Egzorcistų įsigalėjimas juokina ir šiurpina

Vienas garsiausių Lenkijos egzorcistų 77 metų kunigas Marianas Rajchelis šią savaitę pasaulyje tapo pajuokos objektu, kai pareiškė susirašinėjantis su velniu. Bet lenkai ne tik juokiasi, rašo „Lietuvos rytas“.

Visoje Lenkijoje garsus klebonas M.Rajchelis (kairėje) sukėlė pajuokos bangą, kaip ir kito egzorcisto teiginiai, kad katę Hello Kitty sugalvojo šėtonas.
Visoje Lenkijoje garsus klebonas M.Rajchelis (kairėje) sukėlė pajuokos bangą, kaip ir kito egzorcisto teiginiai, kad katę Hello Kitty sugalvojo šėtonas.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2014-08-02 10:02, atnaujinta 2018-02-11 14:07

Peremyšlio kunigų seminarijoje daug metų psichologiją dėstęs, o dabar vietos bažnyčioje klebonu dirbantis ir egzorcizmo paslaugas teikiantis M.Rajchelis savaitraščiui „Priekarpatės gyvenimas“ pareiškė gavęs ne vieną grasinamą SMS žinutę iš velnio.

Velnias tokiomis žinutėmis esą ėmė atakuoti prieš trejus metus, kai egzorcistas jį varė iš vienos paauglės merginos, paprašytas jos tėvų.

Kunigas esą iki pat dabar saugo kelis iš šėtono gautus pranešimus. Viename jų velnias rašo: „Tu dar pasigailėsi, senas idiote! Jei dar kartą mane paliesi savo įšventintom letenom ir savo žaislais, užmušiu tave!“

Kitame velnias tvirtina: „Ji yra mano, pasirašė daugybę sutarčių ir todėl grįš pas mane, nepaspruks iš pragaro, o kiekvienas, kuris už ją melsis, nudvės, kaip ir tu pats.“

M.Rajchelio tvirtinimą, jog šias žinutes siuntė ne koks nors jo egzorcistinių apeigų klientas, o pragaro valdovas Liuciferis, išjuokė viso pasaulio žiniasklaida.

Bet iš gėdos raustantiems lenkams ne tik juokinga, mat egzorcistų įtaka šalyje įgavo pavojingą mastą, o dėl itin religingų lenkų bandymų išvaryti velnią kyla pavojus žmonių gyvybei.

Kiti kunigai atsiribojo

Peremyšlio vyskupijos atstovas žiniasklaidai kunigas Bartoszas Rajnowskis pareiškė, kad anksčiau niekada nėra girdėjęs tokių M.Rajchelio tvirtinimų ir siūlys susilaikyti nuo tokių neapgalvotų pareiškimų.

Anot B.Rajnowskio, šis kunigas egzorcistas buvo laikomas labai autoritetingu, gerbiamu dvasininku, pelniusiu kelis mero apdovanojimus už nuopelnus miesto visuomenei.

Varšuvos vyskupijos egzorcistas kunigas Jaroslawas Dabrowskis pareiškė, kad jį nustebino kolegos tvirtinimai apie žinutes, gaunamas iš šėtono.

J.Dabrowskis M.Rajchelio teiginius pavadino rizikingais ir neapgalvotais ir apgailestavo, kad tokius niekus tauzija egzorcistas, kolegų laikytas patyrusiu ekspertu.

Egzorcizmas kelia nerimą

Ankstesnis Lenkijos vyskupų konferencijos pirmininkas Jozefas Michalikas pernai vasarą įspėjo, kad visuomenėje plintantis žavėjimasis egzorcizmu pradėjo kelti nerimą Bažnyčiai.

Arkivyskupas pareiškė, kad negalima mestis į kraštutinumus kalbant apie piktųjų dvasių poveikį. Bažnyčia esą neneigia šėtono egzistavimo, nes mato blogus jo darbus, tačiau velnio poveikio negalima perdėti ir suabsoliutinti.

Netrukus po šio pareiškimo pamokslauti, dėstytojauti ir apskritai viešai kalbėti buvo uždrausta Lenkijos egzorcistų lyderiui, daugybės knygų apie egzorcizmą autoriui vienuoliui jėzuitui Aleksandrui Posackiui.

