JAV taupo europiečių sąskaita

Pentagonas atskleidė planus pertvarkyti savo ginkluotąsias pajėgas Europoje. Iš kai kurių bazių Jungtinėje Karalystėje ir Portugalijoje bus atitraukta tūkstančiai JAV karių ir civilių darbuotojų.

Naikintuvus F-15 (nuotr.) Leikenhito bazėje Jungtinėje Karalystėje pakeis naujieji JAV kariniai lėktuvai F-35.<br>AP nuotr.
Naikintuvus F-15 (nuotr.) Leikenhito bazėje Jungtinėje Karalystėje pakeis naujieji JAV kariniai lėktuvai F-35.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 13, 2015, 5:57 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:56 AM

Tokios gynybos biudžetą pastaraisiais metais vis karpančio Vašingtono pastangos turėtų padėti sutaupyti apie 0,5 mlrd. dolerių per metus.

Tiesa, planuodamos mažinti karių skaičių Jungtinėje Karalystėje JAV taip pat nutarė, kad Karališkųjų oro pajėgų (RAF) bazė Leikenhite bus pirmoji bazė Europoje, kur bus nuolat dislokuojami naujieji amerikiečių naikintuvai F-35.

Ši restruktūrizacija vyks kelerius metus, o pirmieji F-35 į Leikenhitą atskris 2020 metais. Jie pakeis naikintuvus F-15.

Planuojami pokyčiai daugiausia susiję su armijos ir oro pajėgų personalu bei objektais, o JAV ginkluotųjų pajėgų narių skaičius Jungtinėje Karalystėje bus sumažintas maždaug 2 tūkst.

Apie 3,2 tūkst. amerikiečių paliks RAF bazę Mildenhole, o Leikenhito bazėje, kur bus dislokuotos dvi F-35 eskadrilės, JAV personalas padidintas apie 1,2 tūkst. narių.

Pentagonas pastaraisiais metais sistemingai mažino JAV pajėgas Europoje.

Šis procesas atspindi bendrą armijos ir Jūrų pėstininkų korpuso narių mažinimą.

Taip pat didėjančius strateginius interesus Ramiojo vandenyno regione ir pastangas perkelti papildomų pajėgų į Rytų Europą ir kitus regionus, veikiamus padidėjusios įtampos su Rusija.

Daugiausia bus uždaromos mažesnės bazės, likusios nuo Šaltojo karo laikų.

„Turime siekti didesnio efektyvumo būdami Europoje ir užtikrinti, kad ištekliai bus nukreipiami ten, kur jie gali turėti didžiausią poveikį“, – sakė NATO pajėgų Europoje vyriausiasis vadas, JAV oro pajėgų generolas Philipas Breedlove’as.

Kiti Pentagono atstovai suskubo tikinti, kad permainos nepaveiks JAV karinių operacijų arba Amerikos gebėjimo suteikti pagalbą savo partneriams Europoje.

Europoje iš viso dislokuota apie 67 tūkstančiai JAV ginkluotųjų pajėgų narių. Vykdant pajėgų rotaciją šis skaičius esą išliks maždaug toks pat.

Bazės bus pertvarkytos ir Vokietijoje, bet Amerika toje šalyje planuoja laikyti keliais šimtais karių daugiau, kai dalis jų ten bus perkelta iš Jungtinės Karalystės.

Savo ruožtu dislokavimo sąlygos Rytų Europos šalyse, kuriose neseniai pradėta JAV pajėgų rotacija, bus gerinamos.

Per pastaruosius metus JAV siuntė į Senąjį žemyną įvairių specializacijų dalinius, įskaitant specialiųjų operacijų pajėgas. Jos dalyvavo pratybose ir mokymuose Rytų Europos šalyse, tarp jų Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje.

Šiomis pastangomis siekiama padrąsinti NATO partneres tame regione, susirūpinusias dėl didėjančio Rusijos agresijos pavojaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.