Rusijai belieka melstis, kad B. Obama nesugriežtintų sankcijų

Baltieji rūmai pranešė, kad JAV prezidentas Barackas Obama vis dar nėra tvirtai apsisprendęs dėl įstatymų leidėjų siūlomų naujų sankcijų Rusijai, nors manoma, kad valstybės lyderis turėtų pasirašyti šį įstatymo projektą, skelbia „The Moscow Times“.

Rusijos likimas priklauso nuo B.Obamos ryžto bausti sankcijomis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos likimas priklauso nuo B.Obamos ryžto bausti sankcijomis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-16 13:17, atnaujinta 2018-01-19 01:51

„Šia tema jau kelias dienas diskutuojama Baltuosiuose rūmuose“, – patikino JAV prezidento administracijos atstovas spaudai Joshas Earnestas. Administracijos pareigūnai aiškino, kad jiems didelį susirūpinimą kelia Rusijos veiksmai Ukrainoje, tačiau sankcijos neturi pakenkti amerikiečių verslininkams ar tarptautinei ekonomikai.

B.Obama jau anksčiau pabrėžė, kad jis yra prieš tolesnį sankcijų griežtinimą Rusijai, jei kartu su JAV į šį planą neįsitrauks ir Europos Sąjunga. Baltieji rūmai neišreiškė nuomonės skubotos paramos ir karinės pagalbos Ukrainai klausimu. B.Obama siūlė laukti stabilesnės situacijos šalyje.

Kongresas šeštadienį patvirtino „Pagalbos Ukrainos laisvei aktą“, kuriuo siekiama dar labiau sugriežtinti ribojimus Rusijos karinės technikos gamintojams, naftos gavybos ir perdirbimo įmonėms bei užtikrinti karinę pagalbą naujajai valdžiai Kijeve.

Šių priemonių pagrindiniai šalininkai – respublikonas Bobas Corkeris ir demokratas Robertas Menendezas – tikisi, kad B.Obama pasirašys įstatymą ir JAV galės dar aktyviau spausti agresiją demonstruojančią V.Putino Rusiją.

„Tai būtų neblogas bendradarbiavimo pavyzdys. Mes tikrai nemažai nuveikėme, kad suderintume projektą su administracija“, – pasakojo B.Corkeris. Šį projektą parėmė ir Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris, pabrėždamas, kad tai visų amerikiečių įsipareigojimas laisvės gynybos labui.

Naujų sankcijų grėsmė dar labiau įbaugino investuotojus, kurie pamažu atsitraukia nuo didžiausią rublio kritimą per 16 metų patyrusios Rusijos. Kremliui siuntant dėl skausmingų Vakarų sankcijų, viliamasi, kad B.Obama sustabdys rusus vis labiau į kampą speičiantį sankcionavimo procesą.

Įstatymo projektas įgalioja B.Obamą pritaikyti sankcijas tokioms kompanijoms kaip „Rosoboronexport“ bei kitoms ginklais bei karine technika prekiaujančioms kompanijoms, kurios įtariamos padedančios kurstyti neramumus Ukrainoje, Gruzijoje ir Sirijoje.

Įstatymas taip pat leistų per artimiausius trejus metus Ukrainai suteikti 350 milijonų dolerių (280 milijonų eurų) karinę pagalbą bei derėtis dėl energetinės paramos, Rusijai grasinant atkirsti nuo dujų tiekimo. Vienintele Rusijos viltimi gali likti B.Obamos nenoras sutikti su respublikonų įtaka ir savotiškas atsitraukimas nuo atsakomybės.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.