Popiežius nori susitikti, tačiau negali

Konfliktas Rytų Ukrainoje skaldo ne tik valstybes, bet ir krikščionių bendruomenę. Popiežius Pranciškus užsiminė, kad norėtų surengti susitikimą su Rusijos stačiatikių patriarchu Kirilu, tačiau mano, kad tai kol kas neįmanoma dėl politinių priežasčių, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis AP ir „USA Today“ informacija.

Su stačiatikių patriarchu Bartolomėjumi I susitikęs popiežius Pranciškus teigė, kad norėtų pasimatyti ir su Rusijos patriarchu Kirilu, bet tam yra kliūčių.<br>AFP nuotr.
Su stačiatikių patriarchu Bartolomėjumi I susitikęs popiežius Pranciškus teigė, kad norėtų pasimatyti ir su Rusijos patriarchu Kirilu, bet tam yra kliūčių.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-03 07:09, atnaujinta 2018-01-20 02:39

Neseniai Romos popiežius prasitarė, kad politiniai skirtumai tarp Romos ir Maskvos bažnyčių sudaro rimtų kliūčių susitikti katalikų ir stačiatikių patriarchams.

Popiežius Pranciškus sekmadienį pripažino, kad nors ir jis, ir stačiatikių patriarchas Kirilas norėtų susitikti, mažai tikėtina, jog toks susitikimas įvyks. Esą tam trukdo teologiniai skirtumai ir karas Rytų Ukrainoje.

„Aš jam sakiau, kad eisiu ten, kur jis nori, tegu tiktai pašaukia ir aš atvyksiu. Jis taip pat išreiškė tokį pat norą, – kalbėjo popiežius Pranciškus. – Tačiau vykstant karui vargšelis turi tiek daug problemų, kad susitikimui dabar ne laikas.“

Tiesa, abu patriarchai konfliktą Ukrainoje vertina skirtingai. Sekmadienį lankydamasis Stambule popiežius Pranciškus kartu su stačiatikių patriarchu Bartolomėjumi I paskelbė bendrą pareiškimą – maldą už taiką Ukrainoje. Jie ragino konflikto šalis susėsti prie derybų stalo, paisyti tarptautinės teisės ir užbaigti konfliktą.

O Rusijos stačiatikių bažnyčia visuomet palaikė prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje ir Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją.

„Rusijos stačiatikiai taip glaudžiai susiję su Kremliumi ir jo politika, kad elgiasi taip, lyg būtų Rusijos valstybei visiškai priklausanti dalis, – pasakojo popiežiaus istorikas George’as Weigelis. – Kaip gali vykti rimtas teologinis dialogas, kai Ukrainoje dirba prezidento Vladimiro Putino siųsti agentai?“

Be to, popiežius pridėjo, jog susitikti bus galima tiktai tada, kai katalikų ir stačiatikių „teologai tarpusavyje susitars“, tačiau kad tai kada nors įvyks, jis nesitiki.

„Tokios dienos mes niekada nesulauksime, aš užtikrinu. Esu nusiteikęs skeptiškai“, – sakė Pranciškus.

Stačiatikių patriarchas Kirilas kalbėjo, kad Rusijos stačiatikių bažnyčiai ir jos tikintiesiems Ukrainoje dabar iškilusi grėsmė, nes vykstant konfliktui vienijasi Ukrainos katalikų ir stačiatikių bažnyčios.

Tačiau religinius persekiojimus tirianti organizacija „Mission Eurasia“ praneša, kad būtent rusų Stačiatikių bažnyčios sekėjai kelia didžiausią nerimą, nes jie vykdo kitatikių persekiojimą Rytų Ukrainoje.

Įtampa tarp katalikų ir stačiatikių ilgai tvyrojo ir pačioje Rusijoje. Dėl to su Rusijos patriarchu nepavyko susitikti popiežiams Benediktui XVI ir Jonui Pauliui II. Vargu ar tai kada nors padarys ir popiežius Pranciškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.