Europietiškų pasų aferoje – rusų mafijos pėdsakai

Silpna sienos kontrolė Rytų Europoje leidžia neteisėtai patekti į Europos Sąjungą (ES) ir skatina nerimą keliančią prekybą padirbtais pasais.

Pasai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2014, 9:16 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:46 AM

„Daugelis buvusių sovietinių respublikų yra ryžtingai nusiteikusios pasiūlyti pilietybę tautinių mažumų atstovams, kurie nori grįžti į savo gimtuosius namus, – britų sekmadieniniame „Daily Mail“ rašo Willis Stewartas. Tačiau tai paskatino neteisėtą prekybą, kurią paprastai kontroliuoja agentūros, turinčios ryšių su rusų mafija.

„Latvijos vyriausybė pradėjo suteikinėti pilietybę praėjusio amžiaus 5-ajame dešimtmetyje Stalino vykdytų trėmimų į Sibirą aukų palikuoniams, – teigia žurnalistas. – Lenkija, Vokietija, Rumunija ir Vengrija naudoja panašias schemas savo tėvynainių palikuoniams, atsidūrusiems buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje.“

Tačiau šis visiškai legalus kelias naujiems potencialiems ES piliečiams, kurių skaičius gali išaugti iki milijonų, sudaro sąlygas atsirasti stambiai pasų aferai, perspėja autorius.

Leidiniui pavyko išaiškinti agentūras, kurios siūlosi tarpininkauti gaunant ES pasus Rusijos ir karo išvargintos Ukrainos piliečiams, neturintiems teisės tokių dokumentų gauti. „Viena Kijevo agentūra pareiškė, kad už 7,5–15 tūkst. eurų jos juristai „sukūrė santykinai greitus metodus, kaip gauti Rumunijos, taip pat ir kai kurių kitų Europos šalių“ pilietybę ir pasus“, – teigiama straipsnyje.

„Mes paprasčiausiai randame ką nors tokia pavarde, kas gyveno šalyje iki 1940 metų“, – paaiškino agentūra savo metodiką žurnalistui, prisistačiusiam potencialiu pirkėju. Kitas galimas variantas, kurį pasiūlė agentūra, yra Vengrijos pasas. Jis kainuotų 22 tūkstančius eurų, teigia žurnalistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.