Lemiamam mūšiui Sirijoje vadovauja moteris

„Islamo valstybės“ grėsmė griauna stereotipus ir tradicijas. Teroristų apgultame Kobanės mieste Sirijoje vietos kovotojams padeda du svarbūs veiksniai: JAV aviacija ir mūšiui vadovaujanti kurdė generolė, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Daily Mail“ ir „The Telegraph“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2014, 7:58 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 7:55 AM

Tai, kad kurdų kovotojai – pešmergos savo gretose turi nemažai moterų, nėra naujiena. Tačiau Pešmergų Princese vadinama 40-metė Mayssa Abdo, kuri kovos draugams taip pat žinoma kaip Narin Afrin, ne tik kaunasi su Sirijos Kobanės miestą apsupusiais džihadistais, bet ir yra viena pasipriešinimo kovos lyderių. Ji įkvėpė šimtus Europos kurdų – jie plūsta atgal į tėvynę norėdami padėti savo tėvynainiams.

„Islamo valstybės“ kovotojai į moteris žiūri iš aukšto. Jie tiki, kad jeigu būsi nukautas moters, nepateksi į dangų, užsitrauksi gėdą. Tad kurdės su ginklais rankose bauginamos, medžiojamos, prievartaujamos ir žudomos – dešimčiai buvo nukirstos galvos. Tačiau kovotojos nepalūžta, mat jas nepasiduoti ragina griežtas moteriškas balsas.

Princesė prieš Pabaisą

Prie savęs gerokai aptrankytą automatą „Kalašnikov“ spaudžianti, ilgus plaukus po skarele paslėpusi M.Abdo neatrodo kaip viena pavojingiausių džihadistų priešininkų. Tačiau jos vadovaujamos kurdų pešmergų pajėgos jau mėnesį išlaiko kur kas geriau ginkluotų priešų apsiaustą miestą.

„Islamo valstybės“ puolimo neatlaikė kelios Irako armijos divizijos – vyrai metė ginklus ir spruko iš mūšio lauko.

Kobanėje įsitvirtinusios moterys trauktis neturi kur, o net jeigu ir turėtų, sako, kad nesitrauktų.

„Kausimės iki paskutinės kulkos, apginsime savo miesto gyventojus. Tai kova už mus visus, kova už laisvę“, – ryžtingai aiškino Pešmergų Princesė ir pridūrė, kad jei džihadistai nebus sustabdyti prie Kobanės, veršis toliau, kol taps pavojumi visam pasauliui.

Pešmergų Princese vadinama M.Abdo lyg kokioje siaubingoje pasakoje turi priešą – Kobanę puolantiems islamistams vadovauja žiaurumu pagarsėjęs barzdotasis Abu Khattabas al-Kurdi. Jis yra pelnęs Pabaisos pravardę, jo bijo net patys „Islamo valstybės“ teroristai.

Skundžiasi ginklų trūkumu

Kurdų kova dėl Kobanės miesto nėra vien strateginis mūšis.

Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) jau įspėjo, kad užėmę šį miestą „Islamo valstybės“ kovotojai gali pakartoti Bosnijos Srebrenicos masinių žudynių scenarijų. Tad ši kova – gyvybės ar mirties klausimas.

Bandydami užkirsti kelią teroristų veržimuisi į karių gretas stoja moterys, paauglės merginos, berniukai ir senoliai. Jų ryžtą riboja modernios karinės technikos ir netgi paprasčiausios amunicijos trūkumas.

„Prašau atsiųsti mums humanitarinės ir karinės paramos. Tūkstančiai civilių vis dar mieste. Jie negali niekur pabėgti“, – maldavo M.Abdo ir pabrėžė, kad kai Kobanės link artėja tragedija, NATO narė Turkija sėdi sudėjusi rankas.

Bijo sekso vergijos

Viena priežasčių, kodėl musulmonės stoja į kovą su šaltakraujiškais „Islamo valstybės“ teroristais, – sekso vergijos grėsmė. Tūkstančiai jazidžių moterų, užgrobus jų gyvenamas teritorijas, buvo parduotos į vergiją ir žiauriai kankinamos.

Džihadistai tokios praktikos pateisinimą randa ankstyvuosiuose islamo raštuose. Esą šiuose raštuose aiškiai atskiriama, kad su kitų religijų ar nuosaikaus, eretišku laikomo islamo atstovais gali būti elgiamasi kaip su vergais.

„Islamo valstybė“ teisinasi, kad moterų pardavimu į sekso vergiją užsiėmė ir islamo pranašo Mahometo vadovaujami pulkai, plėtę savo valstybės teritoriją.

„Išdavikų moterys gali būti parduodamos į vergiją taip pat kaip ir kitatikių“, – sakoma džihadistų ideologų pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.