Ukrainos laukia dar viena branduolinė katastrofa?

Masinės riaušės, milijonai pabėgėlių, gyvenimas be elektros ir gresianti siaubinga ekologinė katastrofa. Tokią žiemą Ukrainoje pranašauja į Lietuvą atvykęs ukrainietis Mychailo Volynecas.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

2014-09-27 06:00, atnaujinta 2018-01-29 11:15

Tai, kas apie Ukrainoje vykstantį konfliktą skelbiama oficialiai ir ką kalba pavieniai ukrainiečiai, dažniausiai skiriasi lyg diena nuo nakties.

Oficialiai šiuo metu tarp Ukrainos vyriausybės ir prorusiškų separatistų, įsitvirtinusių Rytų Ukrainoje, galioja paliaubos, bet neoficialiai karas tebevyksta – per apšaudymus žūsta žmonės.

Kiek jau iš viso jų neteko gyvybės? Vėlgi, oficialiais duomenimis, nuo balandžio vykstančiame kare Rytų Ukrainoje žuvo daugiau nei 900 ukrainiečių karių, antra tiek separatistų ir bent 300 civilių gyventojų.

Negana to, nuo keliasdešimties iki 700 tūkst. ukrainiečių buvo priversti palikti savo namus ir tapo karo pabėgėliais: dalis pasitraukė į Vakarus, kita dalis – į Rusiją.

Bet tai – tik oficialūs skaičiai. Ukrainos valstybingumo atkūrimo Donbase ir Kryme koordinacinio komiteto narys 58 metų M.Volynecas „Lietuvos rytui“ teigė, kad tikroji padėtis gerokai niūresnė, ji yra slepiama. Su pabėgėliais tiesiogiai bendraujantis ukrainietis perspėja – jo šalies laukia dar sunkesnis metas.

Tikrieji skaičiai – didesni?

– Ar tikite, kad Ukraina artimiausiu metu gali susigrąžinti Krymą? – „Lietuvos rytas“ paklausė M.Volyneco.

– Atvirai kalbant, aš nemanau, kad Krymą galima išvaduoti jau rytoj, bet negaliu atimti paskutinės vilties iš žmonių, kurie iš ten pabėgo.

Artimiausiu metu galime netekti ir Donbaso, nes Ukrainos parlamentas suteikė daug savarankiškumo ir galių separatistams. Bet aš – ne politikas, mūsų organizacija rūpinasi pabėgėliais iš Krymo ir Donbaso. Iš 7 milijonų Donbaso gyventojų 2 milijonai jau tapo pabėgėliais.

– Kodėl žmonės bėga iš Rytų Ukrainos?

– Donbase jau žuvo 15 tūkstančių karių, savanorių ir taikių gyventojų, tarp jų – keli šimtai vaikų. Žmonės baiminasi dėl savo gyvybės.

– Kodėl apie tokį žuvusiųjų skaičių nepranešama oficialiai?

– Man sunku pasakyti, kodėl Ukrainos karinės struktūros to nepraneša, greičiausiai nenori kelti panikos. Nesuprantu, kodėl neskelbia tiesos.

Įtariu – Ukrainoje įvesta cenzūra, nes net žurnalistai nerašo, kiek žuvo žmonių.

– Iš kur jūs tai žinote?

– Manęs paprašė organizuoti šachtininkus, kad jie padėtų surinkti žuvusiųjų kūno dalis konfliktų zonose. Bendravau su jais, taip pat su specialiųjų padalinių atstovais.

Su nerimu laukia žiemos

– Ar Ukraina pasirengusi tokiam pabėgėlių srautui?

– Ukrainos valdžia sako: „Net jei visi 7 milijonai atbėgs – visus priimsime. O aš sakau: „Ne! Ukraina nepasirengusi jų priimti.“ Tai žmonės be stogo virš galvos, darbo, dokumentų, daugelis turi rimtų psichologinių problemų, nemažai sužeistų.

Manau, kad gali kilti ir riaušės: alkani ir pikti žmonės turi labai daug ginklų.

– Į kurią pusę suka pabėgėliai?

– Mažiau pabėgėlių bėga į Rusiją, daugiau – į Ukrainą, į gretimas sritis. Ten jie glaudžiasi pensionuose, vasaros stovyklose. Bet artinasi žiema, o žiemą šalsime visi.

– Ukraina garsėja šachtomis. Negi neturėsite anglių kūrenti žiemą?

– 96 procentai Ukrainos kuro – anglys. Iš 136 veikiančių šachtų sustabdyta 85, apie 20 užtvindyta. Tai – kryptingi separatistų veiksmai siekiant sudaryti neįmanomas gyventi sąlygas.

Maskva siekia sugriauti visą Ukrainos energetikos sistemą.

Pusę mūsų elektros energijos gamina 5 atominės elektrinės, bet jos susietos su šiluminėmis elektrinėmis ir vienos negalės veikti.

Be elektros Ukraina nugrims į XIX amžių – be kompiuterių, šaldytuvų ir metro, ir Rusija tai žino. Nuo birželio niekas negauna algų, pensijų. Nedirba bankai, paštas.

Separatistai sukūrė duomenų bazę – joje pavardės žmonių, galinčių turėti pinigų. Jei kuris nors bent kartą pasisakė už vieningą Ukrainą – pagrobia ir kankina, o vėliau apiplėšia.

– Ar Ukrainoje miestiečiai turi daržų?

– Taip, dar nuo sovietinių laikų daug kas turi 4 arus ir 20 kv. metrų ploto namelius.

Taigi dabar jie turi pomidorų ir agurkų.

Gers radioaktyvųjį vandenį?

– Kas laukia pabėgėlių?

– Ne tik pabėgėlių – visos Ukrainos laukia ekologinė katastrofa.

1979 metais šachtoje „Junkom“ („Junyj komsomolec“ trumpinys. – Red.) buvo atliktas eksperimentas ir 93 metrų gylyje susprogdintas 0,3 kilotonos galios atominis užtaisas – ta teritorija užkonservuota. Dabar užtvindytos gretimos šachtos. Kildamas vanduo užtvindys šachtą „Junkom“ ir visas geriamasis vanduo bus užterštas.

– Apie kokią teritoriją kalbama?

– Gali nelikti geriamojo vandens visoje Donecko srityje ir dalyje Luhansko.

– Kaip rengiatės šiems įvykiams?

– Mūsų organizacijos nariai aiškina šachtininkams, kad reikia mobilizuotis, kokie iš tikrųjų Rusijos planai. Mūsų pastangomis kai kurios šachtos dirba ir neįsileidžia separatistų.

– Kaip tai palies kitas valstybes?

– Čekijoje, Slovakijoje, Lenkijoje ir Bulgarijoje šiluminėse elektrinėse naudojamos Ukrainos anglys. Jos turės daug nuostolių.

Vakarai dabar visaip tvirtina sienas, nenorėdami įsileisti pabėgėlių, ir tik žada humanitarinę pagalbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.