Rusų oligarchai Londone sutinkami išskėstomis rankomis

Britų laikysena dėl įvykių Ukrainoje, nepaisant visų diplomatinių pasmerkimų, tebėra santūri. Tokį elgesį nesunku suprasti: Londone ne tik nuo seniau gyvena, bet ir pastaruoju metu į jį plūsta nauji rusų oligarchai.

R.Abramovičius
R.Abramovičius
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

Dec 6, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:59 PM

Pastaraisiais metais Londonas tapo itin mėgstama turtingų rusų vieta. Į jokią kitą šalį jie neįpumpavo tiek daug pinigų kaip į Jungtinę Karalystę, o rusų susižavėjimas jos sostine galėtų būti svarbus svertas, kuriuo pasinaudojusi britų vyriausybė galėtų daryti spaudimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

Bet premjeras Davidas Cameronas elgiasi santūriai. Jo kritikai sako, kad iš bailumo. Neseniai į viešumą pateko įspėjamasis vyriausybės dokumentas užkirsti kelią rusų investuotojams į finansų sritį.

Bet daugelis Londone baiminasi, kad oligarchai gali pradingti ir savo pinigus laikyti kitur.

Jungtinės Karalystės sostinėje gyvena daugiau nei 150 tūkstančių rusų emigrantų, tad neatsitiktinai įtakingasis „Guardian“ Londoną pavadino Maskva prie Temzės, o apie tamsius oligarchų verslus pasakoja knyga „Londongradas“. Kaip ten gyvena rusų turtuoliai?

Smulkios ir stambios žuvys

Londone daug kuo galima užsiimti, jei gyvenimą matuoji milijonais. Jevgenijus Čičvarkinas prekiauja vynu.

Jo parduotuvė įsikūrė gatvėje, kur juvelyrai, meno galerijų, dizainerių parduotuvių savininkai pirmiausia laukia nuobodžiaujančių turtuolių žmonų.

Pastaruoju metu J.Čičvarkino mobilusis telefonas skamba be perstojo: draugai ir žurnalistai klausinėja apie Ukrainą.

Nuo to laiko, kai prieš penketą metų J.Čičvarkinas iš Maskvos persikėlė gyventi į didmiestį prie Temzės, dabartinius įvykius Rusijoje komentuoja negailėdamas karčių žodžių.

Londone ekonominis bėglys nuolat dalyvauja protestuose prieš prezidentą V.Putiną, nors žino, kad toks aktyvumas ne visada gerai baigiasi.

Šiemet 39-ąjį gimtadienį švęsiančio J.Čičvarkino turtą „Sunday Times“ įvertino 180 milijonų eurų.

Kitais vertinimais, ši suma 30 mln. eurų mažesnė. Palyginti su kitais Londone gyvenančiais rusų turčiais, jis – smulki žuvis.

Bet kokiu atveju „smulkesnis“ už Aleksandrą Mamutą: 54-erių investuotojo turtas siekia 1,8 milijardo eurų. Bet jis yra „mažesnis“ už „Chelsea“ klubo savininką 47-erių Romaną Abramovičių – 11,2 milijardo eurų ar 56-erių Leną Blavatniką, kuris savo turtą – 13,3 milijardo eurų – susikrovė iš naftos, aliuminio ir interneto.

Vilioja tvarka ir tradicijos

Turtinguosius Londonas sutinka išskėstomis rankomis: milijoną svarų į šalies ekonomiką investavę asmenys gauna trejų metų investicinę vizą, kuri leidžia gauti Jungtinės Karalystės pilietybę.

Šiuo pasiūlymu iki šiol pasinaudojo 433 rusai ir šiame vizų sąraše jie figūruoja pirmosiose gretose, aplenkdami kinus.

Milijardieriams patinka ši šalis, nes jų vaikai gali lankyti geras mokyklas, iš Londono greitai galima pasiekti tiek Rytus, tiek ir Vakarus.

Priešingai nei Rusijoje, šioje šalyje veikiančių bankų ir teisėsaugos sistemos beveik nepalietė korupcija. Turtingus emigrantus vilioja ir senosios britų imperijos tradicijos.

Per pastaruosius dešimt metų rusų oligarchai tapo svarbiais Jungtinės Karalystės ekonomikos žaidėjais, nuo kurių priklausoma nedidelė armija finansinių patarėjų, advokatų, notarų, privačių bankininkų ir asistentų.

Daugelis jų užsiima labdara. Pavyzdžiui, L.Blavatnikas parėmė jo vardu pavadintą vieną Oksfordo universiteto mokyklų – „School of Governance“.

Kiti rusų piniguočiai nusiperka britų įmones, taip užsitikrindami visuomeninę įtaką. Prie pastarųjų priklauso A.Mamutas, įsigijęs knygynus.

Londono biržoje dalyvauja 29 rusų bendrovės. Jų rinkos vertė siekia 260 milijardų svarų sterlingų (1,1 trilijono litų).

