Abchazija – jau galutinai Rusijos?

Rusija su Abchazija pasirašė strateginės partnerystės sutartį. Iš pradžių dokumentas vadinosi partnerystės ir integracijos sutartimi, bet jos esmė nesikeičia: Abchazija pamažu tampa Rusijos Federacijos dalimi.

Strateginės partnerystės sutartį Sočyje pasirašė Abchazijos lyderis R.Chadžimba ir Rusijos prezidentas V.Putinas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Strateginės partnerystės sutartį Sočyje pasirašė Abchazijos lyderis R.Chadžimba ir Rusijos prezidentas V.Putinas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos ryto“ korespondentas, Maskva)

Nov 26, 2014, 6:39 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:16 PM

Viena vertus, Rusija šiame regione faktiškai perkelia savo išorinę sieną iki Gruzijos teritorijos. Sutartis su Abchazija numato bendrą Abchazijos ir Gruzijos sienos apsaugą, taip pat ir Juodojoje jūroje.

Be to, Abchazijos mieste Gudautoje esanti Rusijos karinė bazė, kur dislokuota 1,7 tūkst. kariškių, tampa jungtinės rusų ir abchazų grupuotės galimai agresijai iš Gruzijos pusės atremti pagrindu.

Galiausiai Rusija įsipareigoja modernizuoti Abchazijos armiją. Pastaroji iš esmės bus pavaldi Rusijos karinei vadovybei.

Didins finansinę pagalbą

Žinoma, Abchazijos ekonomika ir dabar laikosi tik dėl Rusijos pastangų – 72 proc. nuo Gruzijos atplėštos respublikos biudžeto sudaro rusiškos dotacijos. Pagal naująją sutartį Rusijos pagalba didinama dvigubai – iki 5 mlrd. rublių (312 mln. litų) per metus.

Visą šį darbą koordinuos Šiaurės Kaukazo plėtros ministerija – ji užsiims praktiniais įvairiausių projektų, įskaitant švietimo ir sveikatos apsaugos sistemų, įgyvendinimo klausimais.

Be to, 2015–2017 metais Abchazijos Respublika iš Rusijos sulauks investicijų automobilių keliams tiesti ir kitiems infrastruktūros projektams – po 4 mlrd. rublių (250 mln. litų) per metus.

Pasirašydamas sutartį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat pareiškė, kad šalys svarstys galimybę tiesti tranzitinį geležinkelį tarp Maskvos, Suchumio, Tbilisio, Jerevano.

Apžvalgininkai pažymi, kad net Gruzijos reintegracijos ministras Paatas Zakareišvilis jau pareiškė, jog šis klausimas gali būti išanalizuotas ir apsvarstytas politinio elito Tbilisyje.

Gruzinai elgiasi atsargiai

Šiaip Gruzija dvejopai žvelgia į Abchazijos suartėjimą su Rusija. Viena vertus, ji negali nepritarti Europos Sąjungos nuomonei. Bendrijos nuomonę viešnagės Tbilisyje metu išsakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Rusijos ir Abchazijos sutartis pažeidžia tarptautinius teisinius principus ir Rusijos įsipareigojimus, prisiimtus po karo tarp Rusijos ir Gruzijos 2008 metais“, – teigė Lietuvos diplomatas.

Ir iš tiesų pačios Gruzijos prezidentas Georgijus Margvelašvilis Rusijos ir Abchazijos sutarties pasirašymą pavadino nelogišku ir absurdišku žingsniu.

Bet realijos verčia Gruzijos valdžią elgtis atsargiai. Tad G.Margvelašvilis dar prieš rusams ir abchazams pasirašant sutartį miglotai, bet apdairiai pareiškė, kad „Gruzija negali paskelbti karo Rusijai savo teritorijoje“.

„Paprasta tiesa yra tai, kad Abchazija yra Gruzijos teritorija.

Paprasta logika yra tai, kad kitai valstybei karo savo teritorijoje nepaskelbsi.

Įmanoma, kad buvo padaryta klaidų, bet tos klaidos negali įteisinti mūsų teritorijų okupacijos!“ – aiškino Gruzijos prezidentas.

Rusai Abchazijoje svetimi

Vis dėlto įdomu, kad į Abchaziją iš Rusijos iš esmės neplaukia investicijos – vietos gyventojai užsispyrę, nenori niekuo dalintis. Be to, įstatymai čia neveikia, teismai apskritai korumpuoti.

„Abchazijoje labai savotiškas istorinis fonas. Čia svarbi sąvoka „mano žemė“.

Net jei ta žemė nėra asmeniškai mano, ta žemė yra mano kaimo, mano šeimos, mano istorinio regiono.

Abchazai neretai laidoja mirusius giminaičius giminės kapinėse, esančiose giminių sodybų ribose. Žemė ir žmonės, kurie ją valdo, – viena visuma.

Ir kai, sakykime, pašalietis investuotojas ketina statyti viešbutį ant jūros kranto ir sutvarko visus būtinus dokumentus, jis nežino, jog ketina statyti ant žemės, kurią laiko sava žmonės, gyvenantys toje vietoje. Tegu tai ir neįteisinta dokumentais“, – pasakojo vienas vietos istorikų Sergejus Aršba.

Jo manymu, į Abchaziją atvykę rusai „nuolat susiduria su kita aplinka, kurioje susigaudyti labai nelengva“.

„Pasirašę visas sutartis, išdaliję visus kyšius, rusai verslininkai staiga suvokia, kad Abchazijoje tai nieko nereiškia. Jie čia svetimi. Ir verslo tenka atsisakyti.

Dėl to dabartinė Abchazija Rusijai turi politinę reikšmę, tačiau ekonomine prasme tėra lagaminas be rankenėlės. Nešti nepatogu, o išmesti gaila“, – svarstė S.Aršba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.