Kremlius nedrįso išjungti laisvo radijo

Maskva šią savaitę liūdnai prognozavo, kad šiandien Rusijoje gali nebelikti vienos paskutinių nepriklausomų žiniasklaidos priemonių – radijo stoties „Echo Moskvy“. Bet ji, regis, nebus uždaryta.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, „Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje

Nov 21, 2014, 6:49 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:37 PM

Prieš savaitę žurnalistai išsiaiškino, kad lapkričio 21 dieną vyks holdingo „Gazprom Media“, valdančio 66 proc. „Echo Moskvy“ akcijų (34 proc. priklauso žurnalistams), direktorių tarybos posėdis.

Darbotvarkėje – trys klausimai. „Apie vyriausiąjį redaktorių“, „Apie redakciją“ ir „Apie radijo stoties „Echo Moskvy“ programų perdavimo formatą“.

Pasikeisti galėjo viskas: ir vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas, ir pagrindiniai darbuotojai, ir net informacinės radijo stoties statusas.

Kad „Echo Moskvy“ gali tapti muzikine radijo stotimi, praėjusią vasarą jau žadėjo holdingo direktorių tarybos pirmininkas, buvęs Rusijos spaudos ministras Michailas Lesinas.

Išteisino dingus parodymams

Formali permainų priežastis – A.Venediktovo atsisakymas įvykdyti neteisėtą M.Lesino įsakymą dėl vieno svarbiausių „Echo Moskvy“ darbuotojų Aleksandro Pliuščevo atleidimo už visų leistinų moralinių ir etinių normų pažeidimą.

Istorija tokia. Lapkričio 3-iąją nuskendo Kremliaus administracijos vadovo Sergejaus Ivanovo sūnus 37 metų Aleksandras, atostogavęs Jungtinių Arabų Emyratų sostinėje Dubajuje.

Jau kitą dieną A.Pliuščevas „Twitter“ paklausė: „Ar S.Ivanovo sūnaus žūtį galima laikyti įrodymu, kad egzistuoja aukščiausiosios jėgos?

Mat prieš 9 metus Maskvoje A.Ivanovas savo automobiliu partrenkė per pėsčiųjų perėją einančią 68-erių pensininkę Svetlaną Beridzę. Tuo metu Aleksandro tėvas buvo Rusijos gynybos ministras.

Pensininkė žuvo, o ministro sūnus buvo išteisintas. Žuvusios moters giminaičių tvirtinimu, iš bylos medžiagos dingo svarbaus liudininko, mačiusio, kad smūgio metu šviesoforas pėsčiajai rodė žalią šviesą, parodymai.

Užtat milicija iškėlė baudžiamąją bylą velionės sūnui, nes jis jaunesniajam Ivanovui sudavė keletą smūgių po to, kai atvykęs į nelaimės vietą pamatė žuvusią motiną kraujo klane ant asfalto.

Užsimojo „pasmaugti“ stotį

Tuomet apie šį įvykį rašė daugelis žiniasklaidos priemonių.

Neužmirštas jis ir dabar. Beje, įkėlęs į „Twitter“ savo klausimą A.Pliuščevas po pokalbio su vyriausiuoju redaktoriumi A.Venediktovu pašalino savo įrašą ir atsiprašė S.Ivanovo.

Nepaisant to, „Gazprom Media“ direktorių tarybos pirmininkas M.Lesinas pareikalavo, kad „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius atleistų žurnalistą.

A.Venediktovas atsisakė.

„Tuomet aš tai padarysiu“, – atsakė M.Lesinas.

Jis puikiai žinojo, kad vyriausiasis radijo stoties redaktorius nepripažins jo įsakymo. Taip ir atsitiko – A.Venediktovas pareiškė: „Aš nesirengiu mokyti moralės A.Pliuščevo ar dar ko nors iš savo žurnalistų.“

A.Venediktovas žino, jog pagal redakcijos įstatus bet kokį žurnalistą galima atleisti tik vyriausiojo redaktoriaus teikimu. Vadinasi, įsakymas yra neteisėtas.

