Į aukcioną – už juokingą kainą įsigyti tikrų britų naikintuvų

Šiais laikais aukcionuose jau galima įsigyti, regis, viską. Net ir kare skraidžiusių ir vis dar naudoti tinkamų legendinių orlaivių. Ir už juokingą kainą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:10 PM

Anksčiau šie lėktuvai priklausė Karališkosioms oro pajėgoms – britų pilotai jais skraidė ir Folklando, ir Šaltojo karo laikais.

Vertikaliai kilti ir leistis galintis reaktyvinis lėktuvas „Harrier“ ir naikintuvas „Tornado F3“ buvo parduoti privatiems pirkėjams. Vyras iš Esekso grafystės už 105 800 svarų sterlingų (461,8 tūkst. litų) nusipirko 1976 metais pagamintą reaktyvinį lėktuvą „Harrier“.

Šis vis dar skraidyti galintis ir katapultavimosi krėslą turintis orlaivis 1982 metais dalyvavo Folklando kare, kai britai iš argentiniečių atkovojo salas, o vertikaliai kilti galintys lėktuvai tapo karo simboliu.

O viena moteris pilotė, anksčiau skraidžiusi naikintuvais, nepagailėjo 36 800 svarų (160,65 tūkst. litų) už 1988 metų „Panavia Tornado F3“ lėktuvą.

Tokiais lėktuvais Jungtinė Karalystė saugojo savo, o 2004 metais – ir Baltijos šalių oro erdvę.

Beje, abiejų naikintuvų reali rinkos vertė juos perkant ne po vieną aukcione, o pasirašant sutartį būtų kone dešimtis kartų didesnė.

„Silverstone Auctions“ neįvardijo pirkėjų, bet pabrėžė, kad tai buvo nepaprasta galimybė įsigyti Karališkųjų oro pajėgų istorinius reaktyvinius lėktuvus.

„Mums labai malonu, kad galėjome užtikrinti tokias šių istorinių naikintuvų kainas“, – sakė „Silverstone Auctions“ direktorius Nickas Whale’as.

„Lėktuvas „Harrier“ sulaukė daugiausia dėmesio – jis saugotas beveik laiko kapsulės sąlygomis, ateityje buvo planuojama juo vėl skraidyti“, – pridūrė aukciono atstovas.

Reaktyvinis lėktuvas „Tornado F3“ aukcione buvo parduodamas pirmą kartą istorijoje.

Jo, kaip ir didelės dalies lėktuvų „Harrier“, Jungtinė Karalystė buvo priversta atsisakyti mažindama išlaidas šalies gynybos reikmėms. Tad dešimtys lėktuvų buvo sunaikinti, parduoti kitoms šalims, pateko į aukcionus.

„Nieko panašaus mums dar neteko pardavinėti, todėl buvo didelė garbė pristatyti vieną geriausių pasaulyje reaktyvinių lėktuvų „Harrier“.

Mums ir anksčiau aukcione teko pardavinėti įvairias istorines transporto priemones, tačiau šie lėktuvai kol kas yra įspūdingiausi“, – sakė N.Whale’as. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.