Saudo Arabijoje - aistros dėl nepridengtų plaukų

Saudo Arabijoje – diskusijų audra. Skandalą itin konservatyvioje musulmonų valstybėje sukėlė žinių vedėja, per valstybinę televiziją pasirodžiusi be tradicinio galvos apdangalo, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Independent“ ir AP informacija.

Televizijos žinių vedėja be galvos apdangalo – hidžabo – Saudo Arabijoje iškart tapo aršių diskusijų objektu.
Televizijos žinių vedėja be galvos apdangalo – hidžabo – Saudo Arabijoje iškart tapo aršių diskusijų objektu.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2014, 8:06 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:17 PM

Moteris, kuri neįvardijama, anksčiau dėvėdavo hidžabą klipuose, kurie buvo skelbiami internete. Bet šįkart televizijos „Al Ekhbariya“ eteryje ji skaitė pranešimą iš studijos Londone.

Griežti islamo įstatymai dėl aprangos Saudo Arabijoje reikalauja, kad moterys rengtųsi kukliai – tradicinėmis skaromis dengtų ne tik plaukus, bet ir akis, o kartais ir visą kūną.

Tiesa, valstybės kontroliuojamose televizijose moterys be galvos apdangalų kartais parodomos, dažniausiai užsienietės. Vis dėlto laidų vedėjos nefilmuojamos be hidžabo.

Nenuostabu, kad šalyje kilo tikra audra. Tad televizijos atstovas Salehas Al-Mughailifas iškart suskubo pabrėžti, kad korespondentė žinias skaitė iš kanalo studijos Jungtinėje Karalystėje.

„Ji, skaitydama naujienas, nebuvo studijoje Saudo Arabijoje. Mes netoleruojame mūsų šalies vertybių ir socialinės tvarkos darkymo“, – pabrėžė atstovas ir pridūrė, kad bus imtasi visų veiksmų, jog panašūs incidentai nepasikartotų.

Kanalas „Al Ekhbariya“ turi biurus Artimuosiuose Rytuose, Europoje ir JAV ir jau senokai garsėja moterimis žinių vedėjomis. Kitose Saudo Arabijos televizijoje moterys laidas veda kur kas rečiau.

Karalystės gyventojai pasipiktino galvos neužsidengusia žinių vedėja. Socialiniuose tinkluose virte virė diskusijos dėl išvysto vaizdo, o kai kurie internautai – žinoma, vyrai – pasmerkė tokį „antausį nacionalinei tradicijai“.

Tiesa, kiti peikti televizijos neskubėjo – esą nebūtina išpūsti burbulo.

Atvirkščiai, tai esą ženklas, kad moterų teisės Saudo Arabijoje vis labiau gerbiamos.

Vis dėlto net jei tai toks ženklas, jis turbūt vienintelis. Mat vienoje konservatyviausių pasaulio valstybių moterys dažnai be jokio pagrindo apkaltinamos šventvagystėmis, religiniu atsimetimu, svetimavimu ir net raganavimu.

O bausmės žiaurios – tariamos nusikaltėlės dažniausiai nuplakamos rimbu, bet kartais ir pakariamos ar nukirsdinamos.

Moterims Saudo Arabijoje iki šiol neleidžiama vairuoti, jas persekioja ir šalies religijos policija – mutava. Tiesa, pareigūnai itin atidžiai stebi ir vyrus, esą praleidžiančius kasdienes pamaldas mečetėje.

Kas tinkama dėvėti, skirtingose šalies dalyse suprantama nevienodai. Konservatyvesnėje sostinėje Rijade dažniausiai dėvimas visai veidą uždengiantis galvos apdangalas nikabas, o laisvesnėje Džidoje – hidžabas.

Pati visuomenė ir net valdžia – susiskaldžiusios. Nors Darbo ministerija ragina moteris užimti darbo vietas privačiame sektoriuje, tam priešinasi konservatyvios religinės grupės.

Karalius Abdullah neseniai paskyrė 30 moterų į dvasininkų Šuros tarybą. O milijardierius princas Al-Waleedas bin Talalas, kaip skelbiama, neverčia savo pavaldinių moterų dėvėti galvos apdangalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.