Religingus lenkus įaudrino spektaklis

Menas katalikiškoje šalyje gali sukelti didelį skandalą. Taip nutiko Lenkijoje, kai Poznanės festivalyje nuspręsta pristatyti argentiniečio Rodrigo Garcios pjesę „Golgotos piknikas“, kurioje dekonstruojama religinė Jėzaus Kristaus istorija, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Thenews.pl“ informacija.

Tokiomis spektaklio „Golgotos piknikas“ scenomis pasipiktino religingi lenkų parlamentarai.
Tokiomis spektaklio „Golgotos piknikas“ scenomis pasipiktino religingi lenkų parlamentarai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2014, 7:51 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:04 AM

Pjesė, kurios metu mėsainių bandelių primėtytoje scenoje skaitoma Biblija, savitai perteikiama Jėzaus nukryžiavimo scena, sulaukė konservatyvios lenkų visuomenės pasipiktinimo.

Festivalio organizatoriai net gavo laiškų su grasinimais, kad spektaklio metu gali kilti neramumų.

Į kovą su spektakliu stojo ir dešiniųjų pažiūrų Teisės ir teisingumo partijos (TTP) nariai Malgorzata Sadurska ir Andrzejus Jaworskis. Jie kreipėsi į prokurorus prašydami pradėti tyrimą dėl religinius lenkų jausmus galimai įžeidžiančio pjesės turinio.

Spektaklis – pseudomeno pavyzdys, pilnas nešvankybių, įžeidimų ir pornografijos. Tai tikrų tikriausias įžeidimas visiems, kurie laiko save religingais žmonėmis“, – sakoma parlamentarų išplatintame pranešime.

M.Sadurska ir A.Jaworskis bei jų palaikomi protestuotojai tvirtina, kad ši pjesė pažeidžia Lenkijos baudžiamojo kodekso straipsnį, kuriame teigiama, jog „kiekvienas, įžeidęs piliečių religinius jausmus, gali būti baudžiamas bauda, areštu ar laisvės atėmimu iki dvejų metų“.

Spektaklio kūrėjus ir festivalio organizatorius užstojo Lenkijos kultūros ministrė Malgorzata Omilanowska.

„Meninės raiškos laisvė yra demokratijos ir konstitucijos pagrindas. Tai nėra tušti žodžiai. Mes turime užtikrinti, kad niekas nekeltų rankos prieš menininkų laisvę.

Tai turėtų būti aišku kaip saulės šviesa giedrame danguje. Publika pati renkasi, kokį spektaklį nori matyti. Bet kokie bandymai uždrausti yra paprasčiausias politinio populiarumo siekis“, – apdovanodama šiuolaikinio Lenkijos meno konkurso laureatus teigė M.Omilanowska.

Atsakydama jai M.Sadurska Lenkijos televizijos eteryje paklausė kultūros ministrės, ar ji „slėptųsi už menininkų laisvės, jei meno kūrinys įžeidinėtų, tarkime, judaizmą“.

Spektaklį palaikantys lenkai taip pat pradėjo socialinę akciją, kurios metu įvairiuose šalies miestuose skaitomas į lenkų kalbą išverstas pjesės tekstas.

Grupė artistų, vadovaujamų režisierės Agnieszkos Holland, pasirašė laišką Lenkijos prezidentui Bronislawui Komorowskiui, kuriame prašo apginti menininkų laisvę.

Panašūs protestai, rengiami kraštutinių dešiniųjų ir religinių organizacijų atstovų, prieš keletą metų vyko ir Lietuvoje.

Nepatenkinti religinių simbolių naudojimu italų režisieriaus Romeo Castellucci spektaklyje žmonės grasino trikdyti spektaklio eigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.