Kalėdos - susitaikymo šventė? Sugebėjo susikibti dėl dešrelių

Kalėdos – linksmybių, o kartu ir susitaikymo šventė. Kas galėtų pamanyti, kad tokiu metu kas nors sugalvotų rietis dėl, regis, tokios banalios priežasties kaip vokiškos dešrelės. Pasirodo, įmanoma.

Garsiajame kalėdiniame Niurnbergo turgelyje žmonės mėgsta sukirsti dešrelių, tačiau nemokamai jas dalijantys konkurentai iš Saksonijos nedžiugina.
Garsiajame kalėdiniame Niurnbergo turgelyje žmonės mėgsta sukirsti dešrelių, tačiau nemokamai jas dalijantys konkurentai iš Saksonijos nedžiugina.
Daugiau nuotraukų (1)

Jolita Venckutė („Lietuvos rytas“)

Dec 26, 2014, 12:31 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 6:13 AM

Dėl dešros kartais gali kilti nemažas karas. Na, jeigu ne karas, tai mūšis. Arba bent jau kelias savaites trunkantis apsišaudymas žodžiais – tarp bavariškojo Niurnbergo ir Saksonijos.

„Tai saksoniška“ (vok. „So geht Sachsisch“) – taip vadinasi Saksonijos žemės reklamos kampanija, kainavusi net 6,4 mln. eurų.

Viskas turbūt būtų gerai, bet bavarams kilo įvairių minčių, kai kaimynai iš Saksonijos esą nusitaikė į garsųjį Niurnbergo kalėdinį turgelį, kur pardavinėjamos garsiosios vietos dešrelės. Niekšingi saksai esą sugalvojo gudrauti ir savo dešreles dalyti už dyką. Skandalas!

Reklamuoja savo regioną

Vokiečiai mėgsta pasišaipyti iš saksų tarmės. Saksonija nenusileidžia ir šiemet iš to darosi reklamą. Ir tikina: Saksonija – tai gyvenimo būdas. Gyventi saksoniškai – elgtis pragmatiškai, daug nekalbant imtis darbų ir įgyvendinti vis naujas idėjas. Na, taip žemaitiškai.

Reklamuodami „Vietą, kur įsikūrusios Kalėdos“ (angl. „The Home of Christmas“) Londone, JAV ir Japonijoje Saksonijos ryšių su visuomene specialistai nori parodyti, kad geriausias laikas aplankyti šią žemę – prieš Kalėdas.

O ir namie saksai nesnaudžia: prieš dvi savaites jie dalijo Kalėdų kalendorius Chemnice, panašios akcijos bus rengiamos Baucene, Gerlice ir Hamburge.

„Norime žaviai pareklamuoti Saksoniją, taip pat ir netoli esančiame Niurnberge“, – gūžtelėjo pečiais Saksonijos žemės kanceliarijos Dresdene atstovas Christianas Hoose.

Ir nekaltai paaiškino, ką planuoja pragmatiškieji saksai – tokią kuklią kalėdinę kampaniją. Jau prasidėjus adventui „toks nedidukas sunkvežimiukas“ turėjo pradėti važinėti po Niurnbergo senamiestį ir siūlyti miestiečiams paragauti ant grotelių keptų dešrelių. Nemokamai. Taip pat ir garsiųjų Niurnbergo dešrelių. Bavarai kaipmat įžvelgė klastą.

Bavarai užuodė konkurentus

Štai dėl jų garsaus Niurnbergo kalėdinio turgaus prekybininkai ir ėmė lipti ant barikadų.

„Iš esmės neturime nieko prieš, kad saksai keptų Niurnbergo dešreles, bet kodėl jos naudojamos reklamai mūsų garsiajame Kalėdų turgelyje? O ir apskritai nemokamai dalyti prekes turguje draudžiama“, – „turgaus konstituciją“ pacitavo Helmutas Nordhardtas, Niurnbergo miesto atstovas, atsakingas už turgavietes.

Kampanijos priešininkai vieną po kito vardija paragrafus, kurie turės sustabdyti nekviestus svečius. Jeigu sunkvežimiuko vairuotojas sugalvos sustoti turgaus aikštėje, jam teks išsirūpinti specialų leidimą. Arba mėtyti dešreles važiuojant.

Tik siūlė savo garstyčių?

Beje, dešrelės iš tikrųjų gali būti niekuo dėtos. Saksai dabar jau aiškina, kad visa tai – nesusipratimas. Niekas esą nesiruošė vaišinti turgaus lankytojų dešrelėmis: tegul jie verčiau už tokius skanumynus moka sunkiai uždirbtus pinigus.

„Mūsų reklamos kampanijoje kalbama ne apie dešreles – jos tikrai nėra mūsų kompetencija. Tiuringija ir Niurnbergas gamina daug geresnes. Mes tik reklamuojame Bauceno garstyčias iš to paties pavadinimo miesto“, – patikslino Saksonijos ekonomikos ministerijos atstovas.

Tiesa, dešrelės dalijamos nemokamai – bet tik kaip priedas prie garstyčių. Jų pakelis prikabintas prie kiekvienos dešrelės.

„Mes dalyti dešrelių Niurnbergo centriniame turguje niekada neplanavome“, – galiausiai numojo ranka kampaniją sukūrusios vietinės reklamos agentūros „Ketchum Pleon“ atstovė spaudai ir taip vėl sutaikė Niurnbergą su Saksonija.

Kas paskleidė gandus apie nemokamas dešreles, jau nebepasakys niekas. Bet argi tai ne puiki reklama? Ir Saksonijai, ir bavariškajam Niurnbergui.

Garsioji dešrelė

Vokietija garsėja dešrelėmis. „Bratwurst“ – vienas labiausiai pasaulyje žinomų vokiškų žodžių. Ši dešrelė valgoma viena pati, su troškintais kopūstais, bulvių koše arba įdėta į bandelę su vokiškomis garstyčiomis. Yra per 40 rūšių.

Pirmą sykį tokia dešrelė paminėta dar 1313 metais Niurnberge, o iš šio miesto kildinamos dešrelės yra pačios garsiausios (o vietiniai pasakytų, kad ir skaniausios).

Plonas, mažas – iki 9 cm ilgio ir 25 gramų svorio – mairūnais gardinamas kiaulienos dešreles saugo vietos įstatymai. Tradiciškai jos kepamos ant laužo ir patiekiamos ne viena, o iš karto bent kelios. „Trys bandelėje“ („Drei im Weckla“) valgomos su garstyčiomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?