Šiemet skandalų virtinę kėlė technologijos

Ne vienas apžvalgininkas 2014-uosius vadina skandalų metais. Galbūt netgi metais, kai skandalus kūrė technologijos. Vis dėlto pasitaikė ir tradicinių pavydo, korupcijos ir paprasto žioplumo pavyzdžių.

Į neištikimybės skandalą su aktore J.Gayet įklimpęs Prancūzijos vadovas F.Hollande’as šiemet sulaukė ir išduotos draugės V.Trierweiler (dešinėje) keršto – viską apie jį išklojančios knygos.<br>Montažas
Į neištikimybės skandalą su aktore J.Gayet įklimpęs Prancūzijos vadovas F.Hollande’as šiemet sulaukė ir išduotos draugės V.Trierweiler (dešinėje) keršto – viską apie jį išklojančios knygos.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas

2014-12-31 13:17, atnaujinta 2018-01-17 19:28

Technologijos greitina gyvenimą. Pasitelkus išmaniuosius prietaisus daug ką atliekame lengviau, greičiau ir patogiau.

Pamiršote kokį nors faktą? Lendate į „Google“. Norite prisiminti, ką veikėte pastarąjį mėnesį? Peržiūrite savo paskyrą viename socialinių tinklų.

Technologijos lemia, kad jūsų veikla dabar kone negali nepalikti pėdsakų pasauliniame voratinklyje. O politikams ir pramogų verslo garsenybėms viešumas – pragyvenimo šaltinis.

Tačiau yra ir kita reiškinio pusė – internetas atsimena ne tik gerus jūsų darbus ar šaunius nuotykius, bet ir poelgius, kuriuos norėtųsi nuslėpti ar kuo greičiau pamiršti. Socialiniai tinklai pasirūpina, kad nešvarus darbelis ar kompromituojantis pareiškimas į istoriją įeitų visam laikui.

Tokių paslydimų 2014-aisiais buvo daugybė. Internete atsidūrė krūva apsinuoginusių garsenybių nuotraukų, o politikai skaičiavo vaizdo klipus, kuriuose užfiksuoti jų nusišnekėjimai. Pastaruoju atžvilgiu pasižymėjo naujoji britų radikalų žvaigždė Nigelas Farage’as.

R.Sikorskio žodžių karuselė

Tiesa, Lenkijos Seimo pirmininkui, buvusiam šalies užsienio ministrui Radoslawui Sikorskiui interneto tam, kad sužibėtų, neprireikė. Jis tiesiog darbavosi liežuviu, o ieškodamas, kaip prikibti prie opozicijos, prisidirbo ir pats.

Viskas prasidėjo R.Sikorskiui jau palikus Lenkijos diplomatijos vadovo postą – jis interviu JAV naujienų tinklalapiui „Politico“ papasakojo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar 2008 metais siūlė tuomečiam Lenkijos premjerui Donaldui Tuskui pasidalyti Ukrainą.

„Jis (V.Putinas. – Red.) pareiškė, kad Ukraina yra dirbtinė valstybė, kad Lvovas yra lenkiškas miestas ir kodėl mums viso to neišsiaiškinti kartu?“ – nurodė dabar jau buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras.

O tada prasidėjo linksmybės. Kilus šurmuliui R.Sikorskis atrėmė, kad jo interviu „kai kurie žodžiai buvo per daug interpretuoti“, vėliau, jog jam „sušlubavo atmintis“. Galiausiai pats D.Tuskas, prieš išvykdamas į Briuselį pirmininkauti Europos Vadovų Tarybai, tėškė, kad R.Sikorskis nusišnekėjo.

Kaltinimų sulaukė ir pats

Nemalonumai R.Sikorskiui tuo nesibaigė.

Valdančioji Piliečių platformos partija (PPP) lapkritį tiesiog mėgavosi, kai žiniasklaida atskleidė, jog trys opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovai į vienos Europos Tarybos (ET) komisijos posėdį Ispanijoje vyko ne automobiliais, o lėktuvu.

Ir kas gi čia tokio – atstumas didelis. Bet problema ta, kad minėti politikai kelionei automobiliais iš Seimo buhalterijos buvo paėmę keliolika tūkstančių zlotų, o pasirinko skrydį pigių skrydžių bendrovės lėktuvu.

Kiek vėliau paaiškėjo, kad minėta trijulė Madride net nedalyvavo ET komisijos posėdžiuose. Jie su žmonomis girtuokliavo ir netgi rodė iškeltą vidurinį pirštą Ispanijos sostinės gyventojams.

PPP ėmė kone maudytis šlovės spinduliuose – girdi, mūsų gretose į korupcijos aferas įsipainiojusių politikų nėra.

