Grupiniai žaginimai Indijoje. Kodėl vyrai pavirsta žvėrimis?

Pasaulį šiurpina vis pasirodančios žinutės apie Indijoje išprievartautas ir nužudytas moteris. Tokias naujienas žiniasklaida skelbia ne kasdien, bet dažnai. Kraupios antraštės slepia keistą statistiką: Indija toli gražu nėra pirmoji valstybių, kurių išprievartavimų procentas didžiausias, sąraše.

Įsisenėjusios kastų tradicijos ir vyraujantis patriarchatas daro Indiją moterims nesaugia valstybe. Po 2012-ųjų pasaulyje nuskambėjusios Delio studentės išprievartavimo ir nužudymo bylos per šalį vilnijo protestai.<br>AP nuotr.
Įsisenėjusios kastų tradicijos ir vyraujantis patriarchatas daro Indiją moterims nesaugia valstybe. Po 2012-ųjų pasaulyje nuskambėjusios Delio studentės išprievartavimo ir nužudymo bylos per šalį vilnijo protestai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jun 22, 2014, 10:25 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:56 PM

Išprievartavimų lygis šioje šalyje netgi mažesnis nei Vakarų pasaulyje. Indijoje šimtui tūkstančių žmonių tenka maždaug du išžaginimai, o JAV šis skaičius yra net keturiolika kartų didesnis. Lietuvoje šimtui tūkstančių žmonių tenka 6,3 išprievartavimo.

Tiesa, į tokią statistiką neįtraukti išprievartavimų atvejai, apie kuriuos nebuvo pranešta policijai. O tokių atvejų Indijoje yra itin daug. Policijos abejingumas šioje Azijos šalyje itin gajus.

Dėl įsisenėjusios kastų tradicijų ir vyraujančio patriarchato Indija moterims nesaugi valstybė. Indijoje vienoms ar net su draugais vyrais nepatariama keliauti ir turistėms. Šalyje pasitaiko atvejų, kada žiauriai išprievartautos svetimšalės ar net vienuolės.

Didesnės bausmės gali ir pakenkti

Dviejų grupiniu būdu išprievartautų ir šalia viena kitos pakartų mergaičių neprikels niekas. Nei po 2012-ųjų pasaulyje nuskambėjusios Delio studentės išprievartavimo ir nužudymo bylos sugriežtinti įstatymai, nei didesnis žiniasklaidos dėmesys.

Kai kurie net teigia, kad griežtesnės bausmės, tarp jų ir mirties bausmė už itin žiaurius išprievartavimo atvejus, turės priešingą efektą – indai ne mažiau prievartaus, o dažniau žudys savo aukas, kaip pagrindines jų lytinio žiaurumo liudininkes.

Roopa Rekha Verma, su nuskriaustomis moterimis Indijoje dirbančios organizacijos atstovė, BBC žinioms teigė: „Įstatymai šiuo metu labai palankūs. Prievartautojai žino, kad pateks į rimtą bėdą, jeigu nuskriausta moteris pirštu per apklausą parodys į juos. Tuomet jiems būtų maža galimybių išvengti bausmės.“

Tad pakarti ar kitaip atsikratyti savo aukų atrodo „tinkamas“ sprendimas. Ypač žinant tai, kad dabar Indijoje už išprievartavimą galima ir pačiam sulaukti galo kilpoje.

Sužvėrėja aukštesnių kastų atstovai

Pakartoms pusseserėms tebuvo 14–16 metų, jos priklausė žemesniosioms visuomenės kastoms. Didesnės bausmės, regis, vis dar negąsdina indų vyrų, kurie priešingos lyties tyčiojasi kaip tik išmanydami. Įsisenėjusios kastų tradicijos jiems diktuoja savas sąlygas: jeigu moteris yra iš neliečiamųjų kastos, ji – ne žmogus.

Iš Indijos kilusi BBC žurnalistė Geeta Pandey dalijosi savo atsiminimais: „Kai vaikystėje vasaromis lankydavau savo nedideliame kaime gyvenančius senelius, kartais girdėdavau, kaip kaip mama ir kaimynai kalbasi apie moterų užpuolimus. Nusikaltėliai dažniausiai būdavo iš mūsų bendruomenės – aukštos kastos Brahmanų luomo. Aukos beveik visada būdavo moterys iš Dalit, arba kitaip – neliečiamųjų kastos.“

Tačiau, kaip pažymi žmogaus teisių gynėja Vrinda Grover, indai apie tokius nusikaltimus vis dar linkę kalbėti tik puse lūpų. Luomų skirtumai Indijoje jau neturėtų būti problema, nes kastų sistema oficialiai šalyje buvo panaikinta prieš beveik šimtmetį.

Atstumia policijos abejingumas

Išprievartautos ir nužudytos paauglės buvo pakartos ant mango medžio. Jis yra šalia bambukų laukų, į kuriuos, manoma, mergaitės ėjo nusišlapinti. Lūšnose, kuriose jos gyveno, nebuvo tualeto.

Nėra žinoma, dėl kiek tiksliai išprievartavimų nesikreipta į pareigūnus. Aišku viena – daug aukos bijo skriaudėjų keršto ir policijos pažeminimo. Pastarojo sulaukė ir negrįžtančių mergaičių pasigedę tėvai.

