Ukrainos separatistų „rinkimai“: pensiją gausi tik balsavęs

Separatistai Rytų Ukrainoje sekmadienį balsuoja prieštaringai vertinamuose, Rusijos remiamuose vadovybės rinkimuose, kuriuos Kijevas ir Vakarai atsisakė pripažinti ir kurie gali dar labiau padidinti tarptautinę krizę dėl šio konflikto. 

Balsuoti leidžia ir pateikusiems tokius dokumentus.<br>Twitter nuotr.
Balsuoti leidžia ir pateikusiems tokius dokumentus.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 2, 2014, 9:05 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 6:38 PM

Balsavimas prasidėjo 7 val. Lietuvos laiku ir turi baigtis vakare 19 valandą. Rinkimai separatistų paskelbtose „Donecko liaudies respublikoje“ ir „Luhansko liaudies respublikoje“ buvo vadinami suteikiančiais tam tikrą teisėtumą šiuos rajonus jau kontroliuojantiems kariniams režimams. 

„Tikiuosi, kad mūsų balsai kažką pakeis. Galbūt mes pagaliau būsime pripažinti kaip reali, nepriklausoma šalis“, – laukdama eilės balsuoti Donecko 104-ojoje mokykloje sakė 65 metų Tatjana Ivanovna. 

„Mums reikia galimybės gyventi normaliai, – sakė 50 metų Valerijus Vitaljevičius. – Baisu, kad reikia bijoti dėl savo šeimos per kiekvieną bombardavimą. Aš balsuosiu tikėdamasis, kad tai padės valdžiai ginti mūsų interesus nuo Kijevo“. 

Tačiau Ukrainos prezidentas Petro Porošenka šiuos rinkimus pavadino jau ir taip žlugusio paliaubų susitarimo, kuris buvo pasirašytas rugsėjo 5 dieną, pažeidimu, „pseudorinkimais, kuriuos teroristai ir banditai nori organizuoti okupuotoje teritorijoje“.

Pavyzdžiui pranešama, kad dar prieš "rinkimus" vietos pensininkai buvo perspėti -- jei jie nebalsuos "teisingai", gali nesitikėti ir pensijų, kurias turėtų mokėti Rusija. Be to, balsavusieji gali pigiau nusipirkti daržovių šalia balsavimo apylinkių įrengtuose turgeliuose -- tai nepriteklių prispaustoje karo zonoje padaryti ne visada pavyksta.

Liaupsina apsišaukusius vietos lyderius

Donecke – Rytų Ukrainos pramoninėje sostinėje ir separatistų politiniame bei kariniame bastione – žmonės laukė eilėse prie rinkimų apylinkių. Sovietinė muzika aidėjo iš garsiakalbių priešais centrinę rinkimų apylinkę, kur žmonės pigiai pardavinėjo morkas, bulves ir kopūstus.

„Mes esame Donecko piliečiai ir nenorime gyventi valdomi Kijevo vyriausybės, kuri mums atsuko nugaras“, – sakė 58 metų Sergejus Kovalenka, privatus apsaugininkas, kuris su žmona atėjo balsuoti į rinkimų apylinkę vienoje pradinėje mokykloje.

„Mūsų pramonė ir gamyklos savo prestižą įgijo Sovietų Sąjungoje. Dabar mes prikeliame jas po daugelio nesirūpinimo metų ir bombardavimo, kuris čia tiek sunaikino“, – sakė jo 59 metų žmona Liudmila, mokytoja.

Dabartinis separatistų premjeras Aleksandras Zacharčenka, kurio rinkimų kampanijos plakatai buvo išklijuoti visame Donecke, beveik neabejoja, kad laimės vadovybės lyderio rinkimus.

38 metų buvęs kasyklos elektrikas A.Zacharčenka kalba žemiškai, su dideliu vietos akcentu. Regiono anglių telkinius jis lygino su naftos ištekliais Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir žadėjo pensininkams stipendiją, su kuria jie galėtų važiuoti į safarį Australijoje.

Vilkėdamas tamsų kostiumą, o ne įprastą karinę aprangą, A.Zacharčenka atidavė savo balsą rinkimų apylinkėje vienoje mokykloje.

„Už teisingumą, laimę, taiką ir klestėjimą“, – mesdamas balsalapį į urną pasakė jis.

Jo varžovai, dvi mažiau žinomos separatistų figūros, retai rodėsi viešumoje.

„Jis nevalgo, nemiega. Jis tik dirba mums 150 proc. laiko“, – sakė Liudmila Kovalenko. Pasak jos, sukilėlių vadovybė sutaisė jos mokyklos, į kurią pataikė minosvaidžio sviedinys, langus.

