R. Juknevičienę įkvėpęs JAV politikas Amerikoje laikomas kvaiša

Po sėkmingų vidurio kadencijos rinkimų respublikonai jau šeimininkauja JAV Kongrese. O tai – blogos naujienos ne tik prezidentui Barackui Obamai, bet ir šalies klimatologams. Bet kokias pastangas mažinti taršą bent jau JAV greičiausiai dusins naujasis Senato Aplinkos ir viešųjų darbų komiteto pirmininkas Jamesas Inhofe’as. Paradoksalu, bet jis – vienas aršiausių klimato kaitos skeptikų Amerikos politikoje. O Lietuvos Seimo narei, konservatorei Rasai Juknevičienei – pavyzdys, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-19 11:26, atnaujinta 2018-01-21 03:08

Kad netiki pasauliniu atšilimu dėl žmonijos veiklos, buvusi krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė pirmadienio vakarą prisipažino savo paskyroje „Facebook“.

„Dabar madinga, kad politikai atskleidžia kokias nors savo ilgai kentėtas paslaptis. Nusprendžiau ir aš. Taigi... Netikiu klimato atšilimu (patikslinu, dėl žmogaus veiklos). Ačiū senatoriui, padrąsino. Čia aš rimtai“, – paskelbė R.Juknevičienė.

Aplinkos apsaugos agentūros Klimato kaitos skyriaus vedėja Rita Tijūnaitė, iš „Lietuvos ryto“ išgirdusi apie tokią R.Juknevičienės poziciją, stebėjosi: „Ką reiškia tikėti ar netikėti, kai reikia kalbėti argumentų kalba?“

Sulaukusi daugybės panašių kritiškų komentarų seimūnė vakar ryte paaiškino savo poziciją: „Tas klimato atšilimo dėl žmogaus veiklos klausimas tapo svarbia nuostata dabartinių Europos, JAV kairiųjų ideologijoje. Kairiesiems po SSRS žlugimo nebeliko pagrindinės ideologinės nuostatos – kovos su kapitalizmu.“

„JT Bendrąją klimato kaitos konvenciją pasirašiusios 196 šalys, tarp jų ir Lietuva. Daugiau nei 2 tūkst. pasaulio mokslininkų sudaranti Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija šiemet išleido jau penktąją ataskaitą, kurioje pateikiami svarūs argumentai ir prognozės, susijusios su klimato kaita ir jos poveikiu aplinkai, žmonių sveikatai ir gerovei“, – „Lietuvos rytui“ teigė R.Tijūnaitė.

R.Juknevičienė prie savo prisipažinimo, kurį netiesiogiai palygino su Latvijos užsienio reikalų ministro Edgaro Rinkevičiaus prisipažinimu apie homoseksualumą, pridėjo ir JAV senatoriaus J.Inhofe'o nuotrauką. Taip pat prirašė: „Ačiū senatoriui“.

Visgi J.Inhofe'as net dalies JAV respublikonų yra laikomas vienu labiausiai užsispyrusių klimato kaitos neigėjų, kurį nesunku pavadinti tiesiog religiniu fanatiku.

Mokslo žinių semiasi iš rašytojo

B.Obama praėjusią savaitę pagrįstai džiaugėsi, kai su Kinijos lyderiais nustatė naują bendrą tikslą – kaip niekada ženkliai sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Daugelis viso pasaulio klimatologų pasveikino tokį žingsnį, reiškiantį, kad galingiausios ir labiausiai Žemę teršiančios valstybės – Amerika ir Kinija – pagaliau pradeda rimtai vertinti pasaulinį atšilimą.

Ne tik tai. Regis, įsiklausoma ir į 97 proc. pasaulio mokslininkų balsų. Beveik visi ekspertai sutinka, kad klimato kaitą lemia žmonijos veikla, kitaip tariant, tarša.

Tačiau pažadai – viena, o realybė – visai kita. Bet kokias pastangas mažinti taršą bent jau JAV greičiausiai dusins naujasis Senato Aplinkos ir viešųjų darbų komiteto pirmininkas J.Inhofe’as. 

Pirmadienį savo 80-metį atšventęs J.Inhofe’as, respublikonas iš itin konservatyvios Oklahomos valstijos, yra parašęs knygą „Didžiausia apgavystė“ („The Greatest Hoax“).

