Maidanietis: „Mes Aukščiausiajai Radai kaip kaulas gerklėje“

„Maidanas stovi ir stovės, jokios provokacijos jo neišvaikys, kad ir kaip jie stengtųsi“, – taip ketvirtadienio ryto įvykius Kijevo centre, kai atvykusius komunalininkus ir juos saugojusius milicijos pareigūnus išvaikė iki šiol Nepriklausomybės aikštėje gyvenantys žmonės, įvertino Vitalijus Vyrupajevas.

Maidanas keičiasi kasdien, vieni daiktai iš jo dingsta, atsiranda vis naujų.<br>A.Kuznecovaitės nuotr.
Maidanas keičiasi kasdien, vieni daiktai iš jo dingsta, atsiranda vis naujų.<br>A.Kuznecovaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Aug 7, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:58 AM

V.Vyrupajevas – organizacijos „Spilna sprava“ („Bendras reikalas“) narys. Maidane jis beveik nuo pirmos dienos ir, kaip teigia, trauktis iš jo neketina. Bent jau tol, kol bus paskelbti nauji rinkimai į Aukščiausiąją Radą, o senieji jos nariai sulauks deramo atpildo už savo praeities veiklą.

- Kas šiandien ryte įvyko Maidane?

– Atvažiavo komunalininkai tvarkyti, pradėjo griauti barikadas, palapines. Aišku, žmonės jiems to daryti neleido. Komunalininkus atlydėjo milicininkai, „zekai“, daug jų čia buvo, daugiau nei maidaniečių. Jie atėjo organizuotai, iš visų pusių.

– Bet viskas greitai nurimo.

– Taip, neilgai jie čia buvo.

– Mačiau, kad buvo atvykę ir bataliono „Kijev-1" nariai.

– „Kijev-1" tai tie patys milicininkai, tik kitaip pasivadinę. Ne kartą buvo rašyta, kad jie kažkada prievartavo turtą iš įmonių vadovų, taip pat pasižymėjo ir pirmosiomis Maidano dienomis, aišku, ne iš gerosios pusės. Atėjo ginkluoti, su šalmais, neperšaunamomis liemenėmis. Stovi automatus atstatę, pistoletus demonstruoja, sakom, eikit į rytus, jei tokie karingi, ką jūs čia darote, kuo jums šitas Maidanas užkliuvo? Stovi Maidanas ir stovės, ir nieko jūs nepadarysite.

– Vitalijau, bet daugelis žmonių sako, kad Maidanas jau nereikalingas, kad jame vieni benamiai, valkatos ir nusikaltėliai likę.

– Yra čia tų benamių ir valkatų, o kur jų nėra? Taip, jie čia „prisigyveno“, nes nemokamai maitina, bet jie juk ne palapinėse gyvena, jie gyvena kitur, čia tik ateina.

Be to, o ką jiems daryti, jiems visko prižadėjo, bet nieko nepadarė, kai kuriuos buvo apgyvendinę, bet po poros savaičių išvijo, ir jie vėl atsidūrė gatvėje.

– Maidanas neišsiskirstys?

– Aišku, kad ne, kol nebus tvarkos. Kol kas Aukščiausiojoje Radoje sėdintys nenori palikti savo šiltų vietų, o kiek jų dar naujų atėjo, tas pats Vitalijus Klyčko kiek atsivedė. Bukas tas V.Klyčko visiškai, neišsilaikys jis iki tikrųjų mero rinkimų.

– Kai prieš porą savaičių buvau Kijeve, pati mačiau ir girdėjau, kad naktimis jame vis kažkas įvyksta, buvo sprogdinamos granatos, padegamos palapinės, vyko muštynės.

– Taip, granatas dvi susprogdino, žmogų sužeidė, palapines degino. Provokacijos kasdien. Šiąnakt vėl dvi palapines sudegino, žmogus apdegė. Turėjome mes čia Maidano ligoninę, kur žmonės buvo nemokamai gydomi, kur buvo galima vaistų nemokamai gauti. Atėjo kažkokie juodomis uniformomis, žmonių gal apie 30, užėmė, viską išdraskė, sugriovė.

– Kas tie žmonės? Kam naudingos šios provokacijos?

– Tiems, kurie nori išbalansuoti šalį iš vidaus, nes iš išorės jiems nepavyksta.

Aš matau du variantus – Maidanas nereikalingas Rusijai ir tiems patiems, kurie vis dar sėdi Aukščiausiojoje Radoje.

Batalionai „Aidar“, „Donbas“ prieš išeidami kariauti į Donbasą priesaiką davė būtent Maidane. Įsivaizduokite, kas būtų, jei jie atvažiuotų į Kijevą ir pradėtų purtyti valdžią.

Kriminalai pas mus Aukščiausiojoje Radoje sėdi, jie persidažė, tačiau vis dar gina savo interesus. Ir Rusija jiems mielesnė, nes jiems joje buvo gerai.

Jie Maidano bijo. Maidaną žino visa Ukraina. Maidanas jiems kaip kaulas gerklėje, čia žmonės važiuoja, eina, pagalbos prašo, tegul nedaug jų liko, bet Maidanas turi sėdėti net ir tada, kai, kaip jie sako, jame liks tik vieni valkatos.

Anksčiau mano palapinė stovėjo prie trijų kavinių (dabar „Spilna sprava“ persikraustė į kažkada buvusį banko pastatą. – Red. ). Matydavau viską. Jose ne maidaniečiai lakdavo, o patys Kijevo gyventojai. Sėdi visą naktį, geria, o ryte mušasi. Tik kažkodėl visas tas muštynes buvo bandoma suversti maidaniečiams, nors šie kavinėse nesėdi, neturi už ką sėdėti.

Tai, kas įvyko šiandien, yra eilinė provokacija, sumąstė veikėjai mums ginkluotus „žaliuosius žmogeliukus“ atsiųsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.