Ar paviešinti CŽV dokumentai turėtų sugėdinti Vakarus?

Jungtinių Tautų konvencija prieš kankinimą draudžia „bet kokį aktą, kuriuo žmogui tyčia sukeliamas fizinis ar moralinis skausmas arba kančia“. Tačiau JAV, šioje konvencijoje padėjusi savo parašą, prisipažino dėl grubių pažeidimų. 500 puslapių paviešintų Centrinės žvalgybos tarybos (CŽV) dokumentų kalbama apie siaubingus pareigūnų išradingumu praturtintus kankinimus ir tardymus, kuriuos savo kailiu patyrė sučiupti teroristai, skelbia „Daily Mail“.

Tardomieji buvo „prakalbinami“ naudojant „waterboarding“ metodą, kuriuo žmogus priverčiamas išgyventi skendimą.<br>Reuters nuotr.
Tardomieji buvo „prakalbinami“ naudojant „waterboarding“ metodą, kuriuo žmogus priverčiamas išgyventi skendimą.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2014, 8:24 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:41 AM

CŽV bylas vakar paviešino JAV Senato žvalgybos komitetas. Juose pranešama, kad vienas iš kankinamų kalinių mirė nuo pakilusios kūno temperatūros, kai nuogas buvo grandinėmis pririštas prie grindų. Kitas po žiauraus tardymo liko visam laikui pririštas prie gyvybės palaikymo aparatų. Trečias tardomasis buvo 22 valandas laikomas už riešų pririštas prie metalinio skersinio.

Visi šie kankinimai oficialiai vadinami „patobulintomis tardymo technikomis“. Tačiau dokumentuose atskleista tiesa sutrypė galingiausios pasaulio demokratijos įvaizdį ir privertė suabejoti, ar valdžios moralė čia pralenkia teroristų nusistatymus, kurie JAV vadinami barbariškais.

Įtariamieji teroristai kentė žiaurų elgesį nuo to momento, kai atsidūrė nelaisvėje. Kai kuriems buvo neleidžiama užmigti daugiau nei savaitę, kiti su sulaužytomis kojomis buvo priversti stovėti daugelį valandų, kęsdami iš proto varantį skausmą. Treti buvo mušami ir bloškiami į sienas, uždaromi mažose dėžėse, izoliuojami ilgam laikui, jiems buvo grasinama mirtimi. Žiaurumų pripildytos bylos paniekino daugelį JAV vertybių, kurios galingai valstybei suteikė moralinį pranašumą prieš teroristus.

Tardomieji buvo „prakalbinami“ naudojant „waterboarding“ metodą, kuriuo žmogus priverčiamas išgyventi skendimą. Tokia „procedūra“ jiems sukėlė konvulsijas, vėmimą ir ilgalaikę psichologinę žalą. Kaip kankinimo instrumentus JAV agentai taip pat naudojo hidratacijos vamzdelius, kuriais vanduo buvo leidžiamas į tardomųjų tiesiąją žarną.

Visos vertybės, išdėstytos JT konvencijoje prieš kankinimą, buvo grubiai pažeistos. Nors yra įrodymų, kad tardymai gali išgelbėti nekaltų žmonių gyvybes, tyčinis kankinimas yra nepateisinamas poelgis, kaip ir nenuteistų žmonių kalinimas neribotam laikui, kuris vyko Gvantanamo kalėjime.

Visa tai tapo JAV atsidūrusių teroristų realybe, o paviešinti dokumentai gali papiktinti kerštingus teroristus ir dar padidinti išpuolių pavojų.

Tačiau drąsus JAV Senato žvalgybos komiteto sprendimas viešinti dokumentus be jokio gailesčio yra sveikintinas. Šalis patenkino žmonių norą žinoti tiesą, o tai iškelia JAV virš jos priešų.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.