Čekijos žydai nenori šalyje matyti V. Putino

Čekijos žydų bendruomenė sukilo prieš šalies valdžią, nusprendusią pakviesti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną į Prahoje sausį vyksiantį holokausto minėjimo renginį. Priežastis – agresija Ukrainoje, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Prague Post“ ir „Jerusalem Post“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 23, 2014, 6:45 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 12:59 PM

Šios šalies prezidentas Petro Porošenka jau sutiko atvykti į Čekijos sostinėje vyksiantį 70-ųjų Osvencimo koncentracijos stovyklos išvadavimo metinių minėjimą. Saujelę leisgyvių kalinių išgelbėjo sovietinė Raudonoji armija.

Bet Čekijos prezidento Milošo Zemano sprendimą pakviesti ir Rusijos lyderį V.Putiną šalyje daug kas aršiai kritikuoja.

„Tikiuosi, kad jis neatvyks, bet tai tik mano asmeninė viltis.

Be to, manau, kad renginys turėtų būti surengtas Osvencime, o ne Prahoje“, – iš pradžių pasvarstė vyriausiasis Čekijos rabinas Karolis Sidonas.

Kiek vėliau ir visa Čekijos žydų bendruomenių federacija specialiame pranešime paskelbė, kad „V.Putino režimas negerbia tarptautinių sutarčių, yra agresyvus ir naudojasi jėga, kad užimtų kaimyninės valstybės teritoriją“.

Omenyje, be abejo, turima šių metų kovą įvykdyta Krymo aneksija ir kurstomas separatizmas Rytų Ukrainoje.

Dviejų dienų renginys sausio mėnesį, kaip manoma, bus vienas svarbiausių pasaulio įvykių 2015 metais. Į Prahą atvyks dešimčių šalių lyderiai ir buvę koncentracijos stovyklų kaliniai.

Renginį organizuoja Europos žydų kongresas, o finansuoja jo vadovas milijardierius Viačeslavas Mošė Kantoras, patenkantis tarp 40 turtingiausių Rusijos žmonių.

V.M.Kantoras Rusijoje dažnai vadinamas V.Putino draugu. Per pirmąją Rusijos prezidento kadenciją verslininkas dažnai jį lydėdavo išvykose į užsienį. Jis siejamas su „Jukos“ afera.

Dabar jau paleistam buvusiam šios bendrovės savininkui Michailui Chodorkovskiui artimi žmonės tvirtina, kad būtent V.M.Kantoras rūpinosi „Jukos“ sužlugdymu.

O Simono Wiesenthalio centrui vadovaujantis Efraimas Zuroffas pareiškė prieštaraująs vienašališkiems Rusijos veiksmams Ukrainoje, tačiau pridūrė: „Ironiška, bet Rusija yra vienintelė Rytų Europos šalis, aktyviai kovojanti su holokausto iškraipymo faktais.“

E.Zuroffas priminė, kad Rusija nepritarė 2008 metų Prahos deklaracijai, sulyginusiai nacių ir sovietų režimus bei jų vykdytų nusikaltimų mastą. Dokumentą tąkart pasirašė ir jį pasveikino daugelis Vakarų vyriausybių.

Čekijoje spėliojama, jog V.M.Kantoras renginiui specialiai pasirinko Prahą – esą jei V.Putinas atvyks į Čekiją, Rusijos žiniasklaida galės skelbti, kad ši šalis nebėra izoliuota Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.