Kremliaus priešų sąraše – garsiausi rusų menininkai

Kremliaus sprendimas kurstyti neramumus Ukrainoje ir konflikto provokavimas suskaldė Rusijos kultūros bendruomenę. Vieni palaiko Vladimiro Putino poziciją, o kiti neakivaizdžiai stojo į Kijevo pusę, pasmerkdami Rusijos veiksmus. Kas yra kas? Ukrainiečių žurnalistas sudarė garsių Ukrainos pusę palaikančių Rusijos kultūros veikėjų sąrašą, skelbia uainfo.org.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2014, 9:28 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:13 AM

Prieštarauti Kremliaus veiksmams Ukrainoje drįsta ne visi rusai. Gali būti viešai išpeiktas, pasmerktas ar net apspjaudytas. Vienas garsus ukrainiečių žurnalistas, prieš metus buvęs vienas pirmųjų, kuris kvietė žmones rinktis į Maidaną Kijeve, afganistaniečių kilmės Mustafa Nayemas, sudarė garsių rusų aktorių, dainininkų ir kitų artistų sąrašą. Į jį pateko, ukrainiečio teigimu, „mūsiškiai rusai" - tie, kurie išdrįso viešai nepritarti Kremliaus politikai.

Į šį sąrašą pateko: aktorė Lija Achedžakobva, Rusijos kino legenda Olegas Basilašvilis, aktorius Armenas Džigarchanianas, kino režisierius Eldaras Riazanovas, Grupės DDT lyderis Jurijus Ševčiukas, vienas garsiausių Rusijos atlikėjų Borisas Grebenščikovas, aktoriai Sergejus Jurskis, Valentinas Gaftas, Andrejus Miagkovas,Vladimiras Gostiuchinas, Fiodoras Dobronravovas, Leonidas Bronevojus, Aleksandras Balujevas, Jurijus Stojanovas, Stanislavas Sadalskis, Maratas Bašarovas, Sergejus Makoveckis, Dmitrijus Charatjanas, Michailas Kokšenovas, Leonidas Kuravliovas, Natalija Fatejeva, Emanuilis Vitorganas, dainininkas Aleksandras Rozenbaumas, komikas Michailas Žvaneckis, Rusijos kino grandas Sergejus Garmašas, teatro „Lenkom“ meno vadovas Markas Zacharovas, populiari rusų aktorė Jelena Jakovleva, režisierė Galina Volček, ryškiausia sovietmečio kino erotikos žvaigžde pripažinta aktorė Aleksandra Jakovleva, rašytojai Danilas Graninas ir Borisas Akuninas. O taip pat atlikėjas Andrejus Makarevičius ir režisierius Andrejus Končialovskis.

Beje, pastarojo brolis, aktorius bei režisierius Nikita Michalkovas užsiminė, kad Andrejui Makarevičiui gal jau laikas išvykti iš Rusijos. Rusijos veiksmus Ukrainoje kritikuojančio populiaraus muzikanto, grupės „Mašina vremeni“ lyderio žodžius apie Ukrainos aneksiją režisierius pavadino kvailais.

„Jis (A.Makarevičius – Red.) suaugęs žmogus, tad ne man jį mokyti. Bet A.Makarevičiaus žodžiai, kad Krymas buvo aneksuotas ir kad tik jį grąžinę Ukrainai būsime civilizuoti žmonės, yra neprotingi. Man buvo juokinga tai girdėti. Jei tai tiesa, kam jam tada gyventi šioje šalyje? Kokia prasmė?“, – kalbėjo N.Michalkovas.

Tai ne pirmasis N.Michalkovo antpuolis prieš A.Makarevičių, atvirai dėstantį neigiamą nuomonę dėl dabartinės Rusijos politikos. Po rugpjūčio mėnesį A.Makarevičiaus surengtų koncertų išlaisvintuose Donbaso miestuose, kuriuose su rusų atlikėju koncertavo ir ukrainiečiai, N.Michalkovas pareiškė: „Tikiuosi, kad A.Makarevičius savo gyvenimą baigs lovoje, o ne šachtoje.“

N.Michalkovas tada nepraleido progos prisiminti esą pamokomos istorijos apie antifašistinę organizaciją „Jaunoji gvardija“, veikusią okupuotame Krasnodono mieste ir Vorošilogrado (dabar Luhansko) srityje.

N.Michalkovas yra vienas iš V.Putino politiką Ukrainoje palaikančių žymių meno veikėjų. Dar ne taip seniai 85 Rusijos kultūros veikėjai viešu laišku parėmė V.Putiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.