Amerikietį verslininką Rusijoje kalina dėl išdaužto lango

Dvigubą Rusijos ir Amerikos pilietybę turintis verslininkas Mikhailas Zaltsmanas susidūrė su absurdiška Rusijos teisėsauga. Dėl išdaužto lango balandžio mėnesį suimtas milijonierius vis dar tūno kalėjimo kameroje, kaip įtariama, dėl noro su juo susidoroti, skelbia AP.

M.Zaltsmanas (nuotr. centre su pilku megztiniu) pateko į Rusijos teisėsaugos ir oligarchų nemalonę.<br>AP nuotr.
M.Zaltsmanas (nuotr. centre su pilku megztiniu) pateko į Rusijos teisėsaugos ir oligarchų nemalonę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:47 PM

37 metų žydų kilmės verslininkas savo turtą susikrovė su tėvais iš Rusijos išvykęs į Bostoną, JAV, dar 1996 metais. Laivybos ir žiniasklaidos įmones valdantis M.Zaltsmanas, sukaupęs apie 10 milijonų dolerių (8 milijonų eurų) vertės turtą po dešimties metų sugrįžo į Rusiją.

Čia M.Zaltsmanas įkūrė amerikietiškojo futbolo komandą „Black Storm“, į kurią viliojo buvusias NFL (amerikietiškojo futbolo lygos) žvaigždes ar į ją nepatekusius talentus. Problemos prasidėjo, kai verslininko keliai susikirto su Rusijos oligarcho Andrejaus Gorodilovo interesais.

„Faktas, kad jis buvo suimtas ir vis dar yra kalinamas dėl išdaužto lango – žiauri ir liūdna Rusijos tikrovė“, – kalbėjo advokatė Jana Jakovleva ir pabrėžė, kad verslininkui buvo pritaikytas tas pats kaltinimas chuliganizmu, kuriuo grasinta ir merginų grupei „Pussy Riot“ ar „Greenpeace“ aktyvistams.

Rusijos teisėsauga atsisako pateikti bet kokius komentarus dėl šios bylos. Manoma, kad konfliktas kilo M.Zaltsmanui nesutarus su A.Gorodilovu dėl Maskvos priemiestyje nuomojamo biuro vertės. Konflikto metu M.Zaltsmanas išdaužė langą. Tai supykdė A.Gorodilovą, kuris užsiundė pareigūnus.

Pats M.Zaltsmanas neigia vėlavęs mokėti nuomą ar bendradarbiaujantis su JAV ambasados Rusijoje pareigūnais. Tiesa, nenorėjęs savo pavardės skelbti ambasados darbuotojas teigė, kad jie akylai stebi bylos eigą ir Rusijos teisėsaugos organų darbą.

Jau septynis mėnesius kalėjimo kameroje sėdinti verslininkas skundžiasi, kad vis dar neaišku, kada pagaliau jo byla pasieks teismą, procesas yra vilkinamas. Tuo pat metu jam tenka leisti laiką Maskvos penktojoje areštinėje su dar 15 kalinių, kurių kiekvienam tenka po porą kvadratinių metrų, neužtenka vietos net normaliai atsigulti.

„Nematyti nei dangaus, nei saulės. Jau baigiu pamiršti, kaip jie atrodo“, – nežmoniškomis kalinimo sąlygomis skundėsi M.Zaltsmanas. Kartu su juo buvo suimtas ir „Black Storm“ komandos treneris Dmitrijus Popkovas, kuris dėl pablogėjusios sveikatos būklės spalio mėnesį buvo paleistas, sutikus taikyti namų areštą.

Oligarchas A.Gorodilovas – geras Romano Abramovičiaus draugas. Įtariama, kad būtent jo paliepimu M.Zaltsmanas jau daugiau nei pusmetį laikomas ankštoje areštinėje. Pats A.Gorodilovas ar jo atstovai situacijos nekomentuoja.

R.Abramovičius yra viešai pripažinęs, kad A.Gorodilovas padėjo jam sukurti „Sibneft“ naftos kompaniją, kurios tris ketvirtadalius akcijų vėliau jis sėkmingai pardavė įmonei „Gazprom“ už 13 milijardų dolerių. Be to, jam būnant Čiukčių autonominės apygardos gubernatoriumi A.Gorodilovas kurį laiką dirbo pagrindiniu padėjėju.

2013 metais M.Zaltsmanas išsinuomojo biurą iš verslininkės, kuri palaikė glaudžius ryšius su A.Gorodilovu. Pasak amerikiečio, po kurio laiko būtent A.Gorodilovas prisistatė ir pareiškė, kad jis, kaip teisėtas turto savininkas, nuo šiol rinks nuomos mokesčius.

M.Zaltsmanui atsisakius pasirašyti naują sutartį, buvo pasiųsta 30 ginkluotų vyrų, kurie išdaužė daiktus, nusiaubė biuro patalpas ir paėmė jame saugotus 20 tūkstančių dolerių. Kai jis bandė filmuoti įsibrovėlius, jie puolė ir jį.

Šių metų balandžio 13 dieną A.Gorodilovo apsaugos žmonės vėl prisistatė M.Zaltsmano biure, tačiau verslininkas pradėjo šaukti, kad jį saugo Rusijos specialiųjų pajėgų kovotojai ir jei A.Gorodilovo žmonės per 10 sekundžių nepasišalins, jie bus nušauti čia pat, vietoje. Tai suveikė.

Chuliganai pasišalino, tačiau vienas jų prieš išsprukdamas metė kėdę į milžinišką langą. Vėliau būtent M.Zaltsmanas ir buvo  apkaltintas išdaužęs langą. 10 dienų areštuoti jis ir jo kolega, amerikietiško futbolo komandos treneris buvo tardomi ir kalinami vis ilgesnį laiką. Suabejota netgi tuo, kad jis teisėtai turi dvigubą pilietybę.

Teismas stojo į A.Gorodilovo pusę ir pripažino, kad amerikietis nustojo mokėti nuomą pagal naują sutarties variantą. M.Zaltsmano teigimu, jis mokėjo nuomos mokesčius pagal pirmines pasirašytas sąlygas. Kai kuriuose teismo posėdžiuose jam ar jo atstovams net nebuvo leista susipažinti su įrodymais.

„Jis manė, kad yra teisėtas nuomininkas ir vykdo visas pareigas, nebuvo jokio teismo sprendimo, kuris galėtų pripažinti jį kaltu. Net ir su dabartiniais keliamais kaltinimais toks ilgas arešto periodas yra tiesiog už sveiko proto ribų“, – kalbėjo M.Zaltsmano advokatas Dionisas Dedovas.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.