Po V. Putino vizito Budapešte vengrų premjeras atsiduso

Antradienį Vengrijos sostinę aplankęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Europos Sąjungos šalyje svečiavosi pirmą kartą po to, kai maždaug prieš metus prasidėjo neramumai Ukrainoje. Asmeniškai vengrų ministro pirmininko Viktoro Orbano pakviesto V.Putino viešnagė Budapešte truko apie septynias valandas.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė, specialiai lrytas.lt, Vengrija

Feb 18, 2015, 6:22 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:48 PM

Per jas Rusijos vadovas padėjo gėlių prie Nežinomojo kario kapo ir dalyvavo memorialo sovietų kariams atidengimo ceremonijoje didžiausiose Budapešto kapinėse, kuriose palaidota apie septyni tūkstančiai sovietų karių. Ten jis padėjo gėlių vainiką, perrištą Rusijos vėliavos spalvų juosta. Šios ceremonijos metu prie vietos prisiartinti buvo leista tik Rusijos žurnalistams.

Toks Rusijos vadovo poelgis netruko sukelti pasipiktinimo audrą. Teigiama, kad 2012–2014 metais atnaujintas memorialas, finansuotas vieno Rusijos milijardieriaus, skirtas sovietų kariams, žuvusiems per antirusišką sukilimą 1956-aisiais, prieštarauja Vengrijos įstatymams.

Pagal šios šalies konstituciją, priimtą valdančiosios partijos „Fidesz“, Vengrijos laisvės šaknys glūdi kaip tik 1956-ųjų sukilime. Rusijos lyderio kritikų manymu, toks jo poelgis netgi gali būti palygintas su komunizmo nusikaltimų neigimu.

Dujas tieks

Su V.Putino delegacija taip pat atvyko ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, „Rosatom“ vadovas Sergejus Kirijenka, taip pat Rusijos energetikos, kultūros ir sveikatos apsaugos ministrai. Delegacijoje taip pat buvo ir „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris bei Rusijos geležinkelių vadovas Vladimiras Jakuninas.

Po maždaug dvi valandas trukusių derybų abiejų šalių delegacijų akivaizdoje pasirašytos penkios sutartys atominės energetikos, Rusijos ir Vengrijos regionų bendradarbiavimo, sveikatos apsaugos ir aukštojo mokslo srityse. Taip pat buvo pasirašyta įsteigti Vengrijos konsulatą Rusijai priklausančios Tatarstano Respublikos sostinėje Kazanėje.

Pagrindinė V.Putino vizito tema buvo kovą pasibaigsianti Rusijos ir Vengrijos dujų tiekimo sutartis. Praėjusią savaitę vietos televizijai duotame interviu V.Orbanas teigė, kad jo šalis negalinti paprasčiausiai atsukti nugaros Rusijos „Gazprom“, kuri vengrus aprūpindavo dujomis pastaruosius du dešimtmečius.

Po derybų su V.Putinu buvo pasiektas susitarimas. Anot V.Orbano, naujos sutarties detales dar reikia aptarti, tačiau jos pasirašymas leis Vengrijai ir toliau naudoti iš Rusijos srūvančias dujas, su galimybe finansiškai derėtis.

„Tai – didžiulis palengvėjimas“, – po derybų vykusioje spaudos konferencijoje atsiduso Vengrijos ministras pirmininkas.

Rusija – Europos partnerė

Pasak užsienio spaudos, V.Putinas Budapešte turėjo tikslą įkalbėti V.Orbaną nepripažinti ES Rusijai taikomų sankcijų. Tokiu būdu, anot analitikų, V.Putinas siekia demonstruoti turįs užtarėjų pačiose ES ir NATO ir taip paneigti tariamą Rusijos izoliaciją.

Po susitikimo vykusioje spaudos konferencijoje V.Orbanas pareiškė, kad ES ir Rusijos santykiai turi būti derinami „apgalvotai ir kiek galima greičiau“. V.Orbano nuomone, Europai būtų kvaila išbraukti Rusiją iš savo partnerių sąrašo, kadangi „regiono saugumas negali būti įtvirtintas prieš Rusiją“. Vengrijos premjeras taip pat pridūrė, kad Minsko derybos dėl paliaubų Ukrainoje yra gera pradžia, padėsianti Eurazijos ekonominiam bendradarbiavimui.

Pats V.Putinas Budapešte pareiškė, kad Rusija yra patikima energijos tiekimo partnerė tiek Europai, tiek Vengrijai. Jis taip pat pridūrė, kad „Gazprom“ nesiekia užkirsti kelio Vengrijos dujoms kaupti saugyklose, ir neapmokestins nepanaudotų dujų.

Abiejų šalių lyderiai taip pat kalbėjo apie Pietinio vamzdyno, į Vengriją galbūt eisiančio per Turkiją, Graikiją, Serbiją ir Makedoniją, reikalingumą, bei sutarė dėl Pakšo atominės jėgainės modernizavimo. Jos išplėtimą finansuos Rusijos Federacija.

Malšino opoziciją

Nors antradienį oficialių protestų nebuvo numatyta, opozicijos pasipriešinimo nepavyko sustabdyti. Maždaug tuo pat metu, kai po pietų Budapešte nusileido Rusijos prezidento lėktuvas, centrinėje miesto dalyje buvo sulaikyta viena Ukrainos feminisčių grupės „Femen“ aktyvistė, raginusi Putiną „eiti namo“.

Mieste saugumo lygis dar prieš atvykstant tokio aukšto rango pareigūnui buvo itin sustiprintas. Jau pirmadienį gatvėse patruliavo sustiprintos policijos pajėgos, o antradienį pagrindinės miesto arterijos ir tiltai buvo uždaryti civiliams. Toks saugumo lygis pralenkė net prieš dvi savaites Vengrijoje viešėjusios Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.