Vienas jų, nuėjęs į vietinės policijos komisariatą, buvo pažemintas. Pareigūnai atvirai stebėjosi, kaip jis – žemesniosios kastos atstovas – drįsta jų prašyti ieškoti jo dukters. Kai kurie šaltiniai teigia, kad vyrui policininkas sudavė smūgį į veidą.

Toks ciniškas aukštesniųjų kastų atstovų elgesys yra giliai įsišaknijęs sparčiai modernėjančioje Indijoje. Šalis stiebiasi į supervalstybės pozicijas, tačiau tarp joje gyvenančių skirtingų kastų atstovų vyksta savotiškas karas.

Nacionalinis šalies nusikaltimų fiksavimo biuras nusikaltimus prieš žemesniųjų kastų atstovus vis dar priskiria atskirai kategorijai. Tarp jų – įrašai apie lytinę prievartą, žiaurius sumušimus ar net žmonių deginimą. Tokie nužudymai aukštesniųjų kastų indų yra laikomi garbės dalyku. Politikai nesutaria

Neseniai išrinktas naujasis Indijos premjeras Narendra Modi tvirtai pažadėjo – smurtui prieš moteris turi būti „nulis tolerancijos“. Toks pareiškimas sulaukė ir prieštaraujančiųjų reakcijos. Kai kurie klausia, ar tikrai Indijoje smurtas prieš moteris yra tokia didelė problema?

Oponuojantys Indijos premjerui teigia, jog Indijos paveikslas toks kraupus paprasčiausiai atrodo dėl itin didelio žiniasklaidos dėmesio keletui nusikaltimų. Būtent tokią poziciją palaikė Utar Pradešo valdžios atstovai visuomenės kaltinami leidę įstatymui ir tvarkai subyrėti tiesiog akyse.

Valstijos vyriausiasis ministras Akhileshas Yadavas kirto vienai žurnalistei pareiškimu: „Jūs juk saugi, ar ne?“ Valdančiosios partijos lyderis, vyriausiojo ministro tėvas Mulayamas Singhas Yadavas pareiškė dar skambiau: „Berniukai bus berniukai – jie daro klaidų.“

Tokiais žodžiais jis kritikavo griežtesnių bausmių už išprievartavimą įteisinimą. Jam pritariantys atvirai svarsto, kad tokį žiaurų vyrų elgesį neva išprovokuoja pačios moterys, vilkėdamos provokuojamais drabužiais.

Utar Pradešo provincija, kurioje ir buvo nužudytos mergaitės – viena labiausiai patriarchališkų Indijos provincijų. Moterys joje vertinamos kaip esančios žemiau nei vyrai. „Seniau moterys buvo matomos tik tik namuose, tačiau dabar jų yra visur. Jos matomos daug labiau, tad nusikaltimų irgi yra daugiau“, – svarstė R.R.Verma.

Tokia pasaulėžiūra ir kastų skirtumai galbūt ir tapo lemiama kombinacija, kodėl šioje ir kitose mažiau išsivysčiusiose šalies valstijose išprievartavimai ne tik dažni, bet ir labai žiaurūs. Tai labai kenkia šalies tarptautiniams įvaizdžiui, ir kai kurie Indijos politikai skalambija varpais: jeigu tokie nusikaltimai tęsis, jis tik blogės.

*Dauguma nuskriaustų moterų būna iš vargingos aplinkos, sunkiai pasiekiamų vietų ir neliečiamųjų kastų. Iš pastarosios kategorijos net 85 proc. aukų būna nepilnametės. Lytinės prievartos aukos savo skriaudėją pažįsta net 98 procentais atvejų.

*Sostinėje Naujajame Delyje pagal oficialius pranešimus įvyksta daugiausia išprievartavimų, Džabalpuro mieste yra didžiausias išprievartavimų procentas. Didžiausi išprievartavimų skaičiai yra Madja Pradešo, Utar Pradešo ir Vakarų Bengalijos provincijose.

*2012-ųjų metų gruodį įvykdytas žiaurus grupinis išprievartavimas, kurio metu sužalota studentė vėliau mirė, sukėlė masinius protestus Indijoje. Po jų šalies valdžia sugriežtino bausmes už išprievartavimus, į įstatymą įtraukė punktą ir apie nusikaltimus tarp tos pačios lyties asmenų, ir nuo 16 iki 18 metų kilstelėjo amžiaus ribą, nuo kurios nepilnamečiai gali duoti sutikimą lytiškai santykiauti.

*Bausmės už išprievartavimą Indijoje varijuoja nuo septynerių, dešimties iki dvidešimties metų, su galimybe jas pratęsti iki gyvos galvos ar net pakeisti mirties bausme. 2013 metais priimtose pataisose taip pat numatomas paprastesnės aukų apklausos ir pabrėžiama, kad asmeninės aukos savybės neturi turėti įtakos tyrimui ar teismo sprendimui.

*Išprievartavimas santuokoje Indijoje vis dar nėra laikomas nusikaltimu. Kai kurie valdžios pareigūnai netgi ginčijosi, kad išprievartavimo santuokoje kriminalizavimas susilpnintų šeimos vertybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.