Karo šešėlyje – slaptas Ukrainos oligarchų vaidmuo

Seniai ne paslaptis, kad dėl karo veiksmų Ukrainoje žūsta žmonės, liejasi ašaros bei pyktis, verda diplomatinė ir propagandinė kova. Tačiau šių įvykių kontekste lieka beveik nepastebėtas oligarchų vaidmuo.

Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas („Lietuvos rytas“)

Jan 28, 2015, 7:55 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 9:13 PM

Praėjusią savaitę vienas separatistų lyderių, pravarde Givis, sumuštus ir pažemintus ukrainiečių karo belaisvius įsodino į mėlynos spalvos automobilį ir jis nurūko nežinoma kryptimi.

Givis nurodė belaisvius, tarp kurių buvo ir Donecko oro uostą gynusių ukrainiečių vadas papulkininkis Olehas Mikacas, nuvežti į Donecko rajoną, kur per apšaudymą iš minosvaidžių žuvo būrys civilių gyventojų.

Vis dėlto kelios keistos detalės, regis, darsyk patvirtino spėjimus, kad ne tokie separatistų dalinių lyderiai kaip Givis vadovauja karui su Ukraina. Givis mėgsta rodytis viešumoje, pūstis dėl savo karo žygių, tačiau net kai kurie separatistai jį laiko eiliniu banditu.

Įžvelgė įtartinų sąsajų

Antai į apšaudymo vietą papulkininkis O.Mikacas atvežtas ne senu išklerusiu mėlynu automobiliu, o apynauju žalsvai rusvos spalvos „Toyota Land Cruiser Prado“. Akylesni tinklaraštininkai atkreipė dėmesį į automobilio numerį ir įžvelgė sąsajų su vienu garsiausių Ukrainos oligarchų.

Po nedidelės minios patyčių apkumščiuotas O.Mikacas buvo skubiai įvilktas į „Toyota“. Šis automobilis išskirtinis tuo, kad registruotas Rusijoje. Numeris T310TC 96 RUS gali reikšti du dalykus: kad automobilis registruotas Sverdlovsko srityje arba kad priklauso Rusijos vidaus reikalų ministerijai.

Bet ėmus toliau domėtis, kas šio automobilio savininkas, paaiškėjo ir dar įdomesnių dalykų. Ukrainiečių ir net rusų tinklaraštininkai atsekė, kad visureigis su mėlynu švyturėliu esą priklauso Eduardui Koridorovui. Jis – buvęs žurnalistas ir viešųjų ryšių specialistas iš Rusijos. Bet dar įdomesnė sąsaja ukrainiečiams pasirodė tai, kad nuo 2013-ųjų E.Koridorovas dirbo ryšių su visuomene atstovu bendrovėje CKM. Ji priklauso vienam garsiausių Ukrainos oligarchų Rinatui Achmetovui.

Tiesa, pats E.Koridorovas skubiai paneigė, kad Donecke užfiksuotas automobilis priklauso jam, mat jo vardu esą registruotas kitas automobilis – „Nissan Juke“, kuris šiuo metu yra Kijeve. Tiesa, numeriai vis tiek identiški, o pats E.Koridorovas pripažino, kad iki 2014-ųjų gegužės buvo Donecke ir prasidėjus karo veiksmams turėjo bėgti palikęs automobilį netoli oro uosto.

Oligarchų įtaka išliko

Vis dėlto šioje istorijoje neaiškumų liko nemažai. Mat O.Mikaco apklausa priminė gerai suvaidintą viešųjų ryšių akciją su nežinia iš kur įvykio vietoje išdygusiais piktais žmonėmis. Negana to, šalia ukrainiečių karininko stovėjo ir jį kalbėti vertė į E.Koridorovą itin panašus asmuo.

Be to, tarp spektaklio vietą atitvėrusių separatistų buvo ir gerai kamerų vengiančių ginkluotų vyrų, kurie saugojo aukšto rango belaisvį. Jie buvo su Rusijos vėliavos antsiuvais ant Rusijos specialiųjų pajėgų uniformos. Manoma, kad tai ne eiliniai separatistai, o jų formalaus lyderio Aleksandro Zacharčenkos sargybiniai.

„O kas saugo A.Zacharčenką? Ne paslaptis, kad rusai. O kieno žmogus yra A.Zacharčenka? Kalbama, kad R.Achmetovo“, – teigė Rytų Europos studijų centro analitikas Marius Laurinavičius. Jis pabrėžė, kad Rytų Ukrainoje susipynę ne tik šalių, pavienių grupuočių, bet ir jas valdančių oligarchų interesai.

Iki karo Donbase R.Achmetovas bandė išlaviruoti tardamasis su abiem pusėmis – tiek su separatistų lyderiais, tiek su Ukraina, kurioje turėjo milžinišką įtaką.

Dar iki separatistų lyderio iš Rusijos Igorio Girkino pasirodymo Kryme R.Achmetovas gyrėsi galįs taikiai išspręsti krizę.

„Donbase R.Achmetovo įtaka buvo didelė, niekas nevyko be jo žinios, tai jo tėvonija. Bet jis pralošė norėdamas išlaikyti tą įtaką“, – sakė M.Laurinavičius. Tačiau, pasak eksperto, net ir dabar pralaimintis kovą kitam savo konkurentui, įtakingiausiam Ukrainos oligarchui Ihoriui Kolomoiskiui R.Achmetovas stengiasi išlaikyti įtaką. O tai galima padaryti ir per tokius veikėjus kaip A.Zacharčenka.

Kremliaus vanagų versliukas

Vis dėlto, pasak M.Laurinavičiaus, būtų klaidinga teigti, jog karas Rytų Ukrainoje iš esmės yra tik galingiausių Ukrainos oligarchų stumdymosi aikštelė. Taip, I.Kolomoiskis finansuoja karą aprūpindamas Ukrainos kariuomenę, jo dėka įtaką įgavo savanorių batalionai, tačiau konfliktas jam nėra tiesiogiai naudingas.

Juo labiau R.Achmetovui – oligarchai šiame kare investuoja daug, bet rizikuoja dar daugiau prarasti, mat yra du svarbūs veiksniai: ne visos separatistų gaujos paklūsta vadovybės ar juo labiau oligarchų kontrolei. O kitas veiksnys, kuris oligarchams sumaišė visas kortas, – tiesioginis Rusijos karinis įsikišimas.

Rusija iki šiol tiekia ginkluotę separatistams ir, kaip teigiama, siunčia karininkus bei eilinius karius kautis su ukrainiečiais.

Ir šis tebesitęsiantis karas, anot M.Laurinavičiaus, yra gal net ne geniali Vladimiro Putino idėja, o galingų pačios Rusijos oligarchų grupuočių plano dalis.

„Tai yra Rusijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas (kuris neseniai žaidė krepšinį su Vygaudu Ušacku. – Red.), technologijų korporacijos „Rostec“ generalinis direktorius Sergejus Čemezovas ir vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas. Jiems šis karas – tiesiog ciniškas verslas, kaip ir per abu karus Čečėnijoje – tiesiog paprasčiausias verslas“, – sakė M.Laurinavičius.

Ir išties rusiškos ginkluotės – nuo šaudmenų, artilerijos, šarvuočių ir tankų iki moderniausių, dar neišbandytų priešlėktuvinių sistemų – tiekimas separatistams, regis, nenutrūksta. Bet, nepaisant skambių kalbų apie didelio masto puolimą, separatistai kol kas nesiveržia gilyn į Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.