Versija: dėl išpuolių Prancūzijoje karikatūros niekuo dėtos?

Pastarosiomis dienomis netyla audringos diskusijos dėl išpuolių Prancūzijoje, kai keli teroristai iššaudė satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“ žurnalistus, nušovė kelis pareigūnus, o galiausiai po dviejų įkaitų dramos buvo nukauti. Esą viskas dėl musulmonus įžeidusių karikatūrų. Bet galbūt toks mąstymas yra klaidingas, o tikrosios priežastys – kur kas sudėtingesnės ir klastingesnės?

Vienoje versijų teigiama, kad teroristų tikslas buvo ne tiek atkeršyti karikatūrininkams dėl jų piešinių, o sukiršinti Vakarų visuomenes su musulmonais.<br>AFP nuotr.
Vienoje versijų teigiama, kad teroristų tikslas buvo ne tiek atkeršyti karikatūrininkams dėl jų piešinių, o sukiršinti Vakarų visuomenes su musulmonais.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2015, 3:38 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 11:34 AM

Tokia versiją iškėlė britų dienraštyje „The Daily Telegraph“ iškėlė Michaelas Deaconas, kuris rašo kalbas britų parlamentarams. Jo teigimu, mintis, kad „Charlie Hebdo“ karikatūros įsiutino islamistų teroristus ir privertė juos griebtis smurto gali būti pamėtėta pačių teroristų.

„Štai jums teorija: teroristų tos karikatūros visiškai neįžeidė. Netgi tos, kuriose šaipytasi iš pranašo Mahometo. Jiems nerūpi satyra. Jiems tikriausiai nerūpi ir pats pranašas Mahometas. Vietoje to, jie tik apsimeta įsižeidę dėl karikatūrų, norėdami suteikti sau pretekstą žudyti“, - rašė M.Deaconas.

Jo teigimu teroristai siekė, kad išpuolių žiaurumo apakinti Vakarų šalių gyventojai iš pykčio atsigręžtų į visus musulmonus, imtų juos kaltinti, persekioti, deginti jų knygas, pulti mečetes, imtų užgaulioti ir grasinti gatvėse ir reikalautų, kad musulmonai nešdintųsi iš Vakarų visuomenių.

Toks sukiršinimas esą įbaugintų Vakarų šalyse gyvenančius musulmonus, juos izoliuotų ir supriešintų. O tuomet dalis palaikytų teroristus ar net patys jais taptų. Tad teroristai esą siekė pagausinti savo gretas, prieš tai ne musulmonus išprovokavę imtis veiksmų.

„Pykdami ir jausdamiesi nekaltais mes manome, kad viskas dėl tų karikatūrų. Galvojame, kad teroristai laimės, jei nespausdinsime karikatūrų, tarsi tie teroristų lyderiai, išvydę perspausdintas satyrines karikatūras bus šokiruoti - „Katastrofa! Mūsų planas atsigręžė prieš mus!  Nė neįsivaizdavome, kad rašalas išties stipresnis už „kalašnikovus“! Satyra ir vėl mus nugalėjo!“.

Nemanau, kad būtent taip ir įvyks. Bet manau, kad teroristai laimės, jei pulsime paskui jauką ir imsime nekęsti musulmonų. Satyra čia niekuo dėta, viskas kur kas sudėtingiau“, - įsitikinęs M.Deaconas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.