Ukrainiečiai neatsilieka: kuria nebūtas istorijas apie rusus

Rusų samdinys viešai giriasi savo šeimą aprengęs drabužiais, kuriuos rado Ukrainoje numušto „Malaysia airlines“ lėktuvo vietoje. O štai viena įtakinga Rusijos parlamentarė rėžia, jog „žydams iš Rusijos laikas nešdintis į Izraelį“. Tokias skandalingas ir, regis, įtikinamas žinias pastarosiomis dienomis skelbė ukrainiečių žiniasklaida. Bet ar juose buvo nors lašelis teisybės?

Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

2014-09-27 16:38, atnaujinta 2018-01-29 10:24

Baltarusių opozicionierių portalas by24.org šią savaitę paskelbė sensacingą žinią: Sergejus Danilovas, Rusijos Čeboksarų miesto gyventojas, kuris kovoja Donecke veikiančių separatistų pusėje, socialiniame tinkle „VKontakte“ pasigyrė „trofėjais“, kuriuos rado numušto „Malaysia airlines“ orlaivio vietoje.

Paskelbta nuotrauka, kurioje S.Danilovas esą pats giriasi „trofėjais iš Malaizijos“ – mėgaujasi arbata iš puodelio, kuris rastas numušto „Malaysia airlines“ lėktuvo vietoje, tarp 298 lavonų. Tai, kad puodelis rastas būtent ten, įrodo, kad ant jo dugno yra užrašas „Malaysia airlines“.

Lyg to būtų negana, portalas by24.org pabrėžė, jog rusas susirinko ir kitų „trofėjų“ – esą anot S.Danilovo, jo žmona, uošvė ir jo dukterys dabar turi puikius olandiškus švarkus ir kokybiškos europietiškos kosmetikos. Tarsi įrodymas pateikiama S.Danilovo nuotrauka iš jo „VKontakte“ paskyros, kuri dar praėjusią savaitę, regis, buvo visiems lengvai prieinama.

Žinią apie „neregėtą rusų samdinio cinizimą“ greitai pasigavo ukrainiečių portalai, straipsnį iš rusų į anglų kalbą išvertė tinklapis „euromaidanpress.com“ ir istorija apie barbarišką Rusijos piliečio, kovojančio Ukrainoje elgesį pasklido plačiai.

Ar tikrai ragino žydus nešdintis iš Rusijos?

Ne ką mažesnio atgarsio susilaukė ir kita pašiurpinti galinti žinia: Rusijos Valstybės Dūmos deputatė Jelena Mizulina esą pareiškė, kad „žydai turėtų nešdintis iš Rusijos“.

„Aš siūlau Rusijos žydams padėti išvykti į Izraelį. Jiems (išvykusiems) reikia skirti medalius „Už Rusijos išlaisvinimą“ .Turime pasakyti žydams – turite savo šalį. Važiuokite ten ir pasilikite. Mes čia kaip nors jau patys susitvarkysime“, – esą teigė J.Mizulina.

Tai, kad ši politikė gali tėkšti skandalingą pareiškimą patikėti nesunku. J.Mizulina yra skandalingai garsėjanti Rusijos politikė, Valstybės Dūmos Šeimos, moterų ir vaikų reikalų komiteto pirmininkė.

Ji – daugybės nevienareikšmiškai vertinamų įstatymų projektų ir visuomeninių iniciatyvų autorė ir bendraautorė. J.Mizulina – arši kovotoja su gėjų propaganda, pedofilais, keiksmažodžiais internete, skyrybomis, taip pat pasisako prieš teisę užsieniečiams įsivaikinti našlaičius iš Rusijos.

Skandalingoji asmenybė dažnai pašiepiama Rusijos žiniasklaidoje. Dar 1994 m. politikė pagarsėjo prašymu suteikti jai didesnį tarnybinį butą, nes jos katė susilaukė daug kačiukų.

Tačiau kuo rėksminga kovotoja už šeimos vertybes prisidėjo prie Krymo atplėšimo nuo Ukrainos, taip ir neaišku. Pati J.Mizulina mano, kad įtraukdamas į juodąjį sąrašą Vašingtonas keršija jai už homoseksualumo propagandos uždraudimą.

Tad daugelis J.Mizulinai priskiriamus žodžius pasigavusių ukrainietiškų portalų, regis, nė nesuabejojo, kad tai – būtent jos pareiškimas.