Šių draudimų priežastys nebuvo paaiškintos, tačiau apžvalgininkai nusprendė, kad taip Vyskupų konferencija nutarė pažaboti didėjančią kunigų egzorcistų įtaką.

Sukrečiančios istorijos

Šią gegužę Lenkiją sukrėtė pranešimas iš Švento Kryžiaus Ostroveco miesto. Čia brolis su seserimi, gyvenvietėje garsėjantys religingumu, per savaitę trukusį egzorcizmo seansą nužudė savo motiną.

39-erių Piotras M. ir 38 metų Barbara M. motiną nužudė per savarankiškai surengtus egzorcizmo išbandymus. Prokuroro teigimu, minėti brolis ir sesuo savo 75 metų motiną Ireną M. mušė reikalaudami išsižadėti velnio ir versdami ją gerti šventintą vandenį.

Sūnus su dukterimi kartu vertė motiną bučiuoti kryžių ir prisiekinėti, kad išsižada velnio, o už prastai sukalbėtą maldą ar per tylius atgailos žodžius ją talžė kumščiais. Mušdamas motiną Piotras M. esą buvo įsitikinęs, kad smūgiai tenka velniui, o ne gimdytojai.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad moteriai buvo sulaužyta kaukolė, šonkauliai ir žandikaulis. Aukai mirtinus smūgius sudavė alkoholio padauginęs bedarbis sūnus.

Tačiau bus teisiama ir siuvėja dirbusi duktė, kuri dalyvavo kankinant motiną ir taip pat ją talžė. Vietos visuomenę ne mažiau apstulbino ir Poznanės kunigo egzorcisto raginimas šią vasarą jogos mėgėjų klubui uždrausti miesto parke rengti atviras treniruotes.

Egzorcisto teigimu, per pagoniškas jogos pratybas velnias gali patekti ir užvaldyti kataliko kūną, todėl tokią gimnastiką būtų geriausia iš viso uždrausti.

Egzorcisto paraginti radikalūs katalikai rinkosi poeto Adomo Mickevičiaus garbei pavadintame parke Poznanėje ir maldomis stengėsi atkalbėti žmones nuo jogos pratybų.

Žaislą sugalvojo velnias?

Ne mažesnį visuomenės sumišimą sukėlė ir Balstogės egzorcisto kunigo Pawelo Popielnickio raginimas tėvams nepirkti mergaičių mėgstamos baltos katytės Hello Kitty, nes ją esą sugalvojo velnias.

Egzorcistas pasiūlė atkreipti dėmesį, kad šis žaislas neturi burnos, ir paaiškino, kad jį sugalvojo viena kinė, kuri velniui pažadėjo sielą, jei jis išgydys burnos vėžiu sergančią jos dukrytę.

Velnias esą išgydė vėžį ir pasiūlė moteriai prekiauti žaisline katyte be burnos, tuo siekdamas į savo pinkles įtraukti viso pasaulio vaikus.

Prieš keturiasdešimt metų sugalvoto žaislo autorė japonė Yuko Shimizu teigia, kad neturi nieko bendra su satanizmu, o kačiuką be burnos sugalvojo norėdama paskatinti vaikų fantaziją.

Liūdnam vaikui atrodo, jog tokia katytė liūdi kartu su juo, o besijuokiančiam – kad juokiasi drauge. Todėl šis žaislas ir išpopuliarėjo, tapo daugybės vaikams skirtų filmų herojumi.

Lenkai nusileidžia tik italams

Lenkijoje per 15 pastarųjų metų egzorcistų padaugėjo nuo 6 iki 120. Pagal jų skaičių šalis ES nusileidžia tik Italijai.

Lenkijos egzorcistai ėmė rengti Europos egzorcistų vasaros stovyklas, o prieš dvejus metus pradėtas leisti egzorcistų žurnalas tapo toks populiarus, kad teko pakartotinai spausdinti pirmuosius jo numerius.

Dėl egzorcistų išpopuliarėjimo pavojaus varpais ėmė skambinti vietos mokslininkai ir žiniasklaida. Pasirodė pranešimų, kad net kai kurie religingi medikai pacientus siunčia gydytis pas egzorcistus.

Svecio miesto valstybinės ligoninės gydytoja Dominika Skrok-Wolska šį sausį vienoje radijo laidoje net pasigyrė, kad psichikos ligas gydo maldomis arba padedama egzorcisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.