Iš tėvynės teko bėgti

Beje, rusų turtuoliai nepamiršta pabambėti – kad ir kur būtų, kad ir kokia prabanga suptų, jie vis dar mėgaujasi nostalgiškais prisiminimais. Net ir vynu prekiaujantis J.Čičvarkinas sako, kad Maskvoje jautėsi geriau ir niekuomet nesvajojo persikelti į Londoną.

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje jis su partneriu Rusijoje įkūrė mobiliuosius telefonus pardavinėjančią bendrovę „Euroset“, kuri turėjo 5 tūkst. filialų ir 30 tūkst. darbuotojų. J.Čičvarkinas multimilijonierių lygoje išsilaikė ne ilgiau nei dešimt metų ir jo svajonė greitai žlugo.

2005-aisiais priekabūs rusų valdininkų žvilgsniai nukrypo į „Euroset“. Pareigūnai pradėjo tyrimą prieš įmonės vadovus, pasipylė kaltinimai apgavyste. Į šį reikalą įsikišo net V.Putinas.

„Gal esu pernelyg pavojingas“, – sako J.Čičvarkinas, 2008-aisiais pasitraukęs į Londoną ir pardavęs savo bendrovę „Euroset“. Bet jo išvykimas iš Rusijos buvo tikrų tikriausias pabėgimas.

Žarstydamas milijonus, jis su žmona ir dviem vaikais galėtų mėgautis ramiu maloniu gyvenimu. J.Čičvarkinas turi namą Sario grafystėje – valanda kelio automobiliu į pietvakarius nuo Londono – ir su užsidegimu žaidžią polą.

Svarbu turėti smegenų

Rusų turtuolis, kaip ir kiti oligarchai, galėtų įsigyti vilą Pietų Prancūzijoje, bet ši mintis jo nevilioja. Jis mieliau prekiauja vynu, nes jam paprasčiausiai patinka užsiimti tokiu verslu.

Pasak jo, Londone kiekvienas gali užsidirbti pinigų, jei tik turi smegenų. Tokios progos J.Čičvarkinas nepraleido.

Tiksliniai „Hedonism Wines“ klientai – itin turtingi asmenys, nes, pavyzdžiui, 1811-ųjų gamybos „Chateau d’Yquem“ kainuoja 120 tūkstančių eurų.

J.Čičvarkinas neslepia, kad specialių žinių apie savo parduodamą produktą neturi. Į klausimą, kokiai vyno rūšiai teikia pirmenybę, atsako: raudonajam, bet mieliau geria degtinę.

Kartais jis rengia koncertų vakarus ir poezijos skaitymus. Tokie žmonės kaip J.Čičvarkinas rūpinasi, kad rusų elito gyvenimas Londone būtų jaukus, kad jiems netektų atsisakyti įprastų malonių pramogų.

Atvyksta kitokie rusai

Londono bankų kvartale dirbantys rusai susibūrė į „Russians in the City“, kurią įkūrė dvi draugės. Dabar sąjunga turi jau 2 tūkstančius narių ir solidų interneto tinklalapį.

Viena „Russians in the City“ steigėjų advokatė Ksenija Bobkova, be kita ko, organizuojanti ir kokteilių vakarėlius, pažįsta daugelį Londone gyvenančių tėvynainių.

Ji pabrėžia, kad jau penkeri šešeri metai, kai į Jungtinę Karalystę atvyksta naujas emigrantų tipas.

Jie – jaunesni, veiklesni, labiau vakarietiški, puikiai kalba angliškai, dauguma dirba bankuose ir advokatų kontorose.

Pasak K.Bobkovos, Londone rusų, kurių turtas perkopė per 100 milijonų svarų sterlingų (4,38 mln. litų), skaičius siekia 200.

Tarp jų yra V.Putino draugų ir šalininkų.

Štai Rusijos vicepremjeras Igoris Šuvalovas Londone turi būstą. Beveik visi rusų oligarchai arba patys čia gyvena, arba jų giminės ar vaikai įsikūrę Jungtinėje Karalystėje.

Teigiama, kad Rusijos geležinkelių vadovo Vladimiro Jakunino sūnus gyvena šiaurės vakarinėje Londono dalyje, 4,5 milijono svarų (19,7 mln. litų) vertės name. Ir nesvarbu, kad pats V.Jakuninas pateko į sąrašą asmenų, kuriems taikomos sankcijos. Sūnaus neaplankys, bet jis grįš pats, juk pinigus moka nemenkus.

Apsigyvena slapčia

Vietiniai prabangaus nekilnojamojo turto prekeiviai jau seniai orientuojasi į tokius naujus klientus iš Rusijos. Pamėgtuose Čelsio ar Vestminsterio rajonuose rusai už namą ar butą vidutiniškai pakloja 6,3 milijono svarų (27,6 mln. litų).