Maskvos žurnalistų sluoksniuose M.Lesino manevrai įvardijami kaip provokacija prieš nepageidaujamą vyriausiąjį redaktorių.

„Aš nekovoju už A.Pliuščevą, aš kovoju už visus. Redakcija turi dirbti taip, kaip ji dirbo, pagal tas taisykles, pagal kurias ji dirbo“, – sakė A.Venediktovas.

Bet M.Lesinas, pripažindamas, jog „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius juridiniu požiūriu yra teisus, pareiškė, kad jam lieka vienas variantas – „pasmaugti“ radijo stotį. Tai jau ne pirmas pažadas padaryti galą nepriklausomai „Echo Moskvy“ galvosenai.

„Echo Moskvy“ dažnai vadinama opozicine, bet jos vyriausiasis redaktorius A.Venediktovas kategoriškai nesutinka. Juk informacinė ir profesionali radijo stotis privalo pateikti visą nuomonių spektrą.

Atsisveikino su žurnalistais

Ir štai rezultatas. Dabar tai didžiausią autoritetą šalyje turinti radijo stotis, kuri, be kita ko, ir finansiškai nepriklausoma. Pelnas atitenka akcininkams.

Tačiau daugumą akcijų valdančiam akcininkui „Gazprom“ iš radijo stoties reikalingi ne pinigai, o paklusnumas.

Tiesa, vyriausiasis redaktorius A.Venediktovas, vadovaujantis „Echo Moskvy“ beveik nuo jos įkūrimo prieš ketvirtį amžiaus, ne tik sumaniai vadovauja žurnalistų kolektyvui, bet ir įsigudrina bičiuliautis su daugeliu įvairiausių pažiūrų politikų.

Bet šiemet prezidentas dar nė karto nerado laiko pasikalbėti su vyriausiuoju „Echo Moskvy“ redaktoriumi, o šalyje vyksta naujas galingas puolimas prieš žiniasklaidos laisvę.

Ir dabar, atrodo, atėjo eilė vienai paskutinių Rusijos žiniasklaidos priemonių, kuri iki šiol vykdo nepriklausomą politiką. „Nežinau, kodėl jiems staiga panižo, – sako A.Venediktovas.

Bet prisimena, kad dar praėjusį rugpjūtį M.Lesinas sakė, jog pakeisti „Echo Moskvy“ formatą iš informacinio į muzikinį galima lengvai ir greitai.

A.Venediktovas jau spėjo atsisveikinti su žurnalistų kolektyvu. Redaktorius jiems pareiškė: „Jeigu aš išeisiu, jei jie mane atleis, jeigu mane ištiks infarktas, jūs visi turite toliau dirbti. Jūs turite tęsti ankstesnę redakcijos politiką.

Tegu M.Lesinas žino, kad mane atleidęs jis neišspręs redakcijos politikos, kurios išsižada, pakeitimo problemos“, – sakė A.Venediktovas.

„Radijas „Echo Moskvy“ – tai ne aš, tai – jūs“, – pridūrė jis.

Nesulaukė viešo pritarimo

Vis dėlto vakar paaiškėjo, kad radikalių permainų „Echo Moskvy“ išvengs. Per dar vieną susitikimą su M.Lesinu A.Venediktovas išgirdo, jog įsakymas atleisti A.Pliuščevą atšaukiamas – žurnalistas tiesiog nušalinamas nuo darbo dviem mėnesiams.

O svarbiausia – atšauktas ir šiandienis „Gazprom Media“ direktorių tarybos posėdis. Kas pasikeitė?

Maskvoje kalbama, kad M.Lesinas iki paskutinės akimirkos laukė signalo iš Kremliaus. Bet prezidentas Vladimiras Putinas apie radijo stotį taip ir neprabilo – kaip ir skandalo asmeniškai paliestas S.Ivanovas.

Aišku, nepriklausomiems Rusijos žurnalistams džiūgauti gali būti anksti.

Vienas šalies Žurnalistų sąjungos vadovų man tik pakartojo seniai žinomą tiesą: „Kremlius yra kerštingas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.