JAV politikai ruošiasi rinkimams: susirėmė dėl skiepų

JAV prezidento rinkimuose besiruošiantys dalyvauti politikai surėmė ietis dėl skiepų. Plintant madai atsisakyti skiepyti savo vaikus nuo dažniausiai pasitaikančių ligų – tymų, kokliušo, vėjaraupių – šalį purto vis nauji šių negalavimų protrūkiai.

Kai kurie JAV politikai teigia, kad tėvai turėtų galėti pasirinkti, ar vakcinuoti savo vaikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kai kurie JAV politikai teigia, kad tėvai turėtų galėti pasirinkti, ar vakcinuoti savo vaikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 3, 2015, 1:05 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:39 AM

Senatorius respublikonas Randas Paulas pirmadienį radijo interviu išreiškė nuomonę, kad tėvams turėtų būti palikta daugiau laisvės spręsti, ar jų vaikai turėtų būti skiepijami.

Amerikiečius bene labiausiai nustebino jo istorijos apie sveikus vaikus, kurie neva susirgo rimtomis protinėmis ligomis po to, kai buvo paskiepyti nuo hepatito B arba tymų.

Respublikonai gina tėvų teisę rinktis

„Nemanau, kad iš daugiau laisvės šioje srityje kam nors pakenktų. Esu girdėjęs daugybę tragiškų atvejų, kai vaikštantiems ir kalbantiems sveikiems vaikams po skiepų išsivystė gilios protinės ligos. Nenoriu pasakyti, kad vakcinos yra iš principo blogai, tačiau primenu, jog vaikai priklauso ne valstybei, o tėvams“, – sakė galimas kitais metais vyksiančių prezidento rinkimų kandidatas.

Senatorius per interviu pasakytus žodžius vėliau paaiškino išplatindamas pranešimą, kad skiepai gelbsti gyvybes, o visi jo vaikai taip pat yra paskiepyti.

R.Paulas nėra vienintelis galimas prezidento rinkimų kandidatas, besinaudojantis šiuo metu populiaria abejone dėl skiepų vakcinų efektyvumo. Respublikonas Chrisas Christie taip pat pasisakė už tai, kad tėvai turėtų daugiau laisvės spręsti dėl savo vaikų skiepijimo.

Vėliau Ch.Christie, kuris yra Naujojo Džersio gubernatorius, taip pat išsigynė šių žodžių išplatindamas pranešimą, kuriame teigė, kad „nėra priežasties, kodėl vaikai neturėtų būti skiepijami nuo tymų“.

Prezidentas ragina neatsisakyti skiepų

Prezidentas Barackas Obama tėvus paskatino skiepyti savo vaikus po praėjusio mėnesio tymų protrūkio JAV.

„Neskiepyti vaikai gali kelti grėsmę kūdikiams ir vaikams, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali pasiskiepyti. Suprantu, kad kai kurios šeimos gali nerimauti dėl galimo šalutinio vakcinų poveikio, tačiau tyrimai šioje srityje yra neginčytini“, – kalbėjo B.Obama.

Hillary Clinton, kuri, galimas daiktas, ves Demokratų partiją artimiausiuose prezidento rinkimuose, taip pat nepraleido progos įkirsti savo varžovams. Ji socialiniame tinkle „Twitter“ išplatino žinutę, kuria pasisakė už skiepus.

„Mokslas aiškiai sako: žemė yra apvali, dangus yra mėlynas, o vakcinos veikia. Apsaugokime savo vaikus“, – pirmadienio vakarą rašė H.Clinton.

Valstijos griežtina reikalavimus

Kalifornijoje ir Arizonoje – valstijose, kurias labiausiai palietė tymų protrūkis – valdžia siūlo priemones, pagal kurias mokyklos turėtų viešinti savo vaikų skiepijimo rodiklius. Tokia informacija tėvams leistų sužinoti paskiepytų mokinių skaičių ir apsispręsti, ar į ją leisti savo atžalas.

Meino valstijoje ruošiami du įstatymo projektai, pagal kuriuos tėvams būtų apsunkintas kelias atsisakyti skiepijimo plano ir privaloma prieš tai pasitarti su gydytoju. Šioje valstijoje praėjusią vasarą beveik 200 vaikų susirgo kokliušu, kurio taip pat galima išvengti pasiskiepijus.

Ketvirtadienį Minesotos įstatymų leidėjai pasiūlė panašų įstatymo projektą, kuris leistų mokykloms reikalauti pažymos iš specialisto apie vakcinas, kurias yra gavęs vaikas. Be jo mokiniams nebūtų leidžiama tęsti mokslų septintoje klasėje.

Per pirmąjį šių metų mėnesį JAV buvo užfiksuota daugiau kaip 100 tymų atvejų. Daugelis jų išplito iš protrūkio židiniu laikomo „Disneyland“ atrakcionų parko Kalifornijoje.

Parengė Justė Adakauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.