Švedijos feministės tvirtina žinančios, kaip stabdyti V. Putiną

Naujoji Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallström pažadėjo, kad jos vadovavimo metu Švedija taps pirmąja valstybe pasaulyje, kuri vykdys „feministinę užsienio politiką“, rašo „The Washington Post“.

Naujoji Švedijos užsienio reikalų ministrė M.Wallström pažadėjo, kad jos vadovavimo metu Švedija taps pirmąja valstybe pasaulyje, kuri vykdys „feministinę užsienio politiką“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Naujoji Švedijos užsienio reikalų ministrė M.Wallström pažadėjo, kad jos vadovavimo metu Švedija taps pirmąja valstybe pasaulyje, kuri vykdys „feministinę užsienio politiką“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 16, 2014, 6:28 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:44 AM

Tai naujoji užsienio reikalų ministrė pareiškė Švedijai vis labiau nerimaujant dėl prie jos teritorijos įvairias provokacijas rengiančios Rusijos veiksmų. Bombonešių virš Stokholmo ir povandeninio laivo savo teritoriniuose vandenyse sulaukusi Švedija ieško tinkamo tokių iššūkių atsako.

M.Wallström remiasi Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos 1325-ąja rezoliucija, kurioje skelbiamas siekis atkreipti dėmesį į karo nusikaltimus prieš moteris ir didesnį moterų įtraukimą į saugumo politiką. Argumentuojama, jog didesnis moterų įtraukimas padėtų išvengti karinių konfliktų, leistų lengviau derėtis.

Tiesa, tokie pareiškimai sunkiai dera su ta senosios mokyklos užsienio politika, kurią vykdo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir kurios ilgisi ne tik rusai, bet ir kitos prie autoritarinių vadovų įpratusios pasaulio tautos.

Naujoji Švedijos užsienio reikalų ministrė debatų parlamente metu skelbė, kad toks jos požiūris yra suformuotas amerikiečių politikos mokslų specialisto Josepho Nye „protingosios galios“ koncepcijos.

„Instrumentai, formuojant užsienio politiką, gali būti labai įvairūs, priklausomi nuo situacijos. Galima imtis griežtų priemonių, tačiau galima rinktis ir švelnesnius metodus“, – dėstė M.Wallström ir pridūrė: – „Pusė Švedijos gyventojų, turiu omenyje moteris, buvo išstumti iš politinių sprendimų lauko. Dabar viskas bus kitaip.“

Paklausta, kaip tokia politika sustabdys V.Putino agresiją ir kokie konkretūs sprendimai bus priimami, naujoji Švedijos kairiųjų vyriausybės užsienio reikalų ministrė kalbėjo apie didesnį moterų įtraukimą į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO), tačiau jokių aiškesnių minčių nepateikė.

Švedijos dešinieji atvirai nerimauja, jog tokia „protingosios galios“ politika gali būti tik dar naudingesnė vis labiau agresyvesnei Rusijai, rodančiai savo galią regione.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.