Savo ruožtu TTP pažėrė kaltinimų, kad partijos atstovų demaskavimą PPP ir suplanavo.

Tad R.Sikorskis nurodė atlikti skubų Seimo buhalterijos dokumentų patikrinimą. Tai buvo strateginė klaida.

Revizija parodė, kad imdami pinigus komandiruotėms sukčiauja ir valdančiųjų partijų atstovai. O tarp jų – ir pats Seimo pirmininkas R.Sikorskis.

Pasirodo, per pastaruosius 5 metus jis iš Seimo kasos paėmė iš viso 77,5 tūkst. zlotų (64 tūkst. litų) degalams, nors jį ištisą parą vežiojo Vyriausybės apsaugos biuro (VAB) automobilis.

R.Sikorskis teisinosi, jog būdamas ministras neišsižadėjo ir Seimo nario pareigų, tad nuosavu automobiliu laisvalaikiu važinėjo į savo rinkimų apygardą.

Vis dėlto kadangi už kiekvieną nuvažiuotą kilometrą seimūnams sumokama 0,84 zloto išmoka degalams, išeitų, kad R.Sikorskis per tą laiką nuosavu automobiliu dukart apvažiavo visą planetą.

Tad tokiu pasiaiškinimu Lenkijoje niekas nepatikėjo. Galbūt išskyrus PPP vadovybę, kuri puolė ginti R.Sikorskio.

Prezidentą liūdino žmona

Daug palaikymo žodžių sulaukė ir kitas Lietuvoje gerai žinomas politikas – visos Estijos mylimas iškalbingasis prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

Jis pats niekuo nenusidėjo – gal tik tuo, kad buvo pernelyg užsiėmęs ir neatkreipė dėmesio į tai, ką veikia žmona Evelin.

O pastaroji rugpjūtį prie daugybės žmonių akių buvo užfiksuota besibučiuojanti su nepažįstamu jaunu vyru – su juo ji šoko ir bendravo visą naktį.

Tuo metu, kai pirmoji Estijos ponia linksminosi su nepažįstamuoju, pats T.H.Ilvesas buvo Estijoje. Prezidentas įvykio – asmeninio, vadinasi, privataus gyvenimo reikalų – nekomentavo.

Tiesa, T.H.Ilvesas, kuris itin aktyvus socialiniuose tinkluose, pasikeitė savo paskyros „Facebook“ viršelio nuotrauką, kurioje buvo vaizduojama pirmoji šalies pora, susikabinusi rankomis.

O E.Ilves „Facebook“ parašė trumpą žinutę: „Mano gyvenime dabar labai sunkus metas.

Atsiprašau visų, kuriuos įskaudinau.“ Estijoje politikai labai saugo asmeninį gyvenimą, tad pranešimai apie galimą E.Ilves neištikimybę sudomino panašių naujienų pasiilgusią visuomenę.

„Tai nebuvo tik skandalų vaikymasis. Informacija svarbi, nes dabar, išgirdę prezidentą ar pirmąją ponią kalbant apie šeimos vertybes, suprasime, kad tų pareiškimų kontekstas visai ne toks“, – lrytas.lt teigė dienraščio „Postimees“ žurnalistė Marian Manni.

Keršijo neištikimam partneriui

Prancūzai turbūt pavydėtų santūrumo estams, bet Paryžius be neištikimybės skandalų tiesiog negali gyventi. Ypač aukščiausi valdžios sluoksniai.

Visa šalis sujudo, kai žurnalas „Closer“ sausį paskelbė apie ir taip nepopuliaraus prezidento François Hollande’o romaną su aktore Julie Gayet. Nuotraukose matyti, kaip jie atskirai atvyksta į slaptus pasimatymus bute Paryžiuje.

Iš spaudos apie šalies lyderio neištikimybę sužinojo ir Valerie Trierweiler – ji netgi savaitei pateko į ligoninę.

Netrukus F.Hollande’as oficialiu 18 žodžių pranešimu paskelbė, kad santykiai su V.Trierweiler nutrūko.

Pastaroji irgi nedaugžodžiavo ir tepasakė, kad jaučiasi „labiau nusivylusi nei įskaudinta“.

Bet be keršto Prancūzija – ne Prancūzija. Rugsėjį šalies knygynuose pasirodė V.Trierweiler memuarai, kuriuose ji papasakoja būtent apie audringą santykių su prezidentu F.Hollande’u pabaigą.

Knygoje buvusi žurnalistė, puikiai jaučianti plunksną, detaliai aprašo barnį prezidento miegamajame, kai ji suprato, kad buvo apgaudinėjama.

