Daugiavaikė motina kaltinama Rusijos išdavyste

Suimta Viazmos miesto Rusijos Smolensko srityje gyventoja Svetlana Davydova buvo apkaltinta valstybės išdavyste Ukrainos naudai. Esą ji įskundė kariškius, galimai išvykusius padėti separatistams.

Septynis vaikus auginanti S.Davydova esą paskundė karius ir išdavė valstybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Septynis vaikus auginanti S.Davydova esą paskundė karius ir išdavė valstybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, „Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje

Feb 3, 2015, 7:09 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 7:31 AM

Pagal Federalinės saugumo tarnybos (FST) atliekamo tyrimo versiją „išdavystės faktas“ įvyko pernai balandį.

Bet tik šiais metais visai neseniai į Svetlanos namus įpuolė juodais maskuojamaisiais drabužiais vilkintys vyrai, o su jais kartu buvęs civiliškai apsirengęs asmuo pateikė FST tardytojo pulkininko Michailo Svinolupo pažymėjimą.

Po atliktos kratos namuose septynių vaikų motina S.Davydova buvo nuvežta į Maskvą, į Lefortovo tardymo izoliatorių – buvusį KGB tardymo kalėjimą.

Kaip pranešė laikraštis „Komersant“, išdavystė buvo įvykdyta, kai S.Davydova beveik prieš metus kreipėsi į Ukrainos ambasadą ir papasakojo, kad jos namo kaimynystėje buvęs karinis dalinys ištuštėjo, o kariai galėjo būti pasiųsti į Donecką.

Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo 82-oji atskira Generalinio štabo pagrindinės žvalgybos valdybos (GRU) brigada.

S.Davydovos vyras Anatolijus Gorlovas „Komersant“ žurnalistams teigė, jog iš pradžių jo sutuoktinė visiškai atsitiktinai atkreipė dėmesį į tai, kad šalia jų namo Viazmos pakraštyje buvusio karinio dalinio nebeliko.

Paskui, vykdama į rajono centrą tvarkyti reikalų, maršrutiniame autobuse moteris pamatė vieną tarnavusiųjų šiame dalinyje.

„Suprasti, kad jis iš ten, buvo nesunku. Jis apie tai garsiai pasakojo telefonu, tai girdėjo visi važiuojantys maršrutiniu autobusu“, – paaiškino A.Gorlovas.

Esą kalbėdamas telefonu vyras savo pašnekovui aiškino, kad jį su bendradarbiais nedidelėmis grupėmis permeta į Maskvą – būtinai su civiliniais drabužiais. O iš sostinės – į komandiruotę.

Būtent todėl S.Davydova, kuri aktyviai domėjosi padėtimi Ukrainoje, nusprendė, kad buvo kalbama būtent apie komandiruotę į Donecką.

Moteris grįžusi namo visa tai papasakojo vyrui, o tada – Ukrainos ambasados Maskvoje atstovams. S.Davydova tiesiog pareiškė turinti tokių žinių ir norinti užkirsti kelią galimoms aukoms.

„Sveta apskritai nusiteikusi prieš šį karą, bet nepasakyčiau, kad mes esame aktyvūs antikarinių mitingų dalyviai ir opozicionieriai.

Ji anksčiau priklausė komunistams, bet iš partijos pasitraukė, nes augino vaikus. Nesuprantu, kokiu būdu FST apie visa tai sužinojo“, – stebisi A.Gorlovas.

„Komersant" taip pat išspausdino advokatės Anos Stavickajos, kažkada gynusios už šnipinėjimą nuteistą karinį ekspertą Igorį Sutiaginą, komentarą.

Kaltinimus, kurie pateikti Viazmos gyventojai S.Davydovai, advokatė vadina prieštaraujančiais Rusijos baudžiamajam kodeksui, kurio 275-asis straipsnis, numatantis 20 metų laisvės atėmimo bausmę, valstybės išdavystę traktuoja kaip valstybės paslapties išdavimą ar konsultacinių paslaugų suteikimą kitai valstybei, kenkiančiai Rusijos Federacijos saugumui.

„Nagrinėjant šią bylą FST teks arba pripažinti faktą, jog kariškiai siunčiami į Ukrainą, arba tvirtinti, kad kaimyninė valstybė kariauja su mumis ir siekia mus užpulti. Tai reiškia, kad tyrėjai bet kokiu atveju patektų į nepalankią padėtį“, – tvirtino advokatė.

Be to, kaltinamoji esą negalėjo žinoti valstybės paslapties, nes nėra valstybinių įstaigų tarnautoja ir neturi leidimo susipažinti su specialiais duomenimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.