Didingas šiukšlynas: Romos merui rodomos durys

Po darbininkų kvartalus tarp šiukšlių šmirinėjančios kiaulės. Improvizuotais maršrutais per mašinų prikimštas gatves skriejantts miesto autobusai. Reguliariai pasklindanti smarvė. Visa tai – Italijos sostinės Romos kasdienybė. Pernai su trenksmu meru išrinktas Ignazio Marino žadėjo sutvarkyti miestą, bet situacija negerėja ir jis jau raginamas trauktis, skelbia AP.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2014-11-24 13:43, atnaujinta 2018-01-20 18:18

Didžiausiu iššūkiu naujajam merui laikyta chroniška Romos bėda – didžiuliai automobilių kamščiai.

Pirmasis I.Marino sprendimas? Uždrausti eismą ir automobilių parkavimą bulvare, supantį Romos Forumą – architektūrinį ansamblį, išsidėsčiusį tarp Kapitolijaus kalvos, Palatino kalvos ir Koliziejaus.

Taip, turistai dabar gali neskubėdami vaikštinėdami aplink įspūdingus istorijos paminklus. Tačiau Romos centras prismaugtas kaip niekada anksčiau.

Eismo draudimas ne juokais įsiutino ir vietos gyventojus, ir parduotuvių savininkus – gatvės čia dabar pastoviai užkimštos automobiliais.

Tada I.Marino sugalvojo apmokestinti automobilių parkavimą – romiečiai, spjovę į nuolat streikuojančią miesto viešojo transporto sistemą, negalėjo tuo patikėti.

O dar labiau įniršo paaiškėjus, kad I.Marino, prastūmęs tokią savo idėją, pats daugybę kartų buvo nubaustas už tai, jog savo „Fiat Panda“ statė neleistinose vietose. Negana to, neskubėjo susimokėti baudų.

Paprasti romiečiai į istorinį miesto centrą gali įvažiuoti tik turėdami metinį leidimą, kainuojantį šimtus eurų. Bet I.Marino šią vasarą su savo „Fiat“ įlėkė į Romos širdį, nors jo leidimas jau nebegaliojo.

Nenuostabu, kad merą viešai smerkti ėmė ne tik Romos gyventojai, bet ir jo kolegos Demokratų partijoje – baiminamasi, kad prasti I.Marino reitingai pakenks ir partijai vadovaujančiam premjerui Matteo Renzi.

„Klounas! Klounas!“ – pamatę merą vieną dieną ėmė šaukti protestuotojai.

I.Marino sunkiai sekėsi perrėkti protestuotojus, bet jis pasistengė būti išgirstas: „Skaičiau apie savo atsistatydinimą ir galiu pasakyti, kad nusišypsojau. Negaliu patikėti, kad visiems taip parūpo mano automobilis. Sumokėjau visas baudas. Tikiuosi, kad nebereikalausite, jog atsistatydinčiau“.

Meras atsiprašė Romos gyventojų, bet žmonės, regis, nenusiteikę jam atleisti. Nuomonių apklausa rodo, kad I.Marino veiklą teigiamai vertina vos 20 proc. miestiečių.

Dar svarbiau tai, kad apklausą užsakė pati Demokatų partija. Tyrimo rezultatai turėjo būti slapti, bet partijos vadovybė nusprendė juos paviešinti ir taip sugėdinti I.Marino.

„Akivaizdu, kad I.Marino nenutuokia, kokios nuotaikos Romoje, – mano politologas Franco Pavoncello, priminęs, kad miesto gyventojai merą jau praminė Marsiečiu.

Kiti pastebi, kad dėl Romos problemų kaltas ne vien meras, kuris visgi sugebėjo atidaryti kelias naujas metro stotis ir uždaryti su mafija siejamą sąvartyną.

Mat romiečiai patys nenusikrato senų savo įpročių – pavyzdžiui, senus čiužinius ir televizorius išmesti tiesiog gatvėje prie namų, o ne atiduoti miesto tarnyboms, nors pastaroji paslauga nemokama.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.