Mokslo pasaulį nustebino kosminės aistros dėl marškinėlių

Vos prieš savaitę Europos kosmoso agentūra (ESA) plojimais sutiko sėkmingai pavykusį zondo nusileidimą ant kometos paviršiaus. Tačiau, regis, daliai žmonių, tiksliau, feministėms, svarbiau ne šis faktas, o kokius marškinius vilkėjo vienas mokslininkų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2014, 11:59 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:17 PM

Nutupdyti kosminį zondą beveik 500 mln. kilometrų nuo Žemės – nelengva užduotis, turint omenyje, kad kai kurie žmonės iki šiol nesugeba net automobilio deramai pastatyti aikštelėje.

Tad istorinę „Rosetta“ misiją, per kurią zondas „Philae“ nusileido ant kometos paviršiaus ir per 60 darbo valandų į Žemę atsiunė neįkainojamos informacijos, sveikino daugelis.

Iki tol daugelio nežinotus mokslininkus graibstė žurnalistai. Kaip vertinate misijos svarbą? Kaip jaučiatės?

Prie kamerų ir viešųjų ryšių ne visai pratusius mokslininkus tokiais klausimais apibėrė žurnalistai.

Vienas „Rosetta“ misijos dalyvis, Mattas Tayloras, kaipmat tapo įžymybe.

Bet ne dėl vešlios barzdos, raumeningo stoto ar tatuiruotėmis išmargintų rankų, o dėl gerokai absurdiškesnės priežasties – duodamas interviu jis vilkėjo itin spalvingus marškinėlius. Juose vaizduojamos menkai apsirengusios komiksų herojės.

O tada viskas ir prasidėjo – tokios feminisčių audros dėl neva moteris žeminančio įvaizdžio, regis, niekas nesitikėjo. Bet marškinėlių skandalas gerokai užgožė pačią „Rosetta“ misiją ir įžiebė aistringas diskusijas, kurios aršiausių moterų teisių gynėjų įvaizdžiui gali atsirūgti.

Papiktino vyro apranga

ESA mokslininkų triumfą – džiaugsmingus plojimus, glėbesčiavimąsi buvo galima stebėti tiesiogiai.

Ir niekam neužkliuvo savo srities ekspertų apranga – paprasti džemperiai, marškinėliai. Neužkliuvo iki to momento, kol prieš kameras žengė M.Tayloras. Daug jaunų, didžiakrūčių, menkai vilkinčių gražuolių – tokiomis puošmenomis išmargintą aprangą interviu pasirinko mokslininkas. O tada pasipylė pasipiktinusių moterų žinučių banga per „Twitter“.

Feministės tokią mokslininko aprangą suprato kaip raginimą tiksliųjų mokslų profesijas (technologijas, inžineriją ir matematiką) palikti vyrams. Moterims ten esą nėra ko veikti, nes jos – tiktai seksistiniai objektai.

„Moterys mūsų bendruomenėje priimamos lygiavertiškai? – paklauskite vyro su šiais marškiniais“, – pasipiktinusi akiplėšiška M.Tayloro apranga savo „Twitter“ anketoje ironizavo mokslinių knygų rašytoja Rose Eveleth.

„Man nesvarbu, kaip rengiasi mokslininkai. Tačiau tie, kuriems rūpi moterys, atstovaujančios tiksliųjų mokslų profesijoms, turi žinoti, kad nedera duoti interviu vilkint marškinėlius su pusnuogėmis merginomis“, savo „Twitter“ pranešime pareiškė astrofizikė Katie Mack.

Aršaus feminizmo atstovės taršė mokslininką, kaip tik galėjo, nė nesigilindamos į kontekstą, – dauguma jų net nežinojo apie ESA, „Rosetta“ misiją, tačiau kryžiaus žygis prieš „moteris žeminantį“ vyruką tapo garbės reikalu kiekvienai, bet kuriame gyvenimo žingsnyje įžvelgiančiai vyrų dominavimą.

Beje, nerūpėjo ir tai, kad marškinėlius M.Taylorui padovanojo jo gera draugė Elly Prizeman. Ji gina mokslininką.

Kilus skandalui britė buvo užversta prašymais pagaminti daugiau tokių pat 150 svarų (beveik 650 litų) kainuojančių marškinėlių – prašė ir moterys.

