Kambodžos verslo gysla – žiurkės

Daugelis mano, kad žiurkės yra ligas platinančios kenkėjos. Tai šlykštūs padarai, kuriuos reikia naikinti. Juos valgo nebent badaujantieji ar nieko neišmanantys apie maistą.

Kiekvienais metais Kambodžos žiurkių gaudytojai ryžių laukuose sumedžioja vis daugiau šių graužikų, kurių nepasotinami aplinkinių šalių gyventojai prašo vis daugiau. Pavyzdžiui, vietnamiečiai žiurkes kepa, verda (nuotr. dešinėje) ir ruošia iš jų įvairiausius patiekalus, kurie esą skanesni už kiaulieną.
Kiekvienais metais Kambodžos žiurkių gaudytojai ryžių laukuose sumedžioja vis daugiau šių graužikų, kurių nepasotinami aplinkinių šalių gyventojai prašo vis daugiau. Pavyzdžiui, vietnamiečiai žiurkes kepa, verda (nuotr. dešinėje) ir ruošia iš jų įvairiausius patiekalus, kurie esą skanesni už kiaulieną.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2014, 11:32 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:47 PM

Bet Kambodžos gyventojai su tuo nesutiktų. Medvilnės žiurkės (lot. Rattus argentiventer), gyvenančios nedidelėje Pietryčių Azijos valstybėje, dėl laisvo gyvenimo ir natūralios mitybos yra sveikas delikatesas. Gal ir ne visiems vietiniams jis patinka, bet kaimynams – tai tikrai., rašo "Lietuvos ryto" priedas "Rytai-Vakarai".

Ypatingieji graužikai

Žiurkių gaudymo sezono įkarštis Kampong Čamo provincijoje, kuri yra apie 60 kilometrų nuo Kambodžos sostinės Pnompenio, dažniausiai yra birželio ir liepos mėnesiais, kai surenkamas ryžių derlius ir žiurkės nebeturi kuo misti.

Ėdesio trūkumas sutampa su sezoninėmis liūtimis, tad šie veiksniai priverčia graužikus dažniau lįsti į paviršių. Tuo pasinaudodamas 37 metų vietos ūkininkas Chhoeun Chhimas kiekvieną vakarą paspendžia 120 spąstų žiurkėms.

„Paprastos žiurkės skiriasi nuo šių, nes jos minta kitokiu ėdalu“, – Chhoeun Chhimas aiškino, kuo skiriasi giminingi graužikai, ir pabrėžė, kad laukinės žiurkės maistui netinkamos.

„Paprastos žiurkės yra purvinos, per savo odą platina niežus, todėl jų negaudome“, – pasakojo Chhoeun Chhimas.

Ūkininkas taip pat pasidalijo neseniai sugautų žiurkių mitybos ypatumais – jos minta ryžių stiebais, ūkininko nelaimei, daržovių derliumi ir laukinių augalų šaknimis.

Bet už kiekvieną apgraužtą stiebą žiurkėms atsilyginama su kaupu. Chhoeun Chhimas giriasi, kad vienos sėkmingos nakties laimikis siekia net 25 kilogramus žiurkių.

„Nuėmus derlių žiurkės neturi ko ėsti, todėl tai geras metas jas gaudyti“, – sakė ūkininkas.

Skonis – lyg kiaulienos

Taip pat Chhoeun Chhimas užsiminė, kad žiurkių mėsa panaši į kiaulieną. Bet kad šis teiginys atitinka tikrovę, suabejoti verčia vien tas faktas, jog žiurkiena nėra jo mėgstamiausia.

„Mes parduodame žiurkes norėdami nusipirkti žuvies“, – komentavo kitas 36 metų žiurkių gaudytojas Chin Chonas. Šiaip ar taip, nėra ko skųstis, jei paklausa tik didėja, mat ir žiurkienos mėgėjų tikrai netrūksta.

Cypiantis vieno ryto laimikis – iš viso 200 kilogramų – eksportuojamas tik į Vietnamą.

Ruošia įvairius patiekalus

„Žiurkių mėsą galima skrudinti ant grotelių, kepti, virti iš jos sriubą arba sumalti paštetą“, – sakė 22 metų kurjeris Chheng Anas, pasiruošęs ilgam dulkėtam keliui iki Vietnamo pasienio, kur įsikūręs prekybos postas.

„Tai gera mėsa, iš jos galima paruošti įvairių patiekalų. Vietname žiurkės labai brangios, o čia – pigios“, – aiškino vaikinas.

Per patį žiurkių gaudymo sezono piką 46 metų Saing Sambou kas rytą į Vietnamą eksportuoja apie 2 tonas žiurkių.

Per pastaruosius 15 metų jos verslas išaugo dešimteriopai. Iš pradžių graužikų mėsa kainavo mažiau nei 20 dolerio centų (52 lito centai), o šiuo metu verslininkė uždirba 2,5 dolerio (6,54 lito) už kilogramą. Ir galima tikėtis dar daugiau, mat norinčių paskanauti žiurkienos kasmet vis gausėja.

Švaresnės už vištas?

Kaip ir daugelis Kambodžos gyventojų, Saing Sambou vengia šio delikateso, tačiau tikina, kad žiurkių mėsa žmonėms yra visiškai saugi.

„Manau, kad žiurkės daug švaresnės už vištas arba antis“, – patikino vietos verslininkė.

Kambodžos ir Vietnamo pasienyje 30-metė vietnamietė Thuong Tuan apdoroja atvežtas žiurkes. Ji šiems graužikams nudiria odą, sukapoja ir paruošia mėsą prekiauti.

Ji vadovauja didžiausioms žiurkių prekybos operacijoms šiame pasienio ruože. O iš netoliese esančių Vietnamo miestų atvažiuojantys žmonės perka dideles, šviežias ir paruoštas valgyti žiurkes.

„Žmonės atvyksta iš toli norėdami nusipirkti šios mėsos, jie mėgsta riebias žiurkes, – pasakojo Thuong Tuan. O kiek pagalvojusi ir palyginusi su kitokia mėsa, rėžė: – Tiesą sakant, tikrai manau, kad žiurkiena yra kur kas skanesnė už kiaulieną.“ (BBC, LR)

Kambodžos ryžių laukuose renkamas ir neįprastas derlius – ūkininkai kasdien sugauna tūkstančius laukinių žiurkių, nes šių graužikų mėsa paklausi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.