10 įrodymų, kad V. Putinas ir indas N. Modi – geriausi draugai

Indijos premjeras Narendra Modi ketvirtadienį susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Indijos vadovas patikino, kad nors šalis jau turi ir daugiau bendradarbiavimo pasiūlymų, ji liks ištikima savo pagrindinei gynybos partnerei – Rusijai. O kad šis pareiškimas neliktų tik tuščiais žodžiai, partneriai pasirašė dar ir „draugystės“ sutartį.

Indijapažadėjo likti ištikima savo pagrindinei gynybos partnerei – Rusijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Indijapažadėjo likti ištikima savo pagrindinei gynybos partnerei – Rusijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2014, 3:33 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 12:14 AM

„Mes labai vertiname šią draugystę, pasitikėjimą ir tarpusavio supratimą su partneriais iš Indijos“, - vėliau kalbėjo V.Putinas.

Ir iš tiesų – faktai atskleidžia, kad šių dviejų politikų draugystė iš tiesų labai stipri, rašoma Delio nacionalinės televizijos puslapyje.

1. Rusija su Indija yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį branduolinės energetikos srityje. Sutartyje Rusija pasižadėjusi Indijoje pastatyti bent 10 branduolinių reaktorių, o prezidentas Putinas dabar jau kalba, kad šis skaičius gali išaugti ir iki 20.

2. Abu lyderiai iki šiol yra pasirašę jau 20 susitarimų, tarp kurių – leidimas Rusijai Indijoje gaminti pažangius sraigtasparnius. Be to V.Putinas siūlo Indijoje įsteigti fabrikus, kuriuose būtų gaminamos atsarginės dalys Rusijos karinei įrangai.

3. „V.Putinas yra didžiulės tautos lyderis su kuriuo mes puoselėjame išskirtinę draugystę. Šių santykių svarba ir jų ypatingas vaidmuo Indijos užsienio politikoje tik augs“, - yra sakęs premjeras N.Modi.

4. Ketvirtadienį buvo pirmasis Rusijos ir Indijos lyderių susitikimas tuo metu, kai tarp V.Putino ir Vakarų tvyro didžiulė įtampa, o Rusijos ekonomika stringa dėl kritusių naftos kainų.

5. Abu lyderiai ne kartą kalbėjosi didžiulių susitikimų užkulisiuose: per BRICS šalių grupės susitikimą liepą ir G-20 susitikimą Australijoje praėjusį mėnesį.

6. Rusija ir Indija vysto intensyvią dvišalę prekybą. Jos mastai 9 kartus didesni nei su kita Rusijos partnere – Kinija.

7. Rusijos prezidentas ieško naujų rinkų parduoti savo šalies gamtinius išteklius, nes JAV ir Europos Sąjungos sankcijos žlugdo šalies ekonomiką.

8. Į susitikimą Indijoje ketvirtadienį kartu su V.Putino delegacija atvyko ir Krymo lyderis Sergejus Aksionovas. Jis taip pat siekė susirasti investuotojų Rusijos aneksuotam pusiasaliui.

9. Nuo tada, kai tapo premjeru, N.Modi mėgino sustiprinti ryšius ir su JAV prezidentu B.Obama, tačiau nesutiko prisijungti prie Vakarų taikomų sankcijų Rusijai.

10. Kai prezidentas V.Putinas vakar atvyko į Delį, premjeras N.Modi savo „Twitter“ paskyroje parašė: „Laikai pasikeitė, bet mūsų draugystė ne. Dabar mes norime šiuos santykius perkelti į kitą lygį, o šis vizitas yra žingsnis ta kryptimi“.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.