Pasaulį juokina nevykusi Rusijos propaganda dėl numušto lėktuvo

Rusijos valstybinis kanalas pateikė nevykusius „įrodymus", kurie esą neleidžia suabejoti ukrainiečių kalte dėl numušto „Malaysia airlines" lėktuvo.<br>"Twitter" nuotr.
Rusijos valstybinis kanalas pateikė nevykusius „įrodymus", kurie esą neleidžia suabejoti ukrainiečių kalte dėl numušto „Malaysia airlines" lėktuvo.<br>"Twitter" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2014, 1:36 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 7:05 AM

Rusija nuo pat pradžių laikėsi versijos, kad liepos mėnesį virš Ukrainos „Malaysia airlines" keleivinį lėktuvą numušė ne jų apginkluoti separatistai, o ukrainiečiai. Penktadienį Rusijos Pirmasis kanalas pateikė „nenuginčijamų įrodymų", kurie esą patvirtina, jog orlaivį numušė ukrainiečių naikintuvas. Bet žioplas rusų propagandistų klaidas pastebėję internautai šaiposi ir stebisi – iš Kremliaus jie tikėjosi daugiau, skelbia globalvoicesonline.org.

Pirmasis kanalas paskelbė nuotraukas, kurios esą įrodo, kad „Malaysia airlines" lėktuvą liepos mėnesį numušė Ukrainos oro pajėgų naikintuvas. Tokia versija, beje, klajojo iš pat pradžių ir netgi buvo paskleista su tokiais pat „įrodymais" viename rusų entuziastų forume.

Tačiau negrabus Rusijos propagandistų melas ir nevykę bandymai sukurpti įrodymus pasitelkus programą „photoshop", regis, perpildė ne tik ukrainiečių tinklaraštininkų, bet ir kolegų iš Rusijos kantrybės taurę.

Būtent rusų tinklaraštininkai sumalė į miltus „sensacingus“ Pirmojo kanalo atskleidimus, parodytus per aršaus Kremliaus gynėjo ir svarbų vaidmenį Rusijos naftos gigantės „Rosneft“ bendrovėje turinčio Michailo Leontjevo laidą „Odnako" („Vienok").

Amerikiečių, ukrainiečių, gruzinų ir „pribaltų" sąmokslus nepaliaujamai savo laidose narpliojantis M. Leontjevas dramatišku balsu tikino, kad nuotraukas Rusijos inžinierių sąjungai atsiuntė Masačiusetso technologijos universiteto absolventas George‘as Biltas.

M.Leontjevas citavo G.Bilto elektroninį laišką, kuriame rašoma, kad lėktuvas buvo pašautas panaudojant klasikinę naikintuvo ataką iš galo – kiek iš šono, stengiantis 30 mm pabūklo ugnimi pažeisti kuo didesnę lėktuvo dalį bei jo variklius.

Nepaisydamas daugybės įrodymų, kad „Malaysia airlines" lėktuvą greičiausiai per klaidą priešlėktuvine sistema „Buk" numušė separatistai, Kremliaus propagandistai įtikinėjo, kad tai padarė ukrainiečių lėktuvas Su-25.

Tačiau visų apkvailinti nepavyko. Pirmiausia nesutapo datos, o teiginys, kad „visiškai netyčia ir atsitiktinai" virš įvykio vietos atsidūrusio palydovo kameros esą neįtikėtinai užfiksavo šūvio momentą, taip pat neatitinka tikrovės. Fotografas Rustemas Adagamovas išsiaiškino, kad dalis nuotraukų paimta iš „Google Images“ archyvo 2012 m. rugpjūtį.

Be to, rusų žurnalistas Sergejus Parchomenka atskleidė, kad kelios nuotraukos paimtos iš rusiškos internetinės svetainės „Yandex.Maps“. Nuotraukoje užfiksuotas keleivinis lėktuvas įtartinai panašus į pirmą nuotrauką, kurią „Google Images“ pateikia į paiešką rusų kalba įvedus „Boeing“ vaizdas iš viršaus“.

Šie sutapimai – šiurkšti rusų propagandistų klaida, mat Pirmojo kanalo pateiktoje sensacingoje nuotraukoje ant lėktuvo matomas „Malaysia Airlines“ užrašas yra ne vietoje – atrodo, kad oro linijų bendrovės logotipu tiesiog pakeistas užrašas „Boeing 777“.

Jis užfiksuotas 31 mylių (apytikriai 50 km) atstumu, o ne 250 mylių (daugiau nei 400 km), kaip savo elektroniniame laiške rašo G.Biltas.

Kitas rusų fotografas, Ilja Varlamovas, nurodė, kad nuotraukoje užfiksuotas naikintuvas yra MiG-29, o ne Su-27  ar juo labiau Su-25, kuris yra šturmo atakos lėktuvas ir nėra skirtas taikiniams ore perimti.

Nuotraukoje taip pat užfiksuota, kad Malaizijos lėktuvas numuštas 1 val. 19 min. Londono laiku, nors iš tiesų katastrofa įvyko 12 valandų vėliau.

Rusijos inžinierių sąjunga skubiai atsiribojo nuo mėginimų naudotis jos vardu. Laidoje pasirodęs „ekspertas“ Ivanas Andrijevskis, pasirodo, neturi jokio inžinerinio išsilavinimo. O jo disertacija esą yra paprasčiausiai suklastota.

Internete kaip mat pasipylė Pirmojo kanalo siužeto parodijų. Atsirado su programa „Photoshop" nepatingėjusių padirbėti veikėjų, kurie taip pat išdidžiai, kaip ir Pirmasis kanalas, paskelbė „nenuginčijamus įrodymus dėl ukrainiečių vaidmens": vaizdžiai parodyta, kad „Malaysia airlines" lėktuvą numušė ne kas kitas, o ukrainiečių „fašistai", pilotuojantys nacistinę skraidančią lėkštę. Taip pat įtartas kadaise interneto fenomenu tapęs storas pilkas katinas, lazeriais numušęs „Malaysia airlines" lėktuvą.

Vartotojai paskelbė nuotraukas, „įrodančias“, kad Malaizijos oro linijų lėktuvą numušė Ukrainos fašistų skraidanti lėkštė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.