Kam naudingi į R. Sikorskį lekiantys žaibai?

Lenkijos savaitraštis „Wrpost“ sekmadienį paskelbė gavęs pokalbio įrašą, kuriame girdima, kaip užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis sako, jog jo šalies tvirti ryšiai su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis yra „beverčiai“ ir „netgi žalingi, nes sukuria apgaulingą saugumo jausmą“. 

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Gritėnas

Jun 23, 2014, 2:50 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:12 PM

R.Sikorskis yra prisiekęs Kremliaus kritikas ir ne kartą griežtai smerkė Rusijos veiksmus Ukrainos atžvilgiu. Anksčiau jis buvo žinomas kaip tvirtas aktyvios JAV užsienio politikos šalininkas, nors pastaraisiais metais jo požiūris į Vašingtono veiksmus tapo labiau kritiškas. 

Portalo lrytas.lt kalbintas politologas Tomas Janeliūnas teigia, kad slaptų Lenkijos užsienio reikalų ministro pokalbių nutekinimas neturės didelės įtakos oficialiems ES ir JAV santykiams.

„Diplomatijoje galioja principai, kurie tokių pokalbių nelaiko oficialiais pareiškimais, todėl į juos reaguojama nebus“, - sako T.Janeliūnas. Pasak jo, amerikiečiai patys jau buvo įklimpę į panašių pasisakymų skandalą, kuris neleidžia jiems pulti kritikuoti R.Sikorskio kalbų.

Dalis politikos apžvalgininkų R.Sikorskį laiko potencialiu pretendentu užimti Europos Sąjungos užsienio politikos vadovo postą. Lenkija jo kandidatūrą oficialiai iškėlė praeitą mėnesį. 

T.Janeliūno manymu, nutekėję pokalbiai nemažina R.Sikorskio galimybių pakeisti Catherine Ashton ES užsienio politikos vadovo kėdėje. „Kol oficialios derybos neprasidėjo ir nėra aiškūs pasirinkimai, tol negalima spręsti ir apie galimus favoritus ar jų reputaciją“.

Jo teigimu, šis skandalas nepakeis Lenkijos svorio ES, nebent šiek tiek sumaišys kortas Lenkijos vidaus politikoje ir įneš chaoso į pastaruoju metu daugiau kritikos sulaukiančios D.Tusko vyriausybės darbą. Būtent tai gali tapti didžiausia skandalo grėsme.

Lenkijos užsienio reikalų ministro įvaizdžio menkinimas gali būti siejamas su ES ir JAV priešiškų jėgų bandymais griauti abipusį pasitikėjimą. Akivaizdu, kad dabartinėje geopolitinėje situacijoje toks skandalas ypač naudingas savo uždavinius sprendžiančiai Rusijai.

„R.Sikorskio kompromitavimas gali būti užsienio žvalgybų interesas“, - teigia T.Janeliūnas. „Pastarųjų mėnesių nutekinti pokalbiai naudingi toms jėgoms, kurios siekia kiršinti ES ir JAV. Taip pat tiems, kurie siekia sukiršinti ES vadovus, įtakingus asmenis, parodyti, kad bendrija neturi vieningos pozicijos užsienio politikos klausimais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.