Skubėta ir su pašaipiomis išvadomis – esą ką dabar šnekės Maskva, kurios propagandistai Ukrainą kaltina fašistų siautėjimu Kijeve, nors būtent Rusijos parlamentarė svaidosi tokiais pareiškimais, kokių pasaulis negirdėjo nuo praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio, kai Adolfo Hitlerio Vokietijos imta persekioti žydus.

Nedaugelis iš pradžių patikėjo ir pačios J.Mizulinos pareiškimu, kad jai priskirti žodžiai – visiškas išsigalvojimas.

„Turiu daug draugų žydų ir bet kuris patvirtins, kad tokie neva mano žodžiai – visiška nesąmonė“, – teigė J.Mizulina.

Maišė faktus su melu

Iš tikrųjų abu atvejai gali būti klasikiniai propagandos pavyzdžiai – kai tam tikri faktai sumaišomi su melu ir sukurpiama išgalvota istorija. Tokią taktiką pastaruoju metu ypač aktyviai naudoja Maskva. Kremliaus propagandistų priemonės labai paprastos: kuo absurdiškesnės ir baisesnės istorijos, tuo geriau.

Iš Rusijos pusės kone be perstojo srūvant įžūliausio melo ir propagandos srautams apie „sužvėrėjusius ukrainiečių fašitus, kurie kryžiuoja Donbaso vaikus Rytų Ukrainos miestų aikštėse“, jų žemes „norinčius išgrobstyti amerikiečių ir žydų iškrypėlius“, ukrainiečiai bando atsakyti savo dezinformacijos srautu – apie nukautus šimtus ar net tūkstančius rusų karių, pamuštus dešimtis tankų. O dabar kurpiamos ir istorijos, kurios turėtų sukelti neigiamas skaitytojų emocijas – štai kokie yra priešininkai.

Žuvusių lėktuvo keleivių drabužių vagyste apkaltintas S.Danilovas tikino, kad visa ši istorija yra kliedesiai. 27 metų vyriškis neslepia, kad išties yra Rusijos pilietis ir Donecke kaunasi separatistų gretose. Tačiau jis „VKontakte“ pranešime tikino, kad likusią dalį apie drabužius kažkas sukūrė.

Portalas by24.org garsėja antikremliška pozicija – neseniai nuskambėjo skandalas, kai apie derybas Minske rašęs by24.org straipsnį iliustravo Rusijos prezidento Vladimiro Putino nuotrauka. Pastaroji buvo pavadinta ne itin subtiliai – „h*ylo_botoksnoje.jpg“.

Tad ukrainietiškuose portaluose iš pradžių pasklidusią žinią apie „Malaysia airlines“ puodeliu besigiriantį separatistą by24.org „pagražino“ istorija apie S.Danilovo šeimą ir gražius olandiškus drabužius.

„Kai pasidalijau nuotrauka pavadinta „trofėjai iš Malaizijos“, nemaniau, kaip šitą frazę pakreips Ukrainos žiniasklaida. To puodelio aš pats neradau – man jį parodė kovotojai, kurie buvo lėktuvo nuolaužų kritimo zonoje. Pasidalinau šia nuotrauka, nes mane nustebino, kaip puodelis liko sveikas po 10 tūkst. metrų kryčio.

Tačiau po to ši istorija pasisuko aštriu kampu. Esą aš atvežiau savo šeimai numušto lėktuvo (keleivių) drabužius. Kaip įrodymą pateikė nuotrauką, kurią darė mano sutuoktinė. Nuotrauka daryta 2014-ųjų liepos 2-ąją („Malaysia airlines“ lėktuvas buvo numuštas liepos 17 d. – Red. past.), dar prieš mano išvykimą į DNR ( apsišaukėlių Donecko liaudies respublika. – Red. past.)“, – teigia S.Danilovas, apkaltinęs ukrainiečių žiniasklaidą melavus dar bent kelis sykius.

Dar komiškesnis – J. Mizulinos „pasisakymo“ atvejis. Mat šį antisemitizmu kvepiantį pasisakymą tiesiog išgalvojo Kijeve gimęs, bet Izraelyje gyvenantis satyrikas Marianas Belenkijus.

Žodį puikiai valdantis satyrikas mėgsta pokštauti su žiniasklaida, skelbdamas nebūtas, tačiau su aktualijomis siejamas jautrias istorijas. Pavyzdžiui savaitgalį šis komikas pareiškė, kad J.Mizulina išteka. Tačiau M.Belenkijaus pokštas greitai virto tikru informaciniu pranešimu, kurį turėjo oficialiai neigti Rusijos parlamentarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.