Regi požymius, kad Rusija jau atsisakė imperijos projekto

Ukrainietis politologas Tarasas Berezovecas mano, kad Rusija atsisakė nuo imperijos projekto. Pasak jo, Rusijos kursas pasikeitė dėl Vakarų sankcijų poveikio ir po to, kai Kremliaus „vanagai“ pralaimėjo „taikos balandžiams“, rašo newsru.ua:

V.Volodinas ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Volodinas ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2014, 11:04 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:28 PM

„Maskvos retoriką paveikė sankcijos, kirtusios Vladimiro Putino artimiausios aplinkos žmonėms. V.Putinas nėra savarankiškas. Egzistuoja vadinamasis politinis biuras, o politinėje V.Putino aplinkoje sukasi broliai Michailas bei Jurijus Kovalčiukai ir Nikolajus Patruševas (Rusijos Federacijos Saugumo tarybos sekretorius, buvęs Federalinės saugumo tarnybos direktorius), kurie patarinėja Rusijos prezidentui, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje.

V.Putino administracijos vadovybės nariai, kurie užsiėmė ryšiais su vadinamosioms Donecko ir Luhansko liaudies respublikomis, buvo nušalinti. Prezidento padėjėjas Vladislavas Surkovas vidinių intrigų kovoje nugalėjo Viačeslavą Volodiną, pirmąjį prezidento administracijos vadovo pavaduotoją.

V.Volodinas buvo pagrindinis „vanagas“, o V.Surkovas atvirkščiai – pasisakė už taikų konflikto sureguliavimą. Tačiau tai nereiškia, kad Kremlius paliks Ukrainą ramybėje. Priešingai. Jis tik atsisako karinės intervencijos, tačiau tuo pat metu ketina kitomis priemonėmis siekti Ukrainos ekonominės ir politinės destabilizacijos. Bus mėginama pasinaudoti vadinamąja „penktąja kolona“ naujajame Ukrainos parlamente.

„Gruodžio 8-ąją nutiko labai svarbus įvykis – Rusija nusprendė nutraukti susisiekimą geležinkeliais su Ukraina, Azerbaidžanu ir Kazachstanu. Tai reiškia, kad Rusija atsisako imperijos projekto, nes geležinkelis – vienas iš nedaugelio dalykų, siejančių šias teritorijas tarpusavy.

Esu įsitikinęs, kad kariniai veiksmai artimiausiu metu neatsinaujins. Žiemą kariauti labai sunku. Todėl iki pavasario turėsime situaciją, kurios negalėsime pavadinti nei karu, nei taika“, – pabrėžė T.Berezovecas.

Anksčiau skelbta, kad kai kurių NATO šalių specialiosios tarnybos taip pat padarė išvadą, kad Rusijos prezidentas V.Putinas pakeitė savo politiką Donbaso atžvilgiu ir nebesiekia atskirti šios teritorijos nuo Ukrainos.

Antradienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas netikėtai pareiškė apie pietryčių Ukrainos separatistų norą atkurti „bendrą erdvę“ su Ukraina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.