Misija Italijoje: amerikiečiai siautėja, vietiniai niršta

Italija Europoje nusileidžia tik Vokietijai pagal JAV karinių bazių skaičių. Amerikos universiteto Vašingtone antropologijos profesoriaus Davido Vine'o teigimu, amerikiečiai skyrė nemažai pastangų, kad paverstų Italiją savo karinės galios centru, rašo portalas news.vice.com.

Italijoje dislokuota tūkstančiai amerikiečių karių. Kai kurie jų daro gėdą visiems savo tautiečiams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Italijoje dislokuota tūkstančiai amerikiečių karių. Kai kurie jų daro gėdą visiems savo tautiečiams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-04 17:46, atnaujinta 2018-02-11 13:25

„Pentagonas pastaruosius du dešimtmečius praleido investuodamas šimtus milijonų mokesčių mokėtojų dolerių, kad kurtų Italijoje karines bazes, vis labiau verstų šalį karinės galios centru“, – sakė D.Vine'as. Nepaisant amerikiečių pastangų, italai nėra patenkinti tokia saugia kaimynyste.

Priešinosi bazės įkūrimui

2007 metais prasidėjusios Dal Molino karinės bazės statybos Vičencos mieste, šiaurės Italijoje, kur Ederlės stovykloje jau rezidavo amerikiečių batalionas, nepradžiugino vietos gyventojų. Statybos vykdytos pagal dar 1954 metais pasirašytą dvišalį karinės infrastruktūros susitarimą.

25 nauji pastatai turėjo priimti 1200 amerikiečių karių iš 173-iosios desantininkų brigados kovinės grupės ir JAV Afrikos komandos. Nuo pat statybų pradžios vietos bendruomenė priešinosi objektui, kuris galėjo užteršti vandens išteklius ne tik Vičencos, bet ir kaimyninės Paduvos miesto vandenis.

Nepaisant protestų karinė bazė buvo pastatyta, ir dabar iš 113 tūkstančių Vičencos miesto gyventojų 12 tūkstančių sudaro JAV piliečiai. Miesto centre jų buvimas beveik visiškai nepastebimas, tačiau amerikiečių kariai kartais primena apie save, įsiveldami į nemalonius incidentus.

Nusikalto jau ne kartą

Vienas tokių incidentų užfiksuotas liepos 14 dieną, kai du amerikiečiai kariai pagrobė nėščią prostitutę iš Rumunijos ir prievarta laikė ją uždarytą kelias valandas. Italijos spaudos teigimu, jie mušė, žagino, apvogė moterį ir paliko ją beveik praradusią sąmonę miškuose.

Rumunė įsidėmėjo pagrobėjų automobilio numerį ir tyrėjai netruko susekti įtariamuosius. Vienas jų – jau buvo įtariamas nepilnametės italės pagrobimu ir lytiškai ją išnaudojus. Išėjusią iš klubo jaunutę merginą jis pasičiupo ir išprievartavo nuošaliame miesto parke.

Pirmojoje byloje jam pavyko išsisukti kariuomenei pareikalavus panaikinti areštą Italijoje, mat karys buvo bebaigiąs savo tarnybos Vičencoje laiką (NATO kariai turi galimybę būti teisiami savo gimtojoje šalyje), o šį kartą bylos ėmėsi pats Italijos teisingumo ministras Andrea Orlando.

„Šie du amerikiečių kariai bus teisiami Italijoje. Nebus jokių nuolaidų tiems, kurie pažeidžia mūsų įstatymus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ skelbė A.Orlando.

Nubausti nepavyksta

Italijos teisėsaugai iki šiol sunkiai sekėsi tramdyti įstatymams nusižengusius amerikiečius karius. 2006 metais lenktynes gatvėje surengę Louisas Carasquillo ir Davidas Michaelas Simonas po aštuonerių metų taip ir nesulaukė oficialių kaltinimų, nors tokiu elgesiu sukėlė grėsmę ne tik sau, bet ir visiems miestiečiams.

Dar didesnį ažiotažą sukėlė 2004 metų įvykiai Vičencoje, kai iš tarnybos Irake grįžtantis JAV karys sumušė, antrankiais surakino ir išprievartavo prostitutę iš Nigerijos. 2006 metais teismas James'ą Michaelą Browną nubaudė 5 metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausme, tačiau kalėti amerikiečiui teko neilgai.

Metus nelaisvėje praleidęs karys buvo išsiųstas į Vokietiją, o vėliau grįžo ir į JAV. Italijos pareigūnų teigimu, jo bausmės sumažinimą lėmė tarnyba Irake ir ten patirti sunkūs emociniai išgyvenimai, pastūmėję į nusikaltimą.

Trūksta bendravimo

Pasak susirūpinusios Vičencos miesto gyventojos Martinos Vultaggio, amerikiečių kariai visiškai nedalyvauja bendruomenės gyvenime, jie praleidžia bazėje daugiausia penkerius metus, laiką leidžia savo pamėgtuose baruose, bendrauja tik tarpusavyje, todėl dažnai elgiasi kaip turistai, nejaučia atsakomybės už savo veiksmus.

„Daugelis italų būtų reagavę į šiuos incidentus daug griežčiau, jei tai būtų buvę ne amerikiečiai. Pas mus JAV kariai vis dar yra laikomi tais, kurie užtikrina miesto ir valstybės saugumą, tad nesiryžtama jų smerkti“, – sakė Dal Molino karinės bazės idėjai oponavusi rašytoja Cristiana Catapano.

„Žmonės dažnai netgi bijo garsiai prabilti apie tuos įvykius, kuriuose dalyvauja amerikiečių kariai. Jie nesitiki, kad žala bus kompensuota, o bylose bus galima pasiekti teisingumo. Matėme daug atvejų, kai prasižengę kariai paprasčiausiai buvo siunčiami atgal į JAV“, 0 kalbėjo C.Catapano.

Situacija kol kas nesprendžiama, o atsakingos Italijos institucijos vengia imtis ryžtingų veiksmų. Vis naujos bylos daro JAV ir Italijos diplomatinius santykius įtemptais ir užtikrina, kad Vičencos gyventojų ir JAV karių gyvenimas šalia nebus gražus.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.