D. Cameronas savo šalį gyrė, o Rusiją lygino su nacių Vokietija

Niekas nesitikėjo Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Davido Camerono susitikime su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu pamatyti nerūpestingų lyderių šypsenų. Tačiau Jungtinės Karalystės vadovas susitikimo išvakarėse dar labiau padidino jo laukiančią įtampą. Jis ne tik viešai palygino V.Putino valdymą su nacistinės Vokietijos laikais, bet ir užsiminė, kad Vakarai gali dar labiau sugriežtinti sankcijas Rusijai, skelbia „The Telegraph“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 14, 2014, 1:57 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 11:57 AM

Prisimindamas Antrąjį pasaulinį karą  ministras pirmininkas tvirtino, jog pasaulis privalo išmokti istorijos pamokas ir sustabdyti stiprių valstybių spaudimą silpnesnėms šalims. Šeštadienio vakare D.Cameronas ir V.Putinas susitiks aptarti Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje ir paramos ginklais (tankais bei sunkiąja artilerija), kurią šalis tiekia prorusiškiems separatistams.

„Rusijos veiksmai Ukrainoje yra nepriimtini. Turime tiksliai žinoti, su kuo susiduriame. Didelė ir galinga valstybė kelia neramumų silpnesnėje valstybėje. Panašių įvykių pasekmės įrašytos pasaulio istorijoje, iš kurios privalome pasimokyti. Turime užtikrinti, kad tai nepasikartos“, – sakė D.Cameronas.

Rusijos ir Jungtinės Karalystės vadovų šeštadienio susitikimas nebuvo planuotas iš anksto, tačiau sakydamas kalbą Australijoje, Kanberoje, D.Cameronas tvirtino tikintis, jog iškilusios problemos sprendimas turėtų būti ne karinis. Didžiosios Britanijos vadovo įsitikinimu, Vakarų sankcijos Rusijai turės teigiamą poveikį.

„Matėme, kas nutiko Rusijos rubliui ir akcijų rinkoms. Į Rusijos veiksmus turėtume atsakyti sankcijomis. Vis dar tikiuosi, kad rusai supras mūsų požiūrį ir leis Ukrainai tapti nepriklausoma bei laisva valstybe. Tačiau jeigu Rusija nepradės pokyčių, jos santykiai su Britanija ir visa Europos Sąjunga smarkiai keisis. Jeigu Rusija sieks taikos Ukrainoje, sankcijas nutrauksime, tačiau jeigu padėtis Ukrainoje blogės, sankcijas griežtinsime. Tai visiškai paprasta“, – teigė D.Cameronas.

Rusijos ir Vakarų lyderių santykiai tapo dar prastesni po to, kai Rusija, demonstruodama karinę galią, išrikiavo savo karinius laivus netoli Australijos krantų prieš Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimą Brisbane.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Didžiosios Britanijos vadovas pažėrė kritikos V.Putinui ir jo šaliai. Anksčiau D.Cameronas kritikavo Rusiją už autoritarinio kapitalizmo iškėlimą. Jis tvirtino, jog Jungtinė Karalystė yra stipri šalis, nes joje išlaikomos demokratinės vertybės – įstatymo valdžia ir spaudos laisvė.

„Mes esame demokratija ir nebijome savikritikos. Viešai kalbame apie savo klaidas – kartais tai yra skaudu, tačiau tai suteikia galios. Mūsų laisva žiniasklaida be baimės kalba apie viską ir niekam nedaro paslaugos. Tai gali gali viską apsunkinti, tačiau taip apsisaugome nuo korupcijos, griaunančios kitas šalis. Mūsų vyriausybė pralaimi bylas teismuose, nes jie yra laisvi.

Tačiau būtent todėl žmonės investuoja į mūsų šalį – žmonės čia turi savo teises, o teisėsauga yra nepriklausoma. Ne atsitiktinai pažangiausios pasaulio šalys yra tos, kuriose nėra konfliktų ir korupcijos, o nuosavybės ir institucijų teisės yra apsaugotos. Mūsų įstatymo valdžia, demokratija ir laisva žiniasklaida nėra mūsų silpnosios vietos – tai mūsų stiprybės“, – rėžė D.Cameronas.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.