Informacinė izoliacija stiprėja: iš Rusijos pasitraukė CNN

Jungtinių Valstijų televizijos kanalas „CNN International“ nuo šių metų pabaigos nutrauks savo transliacijas Rusijos kabeliniuose tinkluose ir jau išsiuntinėjo atitinkamą pranešimą retransliuotojams Rusijos teritorijoje. Apie tai pirmadienį paskelbė vedomosti.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 10, 2014, 10:10 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:36 PM

Apie transliacijos sustabdymo priežastis pranešime nieko nesakoma, o CNN Rusijos padalinys nuo komentarų irgi susilaikė.

Pareiškime, kurį paskelbė „CNN International“ antrinė įmonė „Turner International“, priklausanti „Time Warner“ konglomeratui, nenurodoma, kada ketinama nutraukti transliacijas, tačiau Rusijos valstybinė naujienų agentūra ITAR-TASS anksčiau pranešė, jog transliacijos bus nutrauktos gruodžio 31 dieną. 

„Turner International“ vertina CNN platinimo Rusijoje galimybes atsižvelgdama į neseniai priimtus pakeitimus Rusijos žiniasklaidos įstatymuose“, - sakoma įmonės paskelbtame pareiškime. 

„Kol tai darome, nutraukiame esamus platinimo ryšius. Viliamės, kad vėliau galėsime sugrįžti į rinką, ir informuosime mūsų partnerius, jei bus nuspręsta atnaujinti transliacijas“, - rašoma jame. 

Pareiškime pažymima, kad sprendimas nutraukti transliacijas nepaveiks CNN Maskvos biuro, rengiančio JAV žinių kanalui reportažus apie įvykius Rusijoje, darbo. 

Sprendimą trauktis iš Rusijos CNN priėmė tokiu metu, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas imasi vis griežtesnių priemonių prieš nepriklausomą žiniasklaidą, nepatenkintas tuo, kaip ji nušviečia krizę Ukrainoje. 

Naujame įstatyme yra numatyti apribojimai, kad užsienio fiziniai arba juridiniai asmenys negali valdyti daugiau negu 20 proc. žiniasklaidos įmonės akcijų, o toks reikalavimas kelia pavojų kai kurioms iš autoritetingiausių nepriklausomų žiniasklaidos priemonių. 

Didžiausios žiniasklaidos organizacijos Rusijoje priklauso valstybei arba yra kontroliuojamos V.Putino aplinkos žmonių. 

CNN Rusijos rinkoje retransliuoja kabelinės ir palydovinės televizijos. 

Neatmetama prielaida, kad tokį televizijos kanalo sprendimą lėmė griežti Rusijos žiniasklaidos priežiūros įstaigos „Roskomnadzor“ reikalavimai. „Roskomnadzor“ uždraudė kabelinių tinklų operatoriams transliuoti užsieninius kanalus, jeigu jie nėra gavę atitinkamos licencijos.

CNN tokios licencijos iš „Roskomnadzor“ iki šiol nėra gavusi. Norint gauti licenciją, pagal neseniai sugriežtintą tvarką, būtina Rusijos teritorijoje įsteigti juridinį vienetą kartu su partneriu iš Rusijos.

CNN programa Rusijoje buvo transliuojama nuo praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pradžios.

Anksčiau dėl naujų teisinių apribojimų savo transliacijas Rusijoje buvo priverstas nutraukti Laisvosios Europos radijas, „Amerikos balsas“, „Radio France Internationale“, BBC rusų kalbos tarnyba ir „Deutsche Welle“.

Žiniasklaidos priežiūros agentūra „Roskomnadzor“ atstovas Vadimas Ampelonskis CNN transliacijų nutraukimo priežasčių nekomentavo ir liepė kreiptis į CNN atstovus. 

„Roskomnadzor“ agentūra uždraudė kabelinėms televizijoms pertransliuoti užsienio kanalus, neturintiems licencijos. JAV naujienų kanalas šios licencijos neturi. 

Be kita ko, Rusijos parlamentas rugsėjo 26-ąją priėmė įstatymą, pagal kurį užsienio piliečiai negali valdyti daugiau nei 20 proc. kurios nors šalyje veikiančios žiniasklaidos priemonės akcijų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.