„Tikiuosi, kad mūsų balsai kažką pakeis. Galbūt mes pagaliau būsime pripažinti kaip reali, nepriklausoma šalis“, – laukdama eilės balsuoti Donecko 104-ojoje mokykloje sakė 65 metų Tatjana Ivanovna.

„Mums reikia galimybės gyventi normaliai, – sakė 50 metų Valerijus Vitaljevičius. – Baisu, kad reikia bijoti dėl savo šeimos per kiekvieną bombardavimą. Aš balsuosiu tikėdamasis, kad tai padės valdžiai ginti mūsų interesus nuo Kijevo“.

Karo išvarginta šalis gali tik protestuoti

Balsavimas vyksta po kelias dienas trukusių intensyvių mūšių regione.  Šeštadienį Ukrainos valdžia paskelbė, kad žuvo dar septyni kariai ir kad dar mažiausiai šeši kariai buvo sužeisti. 

Separatistai retai skelbia skaičius dėl savo nuostolių. Rusija, kuri remia separatistus, bet neigia siunčianti karius kovoti jų gretose, sako, kad pripažins šių rinkimų rezultatus. 

JAV ir Europos šalys, kurios įvedė Rusijai griežtas ekonomines sankcijas, remia Kijevą ir vadina rinkimus neteisėtais. 

Abi separatistų „respublikos“ renka prezidentus ir parlamentus, tačiau mažai kas abejoja, kad savo postuose liks dabartiniai nerinkti separatistų vadai: Aleksandras Zacharčenka Donecke ir Igoris Plotnickis Luhanske. 

Balsavimo nestebi jokie tarptautiniai rinkimų stebėtojai, o organizatoriai nenustatė jokio minimalaus rinkėjų aktyvumo ir tai atspindi nežinomybę dėl to, kiek rinkėjų ateis balsuoti. 

„Šie rinkimai yra svarbūs, nes suteiks legitimumą mūsų galiai ir padidins mūsų atstumą nuo Kijevo“, – sakė „Donecko liaudies respublikos“ rinkimų komisijos pirmininkas Romanas Liaginas. 

Balandį prasidėjęs karas Rytų Ukrainoje jau pareikalavo daugiau kaip 4 tūkst. gyvybių, tarp jų – daugiau kaip 300 gyvybių per pastarąsias dvi savaites. 

Šių metų kovą, mėnuo prieš prasidedant konfliktui Rytų Ukrainoje, Rusijos pajėgos įsiveržė į Pietų Ukrainos Krymo pusiasalį, kurį Maskva tada aneksavo. 

Tuo tarpu Ukrainos nacionalinė saugumo tarnyba SBU penktadienį vakare paskelbė perspėjimą dėl „provokacijų“ rizikos per separatistų balsavimus. 

„Pats balsavimo ir dalyvavimo šiuose rinkimuose procesas yra pavojingas, – sakė SBU pareigūnas Markijanas Lubkivskis. – Rengiamos rimtos provokacijos, dėl kurių tada (bus) galima kaltinti Ukrainos valdžią“.

S. Kozjakovas: rinkimuose Luhanske balsavo per 50 proc. rinkėjų

Vadinamojoje Luhansko liaudies respublikoje sekmadienį vykstančiuose prezidento ir parlamento rinkimuose balsvo per 50 proc. rinkėjų, apie tai žurnalistams pranešė apsiskelbusios Luhansko liaudies respublikos Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Sergejus Kozjakovas. 

„Bendras rinkėjų aktyvumas Luhanske 17.00 val. (16.00 val. Lietuvos laiku) sudarė per 50 proc. rinkėjų“, - sakė jis. Pačiame Luhanske jau balsavo apie 40 proc. rinkėjų. 

Vadinamojoje Donecko liaudies respublikoje, 14.00 val. Lietuvos laiku, balsavo per 500 tūkst. rinkėjų. Apie tai žurnalistams pranešė DLR centrinės rinkimų komisijos primininkas Romanas Liaginas. 

Balsavimas keliose apsiskelbusios Luhansko liaudies respublikos rinkimų apylinkėse pratęstas dviem valandomis, iki 22.00 val. Maskvos laiku, anksčiau balsavimas buvo numatytas iki 20.00 valandos. Donecko centrinė rinkimų komisija neplanuoja tęsti balsavimo, kaip tą padarė Luhanskas

Vakarai prorusiškų separatistų rytinėje Ukrainoje rengiamus rinkimus paskelbė neteisėtais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.