Amerikiečiai nesutaria, kas iš tikrųjų nužudė Osamą Bin Ladeną

Buvęs elitinės JAV karių grupės narys neseniai pripažino nužudęs „Al-Qaeda“lyderį per operaciją Pakistane 2011 metais Tačiau prieš du metus atsirado dar vienas kandidatas į žudiko postą – kitas tos pačios grupės narys tvirtino, kad teroristų vadą nužudė būtent jis. Negana to, keletas kariškių pareiškė, kad buvo dar ir trečias šaulys, kurio kulka O.Bin Ladeną pasiekė pirma. Nuo šio įvykio praėjo jau trys su puse metų, tačiau žmogus, nušovęs, „Al-Quaeda“ lyderį, dar neišaiškintas, skelbia „New York Times“.

R.O'Neillas apie savo žygdarbį prisipažino po to, kai kitas karys, Mattas Bissonette'as, išleido knygą „Nelengva diena“, slėpdamasis po Marko Oweno slapyvardžiu. Knygoje jis rašė, kaip paslaptingas trečiasis šaulys nušovė O.Bin Ladeną ir įsiveržė į jo kambarį kartu su dar vienu kariu.<br>AP nuotr.
R.O'Neillas apie savo žygdarbį prisipažino po to, kai kitas karys, Mattas Bissonette'as, išleido knygą „Nelengva diena“, slėpdamasis po Marko Oweno slapyvardžiu. Knygoje jis rašė, kaip paslaptingas trečiasis šaulys nušovė O.Bin Ladeną ir įsiveržė į jo kambarį kartu su dar vienu kariu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2014, 3:09 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 1:45 AM

Gali būti, kad operacijos Pakistane herojus niekada nebus įvardintas, tačiau panašu, jog juo tapo vienas ir naktinio matymo akinius dėvėjusių karių, kurie sparčiai apsupo „Al – Quaeda“ lyderio slaptavietę. Informacija apie šį istorinį įvykį gaunama tik iš liudininkų – kariuomenė niekada nepaviešino vaizdo įrašo ar nuotraukos su nebegyvu teroristų lyderiu ir tvirtino, kad jis buvo palaidotas jūroje.

Viešai paskelbti reikalavimai sukėlė priešpriešą valdžios atstovams ir paspartino kriminalinį tyrimą dėl įslaptintos informacijos. Robertas O'Neillas, anksčiau priklausęs elitinio karių būrio SEAL 6-ąjai komandai, tvirtino, kad du jo šūviai atnešė mirtį O. Bin Ladenui, ketvirtadienį paskelbė „Washington Post“. Tačiau tinklalapis „SOFREP“, kuriame laikoma informacija apie specialiąsias operacijas, jį pavadino apsišaukėliu. R.O'Neillo istoriją anksčiau paviešino žurnalas „Esquire“, o kitą savaitę jis pasirodys „Fox News“ dokumeniame filme.

Interviu su „Esquire“ žurnalistais karys pasakojo, kad trečiasis šaulys, įvardintas liudininkų, į teroristų lyderį kulką paleido pirmas, tačiau jo šūvis buvo netaiklus. Tuomet R.O'Neillas sakė paleidęs du šūvius į vis dar stovinčio O.Bin Ladeno galvą.

Kitas SEAL 6-ojo būrio narys tvirtino, kad trečiojo šaulio kulka skriejo ne pro šalį, o pataikė į „Al-Quaeda“ lyderio šoną. Tačiau jis taip pat buvo įsitikinęs, kad R.O'Neillas buvo tas, kuris paleido mirtinus šūvius.

„Jo pozicijoje galėjo būti bet kas. Žinojome, kad ta akimirka, kai R.O'Neillas prisipažino paleidęs mirtinas kulkas, anksčiau ar vėliau ateis, ir štai, ji atėjo“, - pasakojo buvęs karys, kuris atsisakė būti įvardintas.

Tačiau kiti kariuomenės vadai ir SEAL būrio nariai abejojo R.O'Neillo herojiškumu. Jis sukūrė paslaptingą trečiojo šaulio figūrą. Kariškiai tvirtino, jog žmogus, vis dar priklausantis slaptam būriui, smarkiai arba net mirtinai sužeidė O.Bin Ladeną dar iki tos akimirkos, kai į jį šūvius paleido SEAL kariai. Liudininkai buvo įsitikinę, kad R.O'Neillo šūviai buvo skirti tik tam, kad galutinai patvirtintų ant žemės gulinčio teroristų lyderio mirtį.

R.O'Neillas apie savo žygdarbį prisipažino po to, kai kitas karys, Mattas Bissonette'as, išleido knygą „Nelengva diena“, slėpdamasis po Marko Oweno slapyvardžiu. Knygoje jis rašė, kaip paslaptingas trečiasis šaulys nušovė O.Bin Ladeną ir įsiveržė į jo kambarį kartu su dar vienu kariu.

„Būdamas arti mirties, jis trūkčiojo ir purtėsi. Aš ir dar vienas karys į jo krūtinę paleidome dar po kelias kulkas“, - rašė jis.

Tačiau nė vieno iš vyrų versija negali būti patvirtinta nepriklausomų šaltinių. Kai kurie SEAL nariai buvo nustebinti R.O'Neillo pareiškimo, baimindamiesi teroristų keršto. O M.Bissonette tapatybę žiniasklaida nutekino dar prieš pasirodant knygai. Jis įtrauktas į kriminalinį tyrimą už galimą slaptos informacijos atskleidimą savo knygoje ir viešąsias kalbas, už kurias jam buvo sumokėta.

Elitinio SEAL būrio narių vertybė - „tylūs profesionalai“, kurie viešai neskelbia savo pasiekimų. Tačiau pastaraisiais metais būriui priklausę nariai tampa pripažintai knygų autoriais. Savo istorijas dažniausiai išleidžia mūšiuose sužeisti kariai. Tačiau kariuomenės atstovai išleido jau ne vieną pranešimą, kuriame atskleidusiems slaptą informaciją gresia bausmės už galimą pavojaus sukėlimą kariams ir jų šeimoms.

Nepaisydamas visų įspėjimų, M.Bissonnette'is sekmadienį pasirodė laidoje „60 minutes“ ir pristatė savo knygą, kuri iš anksto buvo kruopščiai patikrinta Pentagono darbuotojų. Jis taip pat vykdo paskaitų ciklą.

Remiantis jo biografija, R.O'Neillas kariuomenę paliko 2012m. Jis atliko daugiau nei 400 karinių misijų ir buvo apdovanotas daugybe medalių. Tarp jų – dvi sidabrinės žvaigždės ir keturios bronzinės žvaigždės už drąsą.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.