Prieš penkerius metus 32-ejų Romanas Grigorjevas įkūrė nedidelę nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovę. Jau dveji metai jo verslas plečiasi.

Jo klientai – rusai, pasirengę už namą pakloti penkis milijonus svarų ir daugiau.

Neseniai R.Grigorjevas sulaukė kliento iš Maskvos. Į Londoną privačiu reaktyviniu lėktuvu atskridęs 1981-aisiais gimęs asmuo ieškojo būsto ir už savaitės nuomą buvo pasirengęs pakloti 20 tūkst. svarų.

K.Grigorjevas ir jo partneriai rūpinasi dešimtimis klientų, kurie gali skambinti bet kuriuo paros metu.

Vienas pagrindinių jo darbo principų – diskretiškumas.

„Juk nė vienas klientas nenori pamatyti savo pavardės žiniasklaidoje“, – sako K.Grigorjevas. Už supratingumą jam dosniai atsilyginama – štai dabar jis rūpinasi 30 mln. svarų (131 mln. litų) sandoriu, nuo kurio jam nubyrės 1–2 proc. komisinių.

Žinoma, ne visi nori likti nepastebėti. Jauni naujieji piniguočiai puikuojasi savo turtais.

Dar nepamirštas atvejis, kai du rusų milijonieriai buvo surengę trijų valandų šampano ir kokteilių gėrimo varžybas, kurios baigėsi 130 tūkstančių svarų (570 tūkst. litų) sąskaita.

O stambios žuvys stengiasi likti nematomos.

Jų būstai gerai apsaugoti nuo smalsių žvilgsnių: vos prisiartinus prie geležinių vartų pasigirsta pavojaus signalas.

Iš Rusijos išsivežė milijardus

Vietos verslui turtingi klientai iš Rusijos – tikras lobis. Kad Londoną pamėgo turtingi imigrantai iš Rusijos, jokia naujiena, bet džiugina kaskart, kai atvyksta naujas turtingas rusas.

Kuo daugiau jų pastaruoju metu bėga iš Rusijos dėl sankcijų ir neprognozuojamo V.Putino charakterio, tuo geriau kai kuriems britams.

Vienas jų – Clive’as Zietmanas, vadovaujantis Londono advokatų kontoros „Stewarts Law“ Teisinių ginčų skyriui. Dauguma jo klientų yra iš buvusios Sovietų Sąjungos, o valanda jo konsultacijų kainuoja 520 svarų (2300 litų).

Jei rusų verslininkas jaučiasi apgautas savo partnerio ar turi problemų su savo banku, kreipiasi į C.Zietmaną – jį rusai vertina, nes jis turi atkaklaus, nepalenkiamo kovotojo reputaciją. Beje, netrūksta darbo ir C.Zietmano kolegoms – skyrybų procesų advokatams.

Daugelis Londone tikisi, kad Rusijoje tvyrantis nesaugumas privilios į miestą dar daugiau pinigų. Teigiama, kad vien per pirmuosius šių metų mėnesius iš Rusijos iškeliavo 70 milijardų JAV dolerių (196 mlrd. litų).

Britus jau ima erzinti

Vis dėlto, nepaisant svarų lietaus, pastebimas ir susierzinimas. Santykiai tarp rusų ir britų tapo sudėtingesni. Pastarieji piktinasi, kad jų svečiai švaisto pinigus į kairę ir į dešinę, o rusai nesupranta, kodėl britai tokie nerangūs. Be to, daugelis londoniečių įsitikinę, kad būtent rusai kalti dėl tokių didelių nekilnojamojo turto kainų.

Be to, ne visi oligarchai savo noru įsikūrė Londone. Vieni bėgo nuo V.Putino ir jo sąjungininkų, kiti baiminosi teisminio persekiojimo ar verslo partnerių grasinimų nužudyti ir kartu atsivežė įtarimų šleifą bei būrius kresnų, mandagumu nepasižyminčių vyrukų.

Vis dėlto Jungtinė Karalystė stengiasi oligarchų neįbauginti, net jei užsienio reikalų ministras reikalauja vėl įvesti naujas sankcijas Rusijai. Pakalbės ir nusiramins – juk žino, iš kur teka pinigai į tikrai neguminį šalies biudžetą. 

Rusų turtai Londone

Vieni garsiausių Rusijos turtuolių, gyvenančių Londone:

Ališeras Usmanovas. 60-metis valdo 16,1 mlrd. eurų vertės turtą.

Lenas Blavatnikas. 56 metų oligarcho turtas vertinamas 13,3 mlrd. eurų. Gyvena ir Niujorke.

Romanas Abramovičius. 47 metų Rusijos oligarchų veidu vadinamo turtuolio turtas vertinamas 11,2 mlrd. eurų.

Aleksandras Mamutas. 54 metų Londongrado gyventojas su 1,8 mlrd. eurų kišenėje.

Jevgenijus Čičvarkinas. 38 metų oligarchas gali tenkintis tik kukliais 150 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.