo ėmusi mokytojauti ir pradėjusi flirtuoti su paaugliais. Paaiškėjo ir tai, kad apie pedagogės draugystę su auklėtiniu žinojo, bet nereagavo nei pedagogai, nei berniuko tėvai.

Tikybos mokytojo orgijos

Ne mažiau visuomenę įaudrino ir pranešimas, kad mokykloje tikybą dėstęs kunigas Jacekas S. su savo auklėtinėmis rengė sekso orgijas, į kurias įtraukė net dešimtmetes mergaites.

Prieš dešimt metų į Legionovą pasiųstas dirbti 27 metų kunigėlis netrukus tapo dideliu klebono, vaikų, tėvų ir pedagogų autoritetu.

Vos atvykęs Jacekas S. įkūrė bažnyčioje mergaičių chorą ir pavadino jį „Angeliukai“. Su choristėmis kunigas kartu važinėdavo riedučiais, eidavo maudytis į baseiną, į muziejus, teatrą, vyko į ekskursijas.

Visuomeniškai aktyvų, jauną ir gražių bruožų kunigą netrukus įsimylėjo beveik visos chore dainavusios paauglės, o drąsiausias nepilnametes Jacekas S. po kiek laiko ėmė tvirkinti.

Patikusias mergaites kunigas pasilikdavo po pamokų ar choro repeticijų, pasisodindavo ant kelių ir esą papildomai mokydavo tikybos bei dainavimo.

Kunigas sakydavo, jog jis niekaip negali apsispręsti, ar mokinei rašyti aukščiausią trimestro baigiamąjį pažymį, ar mažesnį, ar vežtis į choro išvyką, ar ne.

Siekdamos geresnio įvertinimo, dalis mergaičių leisdavo kunigui jas glamonėti, o kai kurios netgi sutikdavo ateiti pas dvasininką į namus.

Besispyriojančias paaugles kunigas palikdavo ramybėje, tačiau drąsesnes ėmė tvirkinti, o kai kurias paprasčiausiai prievartaudavo.

Paauglės dėl kunigo elgesio suaugusiesiems nesiskundė, netgi priešingai – ėmė pavyduliauti, kad gražuolis kunigas dovanomis apipila ir namo kviečiasi tik išrinktąsias.

Išdrąsėjęs kunigas ėmė tvirkinti net dešimtmetes pradinės mokyklos mokines, rengti grupines sekso orgijas, viliojančio turinio žinutes siųsti ir berniukams.

Į kalėjimą – dešimtmečiui

Spėjama, kad šio kunigo aukų skaičius galėjo siekti kelias dešimtis, tačiau apie patirtus lytinius santykius ir tvirkinimą tardytojams prisipažino tik dvylika paauglių.

Vieną pastojusią paauglę kunigas prikalbino darytis neteisėtą abortą ir žadėjo ją vėliau vesti.

Lenkijoje abortai yra uždrausti, tad už kunigo sumokėtus tris tūkstančius zlotų jį padaręs medikas netrukus bus teisiamas.

Abortą pasidariusios šešiolikametės merginos kunigas nevedė, tad ji iš nevilties žudėsi, apleido mokslus, pateko į psichiatrijos ligoninę.

Žurnalistai demaskavo, kad panašią tragediją anksčiau kitose parapijose buvo išgyvenusios dar bent dvi šio kunigo suvedžiotos moksleivės.

Vis dėlto visuomenę šokiravo Varšuvos apygardos teismo sprendimas kunigui pedofilui už dvylikos mergaičių prievartavimą ir tvirkinimą skirti tik dešimt metų kalėjimo.

Žudikas maniakas – pedagogas

Pats garsiausias vietos žudikas maniakas – Mariuszas Trynkiewiczius – taip pat buvo pedagogas, prieš dvidešimt šešerius metus išprievartavęs ir nužudęs keturis berniukus.

Šis fizinio lavinimo mokytojas už vieno auklėtinio lytinį išnaudojimą buvo nuteistas kalėti pusantrų metų. Laikinai išleistas prižiūrėti sergančios motinos namo parsivedė keturis berniukus, juos išprievartavo ir subadė peiliu, o lavonus sudegino miške.

Siekdamas apgauti tardytojus, M.Trynkiewiczius trijų vaikų lavonėlius lauže paguldė trikampio forma ir paskleidė gandus, kad berniukus per apeigas sudegino satanistai.

M.Trynkiewiczius neva satanistų vardu nusiuntė vieno berniuko tėvams anoniminį laišką, kuriame reikalavo piniginės išpirkos, nes priešingu atveju vaiką nužudysiąs.

Nežinodami, kad sūnaus jau nėra gyvo, tėvai pinigus padėjo nurodytoje vietoje, bet jų M.Trynkiewiczius nepaėmė.

Per teismą M.Trynkiewiczius pareiškė, kad jo gyvenimą aukštyn kojomis apvertė kunigas, kuris jį, bažnyčioje patarnavusį dešimtmetį, išnaudojo lytiškai, todėl vėliau moterys jo esą nedomino, o susijaudindavo pamatęs vien paauglius.

Teismo ekspertai nustatė, kad M.Trynkiewiczius, užaugęs pedagogų šeimoje, yra ne tik pakaltinamas, bet ir itin aukšto intelekto, labai apsiskaitęs.

Teisėjas M.Trynkiewicziui skyrė keturgubą mirties bausmę, bet dėl mirties bausmės panaikinimo Lenkijoje žudikas atsėdėjo tiktai 25 metus ir šį pavasarį buvo paleistas.

Dėl kilusio visuomeninio pasipiktinimo Seimas skubiai priėmė įstatymą, leidusį M.Trynkiewiczių izoliuoti visam laikui specialioje gydymo įstaigoje.

Kalėjime M.Trynkiewiczius nepalūžo, redagavo sienlaikraštį, tapė paveikslus, kūrė eilėraščius, kuriuos, pasirašęs slapyvardžiu, net sugebėjo išspausdinti respublikinėje spaudoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.