Tūkstančiai „Twitter“ vartotojų, pamatę televizijos interviu, reiškė pasipiktinimą dėl M.Tayloro marškinėlių.

Visus pranešimus siejo žyma „#Shirtgate“ (pažodžiui – „marškinių vartai“, tačiau tai sąsaja su garsiuoju „Watergate“ skandalu, po kurio bet kokiam didelio atgarsio sulaukusiam skandalui yra prirašomas dėmuo „gate“) arba „#Shirtstorm“ (pažodžiui „marškinių audra“, nors tai irgi asocijuojasi su „shitstorm“ – „š...dų audra“).

„Jo marškiniai rodo nepagarbą moterims, dirbančioms tiksliųjų mokslų srityje, ir paverčia jas sekso objektais“, – tėškė kitas „Twitter“ vartotojas.

Šiuose teiginiuose yra tiesos. Remiantis naujausiais tyrimais, tiksliųjų mokslų srities darbuotojos lieka neįvertintos. Šių profesijų atstovėms daug sunkiau rasti darbą, skiriamos žemesnės pareigos, o algos gerokai mažesnės nei vyrų.

Nekomercinės organizacijos „Catalyst“ apklausos parodė, kad net 73 proc. moterų šioje srityje jaučiasi svetimos. Tačiau esmė – ne šie faktai, o audringa feminisčių reakcija.

Kas pravirkdė mokslininką?

M.Tayloras, regis, buvo užkluptas netikėtai. Jau kitoje spaudos konferencijoje jis skandalingai išgarsėjusių marškinėlių nevilkėjo, o kritika padarė savo darbą: didelis vyras, dviejų vaikų tėvas viešai prieš kameras atsiprašė ir net ėmė kukčioti.

Sėdėdamas prieš kamerą jis palinko į priekį ir pradėjo savo kalbą.

Jo balsas užkimo ir visiems žiūrovams tapo akivaizdu, kad dešimtmetį misiją vykdęs mokslininkas pravirko. Jis turėjo ne vieną priežastį susigraudinti – Londone gimęs fizikas buvo nepaprastai sėkmingo projekto dalis.

Jo dėka žmonija netrukus galbūt sužinos naujų faktų apie ledą pernešančias kometas, kurios keliauja neįsivaizduojamai didelius atstumus.

Yra teorijų, kad už vandens atsiradimą Žemėje turime būti dėkingi būtent joms. Misijos pabaigą stebėjo milijonai žmonių ir visi jie didžiavosi misijoje dalyvavusiais mokslininkais.

Tačiau M.Tayloras verkė ne iš palengvėjimo ar džiaugsmo dėl didžiulės sėkmės, dėl kurios dirbo visą dešimtmetį. Jis nesulaikė ašarų, nes buvo priverstas jaustis nepaprastai kaltas.

„Padariau didelę klaidą. Įžeidžiau žmones. Atsiprašau už tai“, – išbėrė jis drebančiu balsu.

Kai kuriems tai priminė Stalino laikų teismus, kitiems – Kim Il-sung’o priešų liudijimus likus kelioms sekundėms iki jų mirties. Treti tokį vaizdelį palygino su Mao kultūrine revoliucija, kai ašarojantys intelektualai buvo priversti pripažinti savo nusikaltimus visuomenei.

Tačiau feministėms tai nerūpėjo. Joms tai buvo krokodilo ašaros. Tiesa, ne vienas žinomas žmogus išreiškė supratingumą dėl mokslininko aprangos ir kaltino feministes žiauriais išpuoliais prieš nežinomą vyrą bei M.Tayloro laimėjimų numenkinimą.

„Los Angeles Times“ skaudžiai įgėlė feministėms, viešą mokslininko atsiprašymą prilygindamas įsivaizduojamam gyvenimui Šiaurės Korėjoje.

Garsaus „Los Angeles Times“ apžvalgininko Jonah Goldbergo teigimu, feministės susivienija tuomet, kai siekiama ką nors pasmerkti, įžeisti.

Jis prisiminė prieš keletą savaičių paviešintą filmuką, kuriame mažos mergaitės, aprengtos pūstomis suknelėmis, vartoja keiksmažodžius. Priešingai nei M.Tayloras, šiuo vaizdeliu siekta pašiepti. Tačiau jame buvo užslėpta feminisčių žinutė – taigi kovotojos už lygias teises išliko ramios.

