M. Chodorkovskis: „Galiu padėti Rusijai išeiti iš šios krizės“

Buvęs „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis, palikęs Rusiją po bausmės dovanojimo ir išreiškęs norą tapti Rusijos prezidentu (kad yra „pasirengęs tapti RF prezidentu, jeigu to pareikalaus krizinė situacija“, jis pasakė dar rugsėjo mėnesį interviu Prancūzijos laikraščiui „Le Monde“ – Red.), pareiškė, kad gali padaryti šaliai kažką naudingo. Jis pasiūlė savo paslaugas krizės įveikimo srityje: jo nuomone, šiam reikalui pasitarnaus valdymo formos pakeitimas ir kyšininkų liustracija, rašo portalas „News.ru“.

M.Chodorkovskio nuomone, „šis režimas prives šalį prie krizės“, kas jau, kaip jis mano, ir įvyko.<br>AFP nuotr.
M.Chodorkovskio nuomone, „šis režimas prives šalį prie krizės“, kas jau, kaip jis mano, ir įvyko.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2014, 12:06 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:59 PM

Duodamas interviu televizijos kanalui „Dožd“ M.Chodorkovskis pareiškė: „Aš turiu labai daug informacijos. Nuo rugsėjo suspėjau sukurti tam tikrą struktūrą. Kažką naudingo mūsų šaliai pilietinės visuomenės sukūrimo srityje aš sugebėsiu padaryti“.

M.Chodorkovskio nuomone, „šis režimas prives šalį prie krizės“, kas jau, kaip jis mano, ir įvyko.

„Iš šios krizės reikės išeiti. Padėti šaliai išeiti iš šios krizės aš galiu – tai yra tai, ką aš moku daryti. Ką aš galėsiu padaryti – tai pakeisti šalyje valdymo formą. Tai absoliučiai būtinas dalykas, kadangi tokiai didžiulei šaliai, kaip Rusija, autoritarinis valdymo modelis, pereinantis netgi į totalitarinį, netinka, mes tam pernelyg stambus objektas“, - pabrėžė jis. „Mums būtina labiau atidalyti prezidento valdžios galias, paskirstant tarp teismo, tarp nepriklausomo parlamento, - pažymi M.Chodorkovskis. – Federalinę valdžią reikia labiau perstumti link savivaldos institucijų“.

Be to, jo nuomone, daugiau darbo teks atlikti liustracijos srityje, „kadangi 10-15 procentų „tų žmonių“ korupcijos yra paveikti taip, kad su jais jau nebeįmanoma nieko padaryti“. Jie jau pridarė tiek nusikaltimų, kad jų paprasčiausiai negalima palikti ankstesniuose postuose. Tai 50-70 tūkstančių žmonių, tai didelis darbas. Štai su šiuo darbų kompleksu aš galiu susidoroti – aš galiu tai padaryti per dvejus trejus metus“, - užtikrino M.Chodorkovskis.

Jis taip pat pažymėjo, jog negali kalbėti apie Krymo sugrąžinimą Ukrainai. „Kitas dalykas, kada ši auditorija nori, jog aš pasakyčiau „atiduosiu Krymą“ arba „rytoj išspręsiu visas ekonomines problemas“, arba „be problemų susitvarkysime su tuo, kas vyksta Šiaurės Kaukaze“ – šito pasakyti aš negaliu“, - pabrėžė M.Chodorkovskis, pastebėjęs, kad Krymo problemai spręsti „prireiks daugelio metų ir dešimtmečių“.

Jis taip pat patikino, kad po to, kai padarytų Rusiją laisvą nuo problemų, prezidentu tapti jis nesirengia. „Būti renkamam po to į prezidento postą jau rinkimuose, vykstančiuose pagal naujas, sąžiningas taisykles, aš nenoriu ir nesibalotiruosiu, nes tai kitoks darbas kito tipo žmogui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.