„Informacija apie J.Gayet – pagrindinėse dienraščių antraštėse. Aš palūžtu. Nenoriu to girdėti, puolu į vonią, čiumpu nedidelį plastikinį maišelį su migdomaisiais vaistais, – rašė V.Trierweiler. – François seka iš paskos.

Grįžtu į kambarį, jis bando pačiupti maišelį.

Tabletės pabyra ant lovos ir grindų. Nuryju, ką galiu. Noriu miegoti. Jaučiu, kad virš manęs tuoj kils audra, kuriai pasipriešinti neturiu jėgų. Noriu pabėgti. Prarandu sąmonę.“

Socialinių tinklų galia

Kaimyninėje Latvijoje skandalas kilo dėl šalies užsienio reikalų ministro Edgaro Rinkevičiaus, kuris žengė drąsų žingsnį paskelbdamas, kad yra homoseksualus.

Žinoma, isteriją sukėlė ne pats faktas – žmogaus teisių gynėjai, Europos šalių ministrai ir parlamentarai E.Rinkevičių tik pasveikino. Apžvalgininkams įstrigo tulžinga homofobiškosios Latvijos, kuri nuo sausio pirmininkaus ES, visuomenės dalies reakcija.

„Mūsų šalis turi sukurti teisinę bazę visokių formų partnerystei įteisinti, ir aš kausiuosi už tai. Žinau, kad tuoj kils didžiulė isterija, bet didžiuojuosi esąs gėjus“, – „Twitter“ rašė 41 metų E.Rinkevičius.

Žinoma, šalyje populiarumo po prisipažinimo nepraradęs ministras tikriausiai nesitikėjo, kad jį netiesiogiai užsipuls vienos valdančiųjų partijų narė. O būtent taip ir atsitiko – partijos „Vienybė“ narė Inga Priedė pareiškė, kad Vokietijos naciai elgėsi teisingai šaudydami homoseksualius asmenis.

„Ačiū Dievui! Vokiečiai juos laiku iššaudė. Tai buvo gerai šalies demografijai“, – „Twitter“ paskelbė I.Priedė.

Latvė iš pradžių neigė, kad „Twitter“ skelbė tokius pranešimus, tada juos ištrynė, bet, įrodžiusi, jog neįvertina socialinių tinklų galios, galiausiai vis dėlto atsiprašė ir atsistatydino iš partijos vadovybės.

Tai dar sykį parodė, kaip sunku būna kai kuriems, regis, socialinių tinklų galią pajutusiems, bet jų veikimo principus ir poveikį ne iki galo suprantantiems politikams.

Juk panašiai „Facebook“ platybėse gruodį buvo pasimetusi Lietuvos Seimo narė konservatorė Rasa Juknevičienė, savo paskyrą papuošusi Vašingtono oro uoste besimeldžiančio musulmono nuotrauka ir po ja prirašiusi: „Viskas gerai turbūt, bet mintys kyla įvairios.“ Kilus pasipiktinimui R.Juknevičienė ėmė išsisukinėti aiškindama, kad nespėjo užbaigti minties, vėliau ištrynė nuotrauką ir pagaliau pripažino padariusi klaidą.

Šimtai pikantiškų nuotraukų

Neprašyto dėmesio centre 2014aisiais atsidūrė ne tik politikai, bet ir ryškiausios kino ir muzikos pasaulio garsenybės. Šiaip jau viešumo visai nesibaidančios žvaigždės pakraupo, kai rugsėjį iki šiol nenustatyti programišiai nusprendė pažeisti kone absoliučiai visų Holivudo gražuolių privatumą – įsilaužti į jų išmaniuosius telefonus ir į virtualiąją erdvę paleisti šimtus pikantiškų nuotraukų.

Greitai internetą užtvindė tokių apsinuoginusių žvaigždžių kaip „Oskaro“ laureatės Jennifer Lawrence ar supermodelio Kate Upton nuotraukos.

J.Lawrence drąsiai pripažino, kad vaizdai tikri, nesuklastoti. Ji pabrėžė, kad nuotraukos buvo skirtos tik jos vaikinui, ir pareiškė, jog nepadarė nieko bloga.

Žinoma, tik dalis internautų ironizuodami klausia, ar Holivude dar liko garsenybių, kurios nesifotografuoja nuogos, ar tai šiais laikais tiesiog privaloma.

Ir išties dažnai privatumo pažeidimais ir susiaurėjusia asmenine erdve skundžiasi tie, kurie kiekviena pasitaikiusia proga su visu pasauliu dalijasi savo pačių privataus gyvenimo detalėmis. O nudegimų daugėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.