Meras kaltino veidmainius

Londono meras ir vienas populiariausių britų politikų, žodžio kišenėje neieškantis Borisas Johnsonas taip pat neištvėrė. Jis parašė straipsnį į „The Telegraph“, kuriame išsakė pastebėjęs veidmainystę.

Jo teigimu, M.Tayloro marškinėliuose nematyti nieko, kas būtų galėję sukelti tokį didelį skandalą. Priešingai negu Kim Kardashian, bandžiusi „susprogdinti internetą“ savo nuogo kūno formomis.

„Štai ir ji – Kim Kardashian, kurią keletas mano šeimos narių laiko heroje, visiems parodė savo biustą. Ji nepatyrė masinės neapykantos ir nesulaukė puolimo socialiniuose tinkluose.

Tačiau kodėl ją laikome kilnia ir tyra, o M.Taylorą puolame dėl vulgarumo ir neskoningumo? Kas mes – krūva maniakų musulmonų, manančių, kad žmogaus kūno formų rodymas yra Dievo įžeidimas?

Gyvename XXI amžiuje ir jeigu paklausime, kodėl tiek mažai žmonių stojo ginti mokslininko, atsakymas paprastas – niekas neturi tiek drąsos.

Socialinių tinklų gaujos neatspindi daugumos nuomonės. Daugelis žmonių nenori, kad nusipelnę mokslininkai patirtų ką nors panašaus į Stalino laikų teismus“, – piktinosi Londono meras B.Johnsonas.

Atsirūgs feminisčių įvaizdžiui

Tad greitai feminisčių pyktis atsigręžė prieš jas pačias. M.Taylorą išpeikusią R.Eveleth užliejo tikra neapykantos ir net grasinimų banga. Moterį mėginta įtikinti, kad šiuo atveju M.Tayloro laimėjimai daug svarbesni nei jo išvaizda (mokslininko rankas taip pat puošia ne viena didelė tatuiruotė).

„Jeigu M.Tayloro marškinėliai būtų papuošti K.Kardashian sėdmenimis, jie nebūtų sukaukę tokios audringos reakcijos.

Tačiau merginos iš komiksų padarė jo aprangą nepriimtiną“, – juokavo „National Post“ žurnalistė Robyn Urback. Feministėms skirtos pašaipos ėmė lietis per kraštus.

Satyrinis tinklapis newsthump.com pasišaipė iš abiejų skandalų – ir M.Tayloro marškinėlių, ir K.Kardashian nuotraukų.

Pastaroji žvaigždė buvo aprengta marškinėliais, ant kurių vaizduojamas būrys mokslininkų – kvailai išsišiepę arba drovūs moksliukai su dideliais akiniais, peteliškėmis. Sumontuota nuotrauka esą pasipiktino ESA, kuri pasmerkė „stereotipišką moterų požiūrį į mokslininkus“.

Autorė tvirtino: tokia neapykantos banga tik dar kartą patvirtina visus neigiamus stereotipus, gaubiančius Vakarų šalių feministes. Jos manymu, isteriškoms feministėms trūksta ne tik humoro, bet ir lyčių nelygumo problemų, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį. Tad problemų ieško pačios ir, žinoma, randa.

„Suprantama, kad M.Tayloro apranga nebuvo labai profesionalus sprendimas rengiantis interviu, bet gal palikime jį sudrausminti viršininkui.

Bet sunku suvokti, kaip marškiniai gali moteris atkalbėti siekti karjeros tiksliųjų mokslų srityje“, – rašė R.Urback.

Feminisčių neapykantą sukritikavo ir portalo „The Federalist“ redaktorė Mollie Hemingway. Jos teigimu, vos 20 proc. žmonių gali save vadinti feministėmis, o dar mažesnė jų dalis ryžtasi aštriai kritikai.

Beje, „The Wall Street Journal“ klausimų ir atsakymų laidoje, dar prieš prasiveržiant neapykantos bangai tinkle „Twitter“, M.Tayloro buvo paklausta, ar jo tatuiruotės netrukdė kopti karjeros laiptais.

„Žmonės, su kuriais dirbu, neteisia manęs pagal mano išvaizdą. Jiems svarbiausia – mano darbo rezultatai ir mano galimybės. Tai paprasta“, – laidos vedėjui atsakė M.Tayloras, nenumanydamas, kas jo laukia netolimoje ateityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.