Joje politikas atvirai drebia, kad „pasaulinis atšilimas yra didžiausia apgavystė, kurią bandoma įpiršti Amerikos žmonėms“. Dar anksčiau J.Inhofe’as bandė pasiekti, kad jo įtarimus ištirtų JAV prokurorai.

Sąrašas begalinis. JAV aplinkos apsaugos agentūrą, kurios veiklą jis nuo sausio prižiūrės ir vertins, J.Inhofe’as yra palyginęs su gestapu – nacių Vokietijos slaptąja policija.

O Jungtinių Tautų (JT) Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija, anot respublikono, tėra „sovietinė institucija, kurios veikloje ideologinis grynumas svarbesnis nei mokslinis tikslumas“. Esą ši komisija yra įrankis, kuriuo JT nori sunaikinti Ameriką.

Be to, J.Inhofe’as, nepaisydamas beveik vieningos pasaulio mokslininkų pozicijos, kad būtent žmonės lemia klimato kaitą, nuolat tvirtina, jog, atvirkščiai, ekspertai esą sutaria dėl klimato vėsimo.

O pagrindinis senatoriaus žinių šaltinis – rašytojas Michaelas Crichtonas ir jo knyga „Baimės būsena“ („State of Fear“), kurioje pasakojama apie mokslininką, esą nustačiusį, jog pasaulinis atšilimas yra mitas.

Tiki ne mokslu, bet Dievą

1991–2012 m. buvo paskelbta beveik 14 tūkst. mokslinių straipsnių apie klimato kaitą. Visi jie įvertinti ekspertų (peer review. – Red.) ir tik 24 darbuose neigiamas pasaulinis atšilimas.

Tačiau J.Inhofe’as turi savo autoritetą – Dievą.

Pavyzdžiui, senatorius aiškina, kad pasaulinį atšilimą neigia Biblija, todėl apie klimato kaitą kalba liberalai, o ne tikri krikščionys.

Beje, kova su pasauliniu atšilimu šiam veteranui iš tiesų nėra pati „didžiausia apgavystė“. Tokio titulo esą nusipelno Bažnyčios atskyrimas nuo valstybės.

„Omenyje turiu tai, kad Dievas vis dar ten, viršuje. Akiplėšiški ir arogantiški man atrodo žmonės, kurie mano, jog mes, žmonės, galime pakeisti tai, ką jis daro su klimatu“, – 2012-aisiais pareiškė J.Inhofe’as.

„Taip, Dievas tikrai neleistų žmonėms keisti jo darbų. Matyt, Dievas norėjo, kad Vokietiją valdytų Adolfas Hitleris, o Sovietų Sąjungą – Josifas Stalinas. Juk tai taip logiška“, – respublikonui tąkart atsikirto apie klimato kaitą rašantis žurnalistas Johnas Amato.

„Senate jau seniai dirbo toks kvaiša kaip J.Inhofe’as“, – yra pasakęs ir garsus istorikas Ericas Loomisas.

Nusikalba ir daugiau politikų

Iš J.Inhofe’o pareiškimų nuolat tyčiojasi garsiausi JAV komikai. Antai Stephenas Colbertas kartą pajuokavo: „Vaikai, atsiminkite: jei jus anksti supykins nuo mokslo, galbūt vieną dieną apskritai jo nesuprasite ir užaugę tapsite Senato Aplinkos ir viešųjų darbų komiteto pirmininku.“

Būtent tai ir svarbiausia, nes JAV Kongrese dirba ir daugiau panašių pažiūrų tautos atstovų. Jų pareiškimai į neviltį varo Amerikos ir pasaulio mokslininkus.

Pavyzdžiui, Atstovų Rūmų narys Morganas Griffithas mano, kad pasaulinis atšilimas kadaise lėmė vikingų dominavimą Europoje.

O Kongreso narys Dana Rohrabacheris kartą tėškė: „Ledo kepurės tirpsta, tai mes matome. Bet jos tirpsta ir Marse!“

Daugelis šių JAV politikų Respublikonų partijoje atstovauja radikaliu laikomam Arbatėlės judėjimui.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.